BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzdemir ortaklığa açık----

Özdemir ortaklığa açık

Özdemir ortaklığa açık
07 Aralık 2013 - 07:35 www.finansgundem.com

Limak’ın patronu Nihat Özdemir, TAV'la yapılabilecek olan ortaklık görüşmelerini değerlendirdi

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Hintli GMR’nin yüzde 40 hissesini satmak için TAV’la masaya oturduğu haberinden sonra yüzde 20 hissesi olan Malezyalılar’ın da hisse satmak istediği belirtiliyor. Hürriyet'in haberine göre, yüzde 60 hissesi TAV’a geçerse azınlık durumunda kalacak olan   ise “Görüşmeler henüz başlangıç aşamasında. Yönetimde azınlığa düşmem ama TAV Fransızların. Herkesle işbirliği, ortaklığa açığım” diyor.

İstanbul’un iki büyük havalimanından Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen’de ortaklar açısından hareketli günler yaşanıyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yüzde 40 Limak, yüzde 40 GMR Infrastructure ve yüzde 20 Malezya Havayolları’nın hissesi bulunuyor. Kurulduğu ilk yıllarda “hayalet havalimanı” olarak anılan Sabiha Gökçen, 2005’de Pegasus’un uçuşlarına başlamasıyla hareketlenmişti. 2007 yılında ise işletme hakkı 20 yıllığına 1.93 milyar euro’ya Türk Limak, Hintli GMR ve Malezya Havayolları ortaklığına geçmişti. Bu tarihten sonra da büyüme rekorlar kırmaya başlamıştı. Sabiha Gökçen’in yolcu sayısı yıl sonunda 19 milyona doğru koşuyor. Dış hat yolcu sayısı iç hatı geçmiş durumda.  Bu yılın başında Türk Hava Yolları’nın Atatürk Havalimanı’nın yetersiz hale gelmesi nedeniyle uçuşlara başlaması ise büyümenin devamı açısından önemli bir adım oluşturdu. Atatürk’te bulunan yabancı bayrak taşıyıcılarının bazı operasyonlarını bu havalimanına taşıma konusunda da  görüşmeler sürüyor.

Şirketin ortaklarından Limak, aynı zamanda İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı ihalesini kazanan ve Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubunda da yer alıyor. Üçüncü Havalimanı için finansman arayışları sürerken kamulaştırmalar da başlamış durumda. 150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanının 4-5 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Kentten 60 km uzaklıkta olan havalimanı tamamlandığında Sabiha Gökçen’in yapılan Marmaray, metro gibi ulaşım projeleriyle şehir havalimanı halini geleceği biliniyor.

YÜZDE 40’I HALKA AÇIK

Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın 2021 yılına kadar işletme hakkına sahip olan TAV Havayolları’nın ise yüzde 40’ı halka açık. Şirketin bugün en büyük ortağı Fransız Aeroports de Paris Grup. Yeni havalimanı nedeniyle Atatürk Havalimanı kapanacak. İstanbul’un stratejik önemi nedeniyle TAV Grubu için Sabiha Gökçen önem taşıyor. Hintli Grubun hisselerini satışa çıkarması bu döneme denk gelince TAV da talip oldu. Görüşmeler sürüyor. Sonucun 20 güne kadar açıklanacağı belirtiliyor.
TAV’la Limak’ın ortaklığı Türk kamuoyu için ise farklı bir yoruma da konu oldu. Çünkü Limak’ın patronu Nihat Özdemir ile TAV’ın kurucusu Hamdi Akın Türkiye’nin iki önemli inşaatçısı olarak Ankara’dan çıkıp dünya çapında iki işadamı oldular. İlgi alanları da son on yıldır havalimanı işletmeciliği ve inşaası gibi ortak olunca dünyanın her yerinde rakip durumdalar.

Yorum yapmak için henüz erken

DÜN Limak’ın patronu Nihat Özdemir’le görüştüm. Yurtdışında olduğu için kısa bir sohbet oldu. Özdemir, “Malezyalı ortağın da hisse satmak isteyip istemediği” soruma “Görüşmeler sürüyor. Çeşitli alternatifler görüşülüyor” yanıtını verdi.

Nihat Özdemir’e TAV’ın her iki şirketin hissesini de alması halinde yüzde 60 hisse ile büyük ortak olacağını hatırlatarak “Limak yönetimde azınlığa düşecek” dedim. Yanıtı “Sözleşmeler var, anlaşmalar var. Yorum erken” dedi. TAV’la ortaklık konusunda neler hissettiğine gelince, yorumu şöyle: “TAV bir Türk şirketi değil. Çoğunluğu Fransızlarda. Herkesle ortaklık, işbirliği yaparım.” TAV ise yorum yapmak istemedi. Ancak Sabiha Gökçen Havalimanı için çok istekli  olduklarını dolaylı öğrendim. Limak’tan habersiz başlayan görüşmelerde sonuç ne olur, yaşayıp göreceğiz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)