BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzgeçmişte asla yapılmaması gereken 5 büyük hata----

Özgeçmişte asla yapılmaması gereken 5 büyük hata

Özgeçmişte asla yapılmaması gereken 5 büyük hata
21 Temmuz 2022 - 17:24 www.finansgundem.com

Doğru bir özgeçmiş kariyer yolculuğunda yeni bir adım atmak isteyen adayları bir adım öteye taşıyabilir. Kariyer koçu Jermaine L. Murray özgeçmişlerde yapılmaması gereken 5 hataya işaret etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı boyunca küresel resesyona ilişkin beklentilerin artış göstermesiyle istihdam piyasasına ilişkin endişeler de arttı. Kariyerlerinde yeni bir adım atmayı planlayan veya yeni bir iş bulmak isteyen bireyler içinse uzman yorumlar her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kariyer danışmanlık şirketi Jupiter İK’nın Kurucusu Jermaine L. Murray, altı yıl boyunca Google, Facebook ve Microsoft gibi büyük şirketlerde işe alım süreçlerini yönetti. Murray CNBC’deki yazısında iyi bir özgeçmiş yazısında asla bulunmaması gereken 5 girdiye dikkat çekiyor:

1. Kişisel bilgilerin bulunduğu bir özet

Murray kişisel bilgilerden oluşan bir kısmın çok değerli olan bir özgeçmiş sayfasında yer israf ettiğini belirtiyor. İnsan kaynakları (İK) uzmanı işe alımdan sorumlu şirket personelinin genellikle özgeçmişleri hızlı bir şekilde gözden geçirdiğine dikkat çekti. Bu aynı zamanda özgeçmişin ilk yarı bölümünün ilk izlenim açısından ikinci bölümden çok daha önemli olduğu anlamına geliyor. Murray özgeçmiş sayfasında en önemli ve etkileyici yeteneğin en tepede görülmesi gerektiğini belirtiyor.

Murray, “Özgeçmişinizin üst kısmını kişisel bir özet eklemek yerine doğrudan deneyimlerinizin veya becerilerinizin ve sertifikalarınızın bir listesini eklemek için kullanın” dedi.

2. Anahtar kelimelerle doldurmak

İş arayan bireyler arasında başvuru takip sistemlerinin anahtar kelimeleri barındırmayan özgeçmişleri otomatik olarak reddettiği yönünde yanlış bir algı bulunuyor. Bunun sonucu olarak birçok aday da özgeçmişlerini iş tanımı ile ilgili anahtar kelimelerle dolduruyor.

Ancak Murray bunun gerçeklikle uyuşmadığını belirtiyor. Zira başvuru takip sistemleri başvuruların şirketlerin iç sistemlerine entegre edilmesini sağlıyor ve başvuruların düzenli bir şekilde tutulması işine yarıyor. Başvuruları reddeden veya onaylayanlarsa insanlar. Murray konuyla ilgili açıklamasında, “Yalnızca gerçek bir amacı olduğunda ve deneyiminizle uyumlu olduğunda iş tanımınıza anahtar kelimeler ekleyin” dedi.

3. Geçmişte kalan deneyimler

Başvuru sahiplerinin aşırıya kaçması ve sahip olduklarından çok daha fazla ayrıntılı bilgi vermesi oldukça kolay. Ancak özgeçmişlerde bütün bilgilere yer verilmesi gerekli olmayabilir. Murray teknoloji dünyasında üç yıl öncesine dair bir bilginin verilmesinin modası geçmiş bir deneyim olacağını belirtiyor.

Bunun yerine son bir veya iki ana pozisyonda kullanılan becerilere dikkat çekilerek adayın yeni pozisyona ne kadar başarılı uyum sağlayacağına odaklanılabilir. Bu özgeçmişlerde daha yeni tecrübelerin eskilere göre daha fazla açıklanması anlamına geliyor ve Murray bu yöntemin çok daha olumlu bir izlenim yaratacağını belirtiyor.

4. Profil Resmi

Bir işe alım uzmanı adayla ilgili ilk izlenimlerinin görünüşü veya kişisel tarzı yerine yetenekleriyle ilgili olmasını ister. Murray vesikalık fotoğraf veya herhangi bir tasarım detayı oluşturmak gibi önyargılardan kurtulmak gerektiğini belirtiyor.

Üstelik İK uzmanı temel grafiklerin veya tablo grafiklerinin işe alım sürecinde adayların aleyhine çalışacağını dahi belirtiyor. Zira bu tür grafikler belirli bir beceriye gerçekte olduğundan daha fazla veya daha az yetkin olunduğunuza dair bir izlenim bırakabilir.

Murray bunun yerine, başarıların bir liste biçiminde yazılmasını ve bunları deneyim bölümünüzde nasıl kullandığının gösterilmesini öneriyor.

Yaratıcılıkla ilgili bir pozisyona başvuran bireylerin, becerilerinizi göstermenin başka yolları da bulunuyor. Murray özgeçmişlerin yüzde doksan dokuzunun bir bilgisayar üzerinden görüntülendiğini ve adayların bunu kendi yararına kullanması gerektiğini tavsiye ediyor. İK uzmanı adayların isimlerinin ve iletişim bilgilerinin yanında portföylerine veya blog sayfalarına bağlantı vermesini tavsiye ediyor.

5. Sayfa doldurma çabası

Bu hata genellikle ilk kez iş arayan kişiler arasında yaygın olsa da Murray birçok tecrübeli çalışanın aynı hataya düştüğünü söylüyor. Adayların sadece çalıştıklarını kanıtlamak için kariyerleriyle alakasız pozisyonları doldurması Murray’e göre işe alım sürecine yardımcı olan bir nokta değil.

Ancak Murray işe alım süreci içerisinde mülakat uzmanlarının deneyimler konusunda mutlaka bir araştırma yapacağına dikkat çekiyor. Diğer bir deyişle çalışanların yıllara dayanan bir tecrübesi varsa bile bunun her başvuruda ele alınmasına gerek bulunmuyor. Bu tür veriler sadece oldukça değerli olan özgeçmiş sayfasında yer işgal ediyor.

Murray özgeçmiş sayfasında başvurusu yapılan belirli bir pozisyon için mükemmel olduğunuzu gösteren verilerin belirtilmesini tavsiye ediyor. İK uzmanı bu sebeple sadece işle ilgili deneyimlerin özgeçmişe dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor. Murray, “Özgeçmişinizi etkili hale getirmenin en iyi yolu, başarılarınızı sayılar ve yüzdeler aracılığıyla bağlamsallaştırmak ve desteklemektir” dedi.

İK uzmanına göre rakamlar, çalışma ortamınız üzerindeki olumlu etkinizi açıkça gösterir öncesi ve sonrası anlatısı oluşturmanıza imkan sağlar. Adayların daha önceki işlerinde satışları %50 artırması veya e-posta tıklama oranlarını %500 artırması gibi veriler ölçülebilir gerçektir. Murray bu gibi verilerin işe alım süreçlerinde olumlu etki yaratacağına dikkat çekiyor.

 

Özgeçmişinizle fark yaratmanın 3 yolu

 

CEO ödemeleri işçi maaşlarını 324’e katladı

 

Doların güçlenmesi küresel kriz mi getiriyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)