BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzelleştirilen 13 şeker fabrikasından 7’si devredildi----

Özelleştirilen 13 şeker fabrikasından 7’si devredildi

Özelleştirilen 13 şeker fabrikasından 7’si devredildi
27 Temmuz 2018 - 05:01 www.finansgundem.com

Özelleşen 13 şeker fabrikasından 6’sında henüz devrin gerçekleşmediği öğrenildi. Doğuş Çay, 1 milyar 336 milyon lira ödemesi gereken 3 fabrikayı devralabilmek için ek süre isterken sahibi Karakan, yüksek faizden şikayet etti

Türkşeker'e ait 25 şeker fabrikasından 13’ünün özelleştirme ihaleleri 24 Haziran seçimleri öncesinde tamamlanmış, Özelleştirme Yüksek Kurulunca da (ÖYK) satışlar onaylanmıştı. Ancak aradan geçen süre zarfında 2 milyar 241 milyon liralık 7 fabrikanın yeni sahiplerine devri yapılırken, 2.6 milyar liralık 6 fabrika için henüz devrin gerçekleşmediği öğrenildi. Doğuş Çay, ihalesini kazandığı ve 1 milyar 336 milyon lira ödemesi gereken 3 fabrikayı devralabilmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB) ek süre istedi.

İŞLER ZOR, FAİZLER YÜKSEK

Doğuş Çay’ın da aralarında bulunduğu Doğuş Gıdanın sahibi Süleyman Karakan, Hürriyet’e Afyon, Niğde Bor ve Yozgat fabrikaları için süre uzatımı istediklerini söyledi. Kendilerinin de gelecek haftadan itibaren fabrikaları almaya başlayacağını belirten Karakan’ın şu sözleri dikkat çekti: “İşler biraz zor, faizleri görüyorsunuz. Birilerinin iddia ettiği gibi bu fabrikalar kelepir değil, faizler çok yüksek, elimizi taşın altına koyup 3 bin 500 kişi çalıştırıyoruz. Bu fabrikalar peşkeş çekildi, diyorlar. Öyle olsaydı kolayca alırdık.”

FABRİKALARIN DURUMU

Edinilen bilgiye göre ÖİB, toplam 2 milyar 241 milyon lira bedelle özelleştirdiği Erzurum-Erzincan ile Muş, Çorum, Kırşehir, Turhal ve Elbistan şeker fabrikalarını yeni sahiplerine devretti. Kırşehir’i 330 milyon liralık teklifiyle kazanan Tutgu Gıda yöneticisi Miraç Caner Batur, kendilerinin fabrikayı yüzde 30’u peşin, 48 ay vadeyle aldıklarını söyledi. Toplam özelleştirme tutarı 2 milyar 610 milyon lira olan ve aralarında Doğuş Gıdanın aldığı Afyon, Niğde ve Yozgat ile birlikte Ilgın, Alpullu ve Burdur fabrikalarının da henüz devrolmadığı öğrenildi.

Uyardık ama dinlemediler

ŞEKER-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Kayseri Şeker’in aldığı Turhal dışındaki tüm fabrikaların işi bilmeyenlere satıldığını belirterek, “Alıcıların şeker üretimiyle ilgili hiç birikimleri yok, yarı yolda kalabilirler. Ülke de işveren de kaybetti, yazık oldu. 7 fabrikanın devri tamamlanırken, 6 tanesi bekliyor. Bu fabrikaları işletmek kolay değil. Süresi dolan işçilerimiz emekli edildi, diğerleri ise kamuda kalmayı tercih etti. Bilmeyen kişilerin bu fabrikaları yönetmesi, uzun yıllar çalıştırması zor. Ne yapacaklar bilmiyorum. Çok söyledik, uyardık ama bizi dinleyen olmadı. Bu fabrikalarda çalışmaya devam eden işçi sayımız 40-50’yi geçmiyor” dedi.

Kim ne kadar verdi?

25 şeker fabrikasından 14’ü için özelleştirme kararı alınmış ve ihaleler yapılmıştı. Bunlardan Doğuş Çay, Niğde-Bor, Yozgat ve Afyon şeker fabrikalarını toplam 1 milyar 336 milyon liralık teklifiyle kazanmıştı.

Ilgın’ı 637 milyon lirayla Alteks, Çorum’u 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt, Tokat Turhal’ı 569 milyon TL ile Kayseri Şeker, Kırşehir’i 330 milyon lira ile Tutgu Gıda, Burdur’u 487 milyon lirayla Erser Grup- Sterk Plastik Ortak Girişim Grubu; Elbistan’ı 297 milyon lirayla Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, birleştirilerek satışa çıkan Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikalarını 287 milyon lirayla Albayrak Turizm, Alpullu’yu 150 milyon lirayla Binbir Gıda, Muş’u 230.2 milyon lirayla MBD inşaat kazanmıştı. Kastamonu şeker fabrikasının ihalesi ile yetersiz teklif gelmesi nedeniyle iptal edilmişti. (Hürriyet / Aysel Alp)

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şeker işçisi29 Temmuz 2018 00:12

    İsa bey fabrikalar satılırken nerdeydi .boş boş konuşuyor.semdikayı babasının çiftliği gibi kullanıyor.grand şeker hangı işçi gidip tatil yaptı.orası biz işçiler tarafından yapıldı.

  • Bika28 Temmuz 2018 01:50

    Yakında bir kısmı borçları nedeniyle terkedilmiş hurda fabrikaya dönüşür.

  • veri27 Temmuz 2018 15:46

    hepsi arpalık devletin elinde birşey bırakmayacaksın...

  • Oktay baysal 27 Temmuz 2018 13:22

    Fabrikayi alan konusuyorda isa bey niye konusuyor bunu anlamiyom

  • Hhhh27 Temmuz 2018 10:21

    Aslı çıkmıyor ayın 12 si içinde burdur alınacak diye yazılmıştı

  • Mehmet Adsal27 Temmuz 2018 09:34

    ÇOK GÜZEL OLUYOR BUNLARA BİZLERİ GENC YAŞTA ORTADA BIRAKTILAR İNŞALLAH KENDİLERİNDE ORTADA KALIRLARSA GÖRÜRLER.........???? ELBİSTAN ŞEKER.. SAĞIROGLU..