BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÖzel kredilerin şirketlerinin ardındaki büyük risk----

Özel kredilerin şirketlerinin ardındaki büyük risk

Özel kredilerin şirketlerinin ardındaki büyük risk
27 Ekim 2021 - 16:12 www.finansgundem.com

Genellikle satın alım şirketlerince kullanılan ve denetleyici kurumların denetiminin uzağında kalan özel kredi kuruluşları, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre finansal sistemin tamamını etkileyecek büyük riskler taşıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Satın alım şirketlerine kredi veren özel kredi sektörünün hacmi yaklaşık 1 trilyon dolara kadar yükseldi. Ancak kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre sektördeki saydamlık, kredi erozyonu standartları ve kredi birimlerinin ticaretindeki zorluklar nedeniyle “sistemik riskler” oluşturuyor.

Son yıllarda yatırımcıların likit varlıkları özel piyasalara akmaya başladı. Yatırımcılar girişim sermayesi, özel sermaye, gayrimenkul ve altyapı yatırımları üzerinden ana akım hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki getirilerindeki karamsar görünüme bir alternatif sağlamayı hedefliyor.

Financial Times’ın haberine göre bu özel piyasaların en ateşli alanlarından birisi de Apollo ve Ares gibi yatırım fonlarına kredi sağlayan özel kredi şirketleri. Söz konusu şirketler genellikle satın alma hedefi olan orta ölçekli şirketlere yüksek geri dönüşlü krediler sağlıyor. Ancak söz konusu yüksek geri dönüş maliyetleri 10 trilyon dolarlık ABD kurumsal tahvil piyasasında dönemeyecek kadar küçük miktarda. Bazı büyük şirketler bile doğrudan kredi sağlayan firmalar olarak bilinen bu şirketlerinin artan gücü sebebiyle geniş çaplı piyasalardan uzaklaştı.

Söz konusu imkanlar bankaların tasarruf yaptığı bir dönemde birçok şirket için büyük bir nimet oldu. Ancak Moody’s bu hafta yayınladığı raporda özel kredilerin “patlayıcı” büyümesinin büyük riskleri biriktirdiğini ve bu firmaların finansal sistemin izlenmesi zor bir alanında bulunduğunu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, “Daha az düzenlenmiş bir 'gri bölgeye' doğru kaldıraçlı bir şekilde oluşan bu hareketin sistemik riskleri vardır. Kamu yatırımcılarının ve düzenleyici kurumların spot ışıklarının ötesinde yükselen risklerin, daha geniş ekonomik sonuçları olsa bile ölçülmesi zorlu olabilir" ifadelerine yer verildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre özel kredi sektörü Küresel Finansal Krizi’nin ardından yükselişe geçen bir alan. 2008 Küresel Finans Krizi sonrasında düzenleyici kurumların bankalara uyguladığı kısıtlamalar birçok büyük bankanın daha küçük şirketlere verdikleri kredileri kısıtlamasına neden oldu.

Özellikle çoğunluğu artık büyük kredi birikimlerine sahip olan kaldıraçlı satın alma şirketleri söz konusu özel kreditörlerin aktif kullanıcıları haline geldi. Söz konusu şirketler özel sermaye ile özel kredileri yakın tutarak borçla yönetilen bir ekosistem oluşturuyor.

Moody’s’in Kaldıraçlı Finans Araştırmaları Başkanı Christina Padgett konuyla ilgili açıklamasında, “Özel sermayenin iş modeli kaldıraçlara dayanır. Kurumsal kredi piyasasında ve tahvil piyasasında kaldıraç kullanmaya daha fazla alışkınız. Şimdilerde ise küçük şirketler arasında daha yüksek bir kaldıraç derecesi görüyoruz. Şu an için bu bir sorun değil zira oranlar düşük. Ancak bu yöntem ileriye dönük daha yüksek bir risk derecesi getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Özel krediler, salgının geçen yıl küresel ekonomiyi vurmasıyla sert bir darbe aldı. Sektörün önemli bir parçalarından olan "iş geliştirme şirketlerinin" hisselerini Mart 2020'de yüzde 55'e kadar düştü.

Bununla birlikte, kilitlenmelerin ekonomik etkisini yumuşatmak için merkez bankalarının teşvikleri, birçok şirketin ayakta kalmasına yardımcı oldu. İş geliştirme şirketlerinin hisselerini Mart 2020 sürecinden bu yana yüzde 175 oranında yükseldi ve birçok yatırımcıyı sektörde fırsat aramaya itti.

Goldman Sachs analisti Lotfi Karoui bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, "küresel özel kredi piyasasının kendisini ayrı ve ölçeklenebilir bir varlık sınıfı olarak sağlamlaştırmaya devam ettiğini" söyledi. Karoui istikrarlı ve sağlıklı getiri sicilinin "daha fazla likit olmayan risk satın almak isteyen yatırımcılara cazip bir çeşitlendirme yöntemi sağladığını" da sözlerine ekledi.

Moody's, özel kredi şirketleri için uyarılarda bulunan tek kredi derecelendirme kuruluşu değil. S&P Global da farklı bir varlık sınıfı olarak giderek daha fazla pazarlanan ve giderek daha ana fazla akım fonları içeren bu şirketlere dikkat çekerek, özel kredilerdeki "artan riskler" konusunda uyardı.

S&P Global açıklamasında, "Yatırımcı tabanındaki bu genişleme, piyasaya girip çıkan paranın volatilitesi yüksek akışına yol açması durumunda piyasadaki risklerin artmasına neden olabilir" denildi.

Enflasyonda yüksek artış beklentisi!

 

ABD tahvillerinde yükseliş!

 

Kredi hızında artış, en büyük katkı mevduattan

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)