BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatOyunlaştırılmış finans uygulamaları faydalı mı?----

Oyunlaştırılmış finans uygulamaları faydalı mı?

Oyunlaştırılmış finans uygulamaları faydalı mı?
31 Ocak 2022 - 17:29 www.finansgundem.com

Emeklilik yatırımlarının kısa vadede tatmin sağlamaması yatırımcıların motivasyonunu kırabilen bir sorun. Finans işlemlerinin oyunlaştırılması emeklilik yatırımcılarının uzun vadeli stratejilerine bağlı kalmasını sağlayabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım işlemlerinin oyunlaştırılması içerisinde barındırdığı riskler nedeniyle finans uzmanlarının şüpheyle yaklaştığı bir konu. Buna karşın finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre her geçen gün sayısı artan finansal teknoloji platformları içeriklerine rekabet barındıran ögeleri de ekleyerek daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Bloomberg International yazarı Mark Gilbert konuyla ilgili yazısında finansın oyunlaştırılmasının o kadar da tehlikeli bir durum olmayabileceğini belirtiyor. Finans yazarı konuyla ilgili Londra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya işaret etti. İşte Gilbert’in o yazısı:

“Kâr için spekülasyon yapmakla uzun vadede yatırım yapmak arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran finansın oyunlaştırılması beni hep tedirgin etti. Ancak görünüşe göre oyuncuları video oyunlarına bağlamak için kullanılan bazı tekniklerin sağlıklı finansal alışkanlıklar geliştirmemize yardımcı olmak için kullanılabiliyor. Özellikle, oyun öğeleri, zenginlik oluşturmak için önemli bir yön olan paraya uzun vadeli bir bakış açısı benimsemeyi teşvik edebilir.

Geçen yıl sevilen spekülatif hisselerin dalışa geçmesiyle ve Bitcoin’in Kasım zirvesinin yaklaşık yarısında acı çekmesiyle, birçok perakende yatırımcı talihsiz serüvenleri nedeniyle finansal olarak daha fazla zarar görecek.

GameStop ve AMC Entertainment gibi hisse senetleri, geçtiğimiz yılın ilk yarısında bireysel yatırımcıların birbirlerini açığa satış sıkıştırmasına teşvik etmesiyle geçen yılın ilk yarısında yükselmişti. Hesaplaşma çok acımasızca gerçekleşti. Her iki hisse senedi de 2021 zirvelerinden %70 düştü. Sosyal medyadaki etkileşimlerle yükselen hisse senetlerini takip eden borsa yatırım fonu The Rounhill MEME Aralık ayının ilk haftasında piyasalara ilk kez girişinden bu yana üçte bir oranında değer kaybetti.

Piyasaların demokratikleşmesi takdir edilmesi gereken bir şey olsa da bu yılki hisse senedi oynaklığının gelecek nesillerin emeklilik için para yatırmaktan korkutması riski de bulunuyor. Bu endişe verici bir durum, zira birikim yapma ihtiyacı geçmişte hiç bu kadar büyük olmamıştı. Demografinin değişmez matematiği, devletlerin emeklilik sistemlerinin giderek daha az sayıda işçiye güvenerek daha fazla sayıda emekliyi finanse etme yolunda olduğunu gösteriyor. Ve bileşik getirilerin bu iflah olmaz hesabı, bir emeklilik planına mümkün olduğunca erken başlamanın gerekliliğini göstermektedir.

Ancak Londra Üniversitesi Bayes İşletme Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, oyunlaştırmanın psikolojik önyargılarımızın üstesinden gelmemize ve bir emeklilik hesabına para ayırma konusunda daha iyi olmamıza yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmada yaklaşık 300 İngiliz vatandaşından tasarruf hedefleri belirlemeleri ve dört hafta boyunca bu hedeflere ulaşmadaki ilerlemelerini izlemeleri istendi. Grup ikiye ayrıldı. Grubun bir yarısı, lig tablosu sıralamaları ve oyuncu grupları arasındaki yarışmalar da dahil olmak üzere tasarrufları teşvik etmek için oyunlaştırma teknikleri kullanan bir uygulama kullandı. Diğer grup ise hedefe göre kaydedilen miktarı hesaplayan daha basit bir uygulama kullandı.

Rapor, yatırımcıların tasarruflarını artırarak biriktirebilecekleri puanlar sunmanın Orta Maksimizasyon Teorisi olarak bilinen psikolojik bir özellik olduğunu öne sürüyor. Somut ve anında ödül almanın anlık tatmini, uzun vadeli bir hedefe ulaşılmasının maddi olmaya karşılığını dengeliyor. Çalışmada, lig tablolarının oluşturulmasının rekabet unsurunu ortaya koyarak daha iyi tasarruf davranışlarını teşvik edebileceği savunuluyor. Hedefler belirlemek, tıpkı bir bilgisayar oyunundaki farklı seviyeleri tamamlamasına gibi, katılımcılara psikologların "uzmanlaşma" olarak adlandırdığı bir his sağlayabilir.

Bu teori işe de yarıyor. Araştırma, dört haftanın sonunda, oyunlaştırılmış uygulamayı kullanan grubun, basit yatırım uygulaması kullanıcılarına kıyasla hedeflerinden neredeyse %20 daha fazlasını sağladığını söylüyor:

“Oyunlaştırma, bireylerin ustalık, rekabet ve kaçış gibi oyunlara özgü zevkli psikolojik tepkiler yaşamasına izin vererek tüketicilerin 'mevcut' benliklerini yatıştırmalarına yardımcı olabilir. Bu deneyimler, uzun vadeli hedeflere bağlı kalmayı daha keyifli hale getirir ve bu sayede tüketicilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.”

Tatminliğin gecikmesi olasılığıyla karşı karşıya kalan insanlar, kötü seçimler yapma ihtimaliyle de sıkı sıkıya bağlanmıştır. Biz şu anda yaşıyoruz. Gelecek ise tanımı gereği, bir şekilde kapalıdır. Yirmi veya otuz yaşlarındaki biri kendine kahvaltıda kendisine ekşi maya üzerinde ezilmiş avokado ile sürpriz mi yapacağı yoksa tost üzerine fasulyeyle mi geçiştireceği konusunu düşünürken emeklilik için tasarruf bu hesaplamaya girmez.

Daha fazla şirket dijital yatırım platformlarını piyasaya sunarak bireysel emeklilik için büyüyen pazara erişmeye çalışırken, belki de oyun öğeleri eklemek tüketicileri emeklilik için biraz daha fazla parayı kenara koymasına yardımcı olabilir.”

Finansal sağlık için 5 kilit adım

 

Çin'den 'blockchain' adımı

 

Çocuklar için dijitalleşmenin karanlık yüzü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)