BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÖzel sektör Hazine’ye rakip oldu----

Özel sektör Hazine’ye rakip oldu

Özel sektör Hazine’ye rakip oldu
24 Nisan 2013 - 10:42 www.finansgundem.com

Özel sektörün ilk 4 aydaki tahvil ve bono ihraçları % 50 artarak 15.8 milyar liraya çıktı. Tutar, Hazine’nin iç borçlanmasının üçte birine denk...

2010 yılında yapılan düzenlemelerle tırmanışa geçen özel sektör tahvil ve bono ihraçları hız kesmeden devam ediyor. Ufuk Korcan’ın Vatan’daki haberine göre Yılın ilk 4 ayında şirketler 11.7 milyar lirası bono, 3.8 milyar lirası da tahvil olmak üzere toplam 15.5 milyar liralık ihraç gerçekleştirdi. Bu ihraçların büyük bölümü bankaların yaptıkları satışlardan kaynaklandı. Son dönemde bankalar, mevduata kıyasla daha düşük maliyetli olan tahvil ve bono ihraçlarından kaynak yaratmayı tercih ediyor. Örneğin bugün 1 yıllık mevduata yüzde 7 civarı faiz veren bankalar, bono ihraç ederek yüzde 6 civarında bir maliyetle para toplayabiliyor. Hazine’nin özellikle kısa vadeli bono ihraç etmemesi özel sektör bonolarına olan talebi artırmış durumda.
Peki bu bonoların müşterileri kim?
Emeklilik ve yatırım fonlarının yanında bireysel yatırımcıların da özel sektör bono ve tahvillerine ilgi gösterdikleri görülüyor.
Yılın ilk 4 ayına ilişkin rakamlara bakıldığında, özel sektör tahvil ve bono ihraçlarının tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artmış durumda. Geçen yılın ilk 4 ayında 11.1 milyar liralık tahvil, bono ve finansman bonosu ihraç eden özel sektör, söz konusu rakamı bu yıl 15.8 milyar liraya çıkardı. Aynı dönemde Hazine’nin tahvil ve bonolar aracılığıyla yaptığı iç borçlanma tutarı ise 48.9 milyar lira. Bu tutarın 29.7 milyar lirası TL cinsi sabit faizli kuponlu senetlerden, 7.9 milyar lirası TÜFE’ye endeksli tahvillerden oluştu. Dolayısıyla özel sektör yılın ilk 4 ayında Hazine’nin yaptığı borçlanmanın üçte biri kadar ihraç yaptı.
Banka dışı artıyor
Yılbaşından bu yana yaşanan ihraçlardaki artışı yılın geri kalanında artarak devam edeceğini söylemek çok da zor değil. Çünkü SPK’ya yapılan başvuruları ve kayda alınan ihraçlar neredeyse geçen yılın tamamında yapılan ihraçları yakalamış halde.
Eurobond ihraçları da hızlandı
Şirketler sadece yurtiçinde değil yurtdışında da dolar cinsi tahvil ihracı yapıyor. Son olarak Koç Holding, 7 yıl vadeli dolar cinsi eurobond ihracında 750 milyon dolarlık satış yaptı. Akbank, Anadolu Efes, Arçelik, Finansbank, TEB, Garanti, İş Bankası, Tüpraş da eurobond sattı.
Bonoda İş tahvilde Garanti
Yılbaşından bu yana yapılan ihraçlara bakıldığında İş Bankası bonoda, Garanti Bankası ise tahvilde lider durumda. İş Bankası bu yıl 3 milyar liranın üzerinde bono ihracı yaparken Ziraat Bankası ikinci sırada yer aldı. Ziraat Bankası’nın 2.1 milyar liralık bono ihracını 1.7 milyar lira ile Garanti Bankası izledi. Tahvil ihracında da oldukça aktif olan Garanti Bankası, 4 ayda toplam 765.1 milyon liralık tahvil ihraç etti. İş Bankası aynı dönemde 394.5 milyon liralık tahvil ihracıyla ikinci oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)