BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzelleştirmeler termik santralle devam edecek----

Özelleştirmeler termik santralle devam edecek

Özelleştirmeler termik santralle devam edecek
13 Haziran 2013 - 13:13 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkent Gaz'ın Torunlar Enerjiye devri töreninde konuşma yaptı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmelere bundan sonraki dönemde ağırlıklı olarak Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) bünyesindeki termik santrallerle devam edileceğini söyledi. Başkent Gaz'ın Torunlar Enerji'ye devri töreninde konuşan Şimşek, Türkiye'nin enerji ihtiyacı dikkate alındığında özel sektörün enerji özelleştirmesine bundan sonra da ilgisinin kendilerini fazlasıyla memnun edeceğini belirterek, "Çünkü bu termik santraller, özel sektörün yatırımlarıyla çok dahi iyi çalıştırabilir, kapasite artırılabilir. Özel sektörün enerji özelleştirmelerine şimdiye kadarki ilgisi bizi fazlasıyla memnun etmiştir; bundan sonra bunun devamı son derece önemlidir" dedi. Kaynaklar, bundan sonraki süreçte, ÖİB'nin ilk olarak Haziran ayı içinde Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali'nin ve tek grup halinde Muğla Yeniköy - Yatağan - Kemerköy Termik Santralleri'nin ihale ilanına çıkacağını belirtiyor. Şimşek, özelleştirmelere dış finans ilgisinin sınırlı olduğunu, finansmanın ağırlıklı olarak yerli finans kaynaklarından sağlandığını da belirterek, "Bu kötü bir şey değildir. Bizim firmalarımız kârlılığı arttıracak ve sonra da çok çok daha yüksek değerlerden gerek borsaya gerek başka türlü değerlendirecek. Özelleştirmeleri mümkün kılan Türk Finans sektörünün sağlam yapısıdır" dedi.nerji özelleştirmelerinde şimdiye kadar yaklaşık 14 milyar dolar bedel karşılığı portföy özelleştirildi. 
   BOTAŞ, BAŞKENT GAZ'DAN 1.162 MİLYAR TL TAHSİL EDECEK
Torunlar Enerji'nin 1.162 milyar dolar bedelle aldığı, 1.4 milyon abone ile Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım bölgesine sahip Başkent Gaz, BOTAŞ'ın devlete olan borcunun azaltılmasına sağlayacağı katkı ile kamudaki enerji alanında nakit akış probleminin de azalmasını sağlayacak. Satın alma bedeli olan 1.162 milyar doların, 352 milyon doları Hazine'ye, 130 milyon doları Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne, 1.162 milyar lirası ise borçlarına karşılık BOTAŞ'a aktarılacak. BOTAŞ da bu tahsilatı geçmişe dönük vergi ve gümrükleme borçlarıma mahsuben Maliye Bakanlığı'na aktararak kendi borcunu azaltmış olacak.  Törende konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız da bu konuya değinerek, "BOTAŞ'ın bu 1.162 milyar lira ile birlikte, ilk altı ayda toplam 5 milyar liraya yakın borç ödüyor olması BOTAŞ açısından da ciddi bir performanstır. Başkent Gaz'ın bedeli, geçmişe dönük borçlarımızın yanında ileriye dönük yatırımlara da kullanılacak" dedi. Başkentgaz'ın 2037'ye kadar doğalgaz dağıtım lisansı bulunuyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)