BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivOtomobil sahibi olmak lükse mi dönüşüyor?----

Otomobil sahibi olmak lükse mi dönüşüyor?

Otomobil sahibi olmak lükse mi dönüşüyor?
14 Temmuz 2022 - 17:38 www.finansgundem.com

Enflasyon, otomobil sahibi olmayı lüks bir zevke dönüştürmüş görünüyor. ABD’de giderek küçülen orta sınıf, otomotiv pazarını yeniden şekillendiriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Otomotiv endüstrisi, uzun süredir pandemi sürecinin neden olduğu tedarik zinciri kesintileri ve yeni otomobil kıtlığı ile mücadele ediyor. Ancak görünüşe göre lüks otomobil pazarı bu olumsuzluklardan pek etkilenmiyor.

ABD’li Cox Automotive’e ait bir araç değerleme şirketi olan Kelley Blue Book’un verilerine göre lüks araç alımları Haziran ayında gerçekleşen toplam otomobil satışlarının yüzde 18’ini oluşturuyor. Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, alıcıların ortalama olarak her yeni lüks araç için 66.476 dolar ödediği lüks otomobil piyasasında bu rakam şimdiye kadar kaydedilen en yüksek fiyat olma özelliği taşıyor.

Yüksek enflasyona rağmen lüks araç satışları artıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son 40 yılın en yüksek enflasyonunun yaşandığı bu dönemde otomobil fiyatları da artmaya devam ediyor. Son yayınlanan Tüketici Fiyat Endeksi raporuna göre Haziran ayında sıfır araç fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında artarken, ikinci el araç fiyatları ise yüzde 1,6 oranında artış gösterdi.

Lüks araçların toplam otomobil satışları içindeki payının artması, tüm yeni araçlar için ortalama işlem fiyatını 48,043 dolara çıkararak rekor seviyeye yükseltmiş oldu. Bu rakam, ortalama bir ABD vatandaşının 46 haftalık kazancına denk geliyor. Fiyatların bu denli yükselmesi, sadece görece daha zengin ABD’lilerin yeni bir araç için ödeme yapabilmesi anlamına geliyor. Buna rağmen, ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi 2018 yılı verileri, Amerikalıların beşte birinin üst gelirli hanelerde yaşadığını gösteriyor. Bu oran ulusal ortalamanın iki katından fazlasına denk geliyor. Bir başka deyişle, ABD’de üst ve orta-üst sınıf büyüdükçe, satılan lüks otomobillerin toplam satış içindeki payı da artıyor.

Tüm yeni araçlar için ortalama satış fiyatı 48,043 dolara çıkarak rekor seviyeye yükselmiş durumda. Bu rakam, ortalama bir ABD vatandaşının 46 haftalık kazancına denk geliyor.

Cox Automotive Baş Ekonomisti Jonathan Smoke, ortalama hanehalkı için satın alınabilirliğin hiç bu kadar kötü ve zor olmadığını belirtiyor. Smoke, yeni araç pazarı için ise bunun tam tersinin geçerli olduğunu söylüyor. Smoke, “Yeni araç pazarına hakim olan demografi için satın alınabilirlik, bir sorun olmaktan çok uzak” şeklinde konuşuyor.

Elektrikli araçlar da lüks statüsünde

Kullanıcıların enflasyondan kaynaklı yüksek benzin fiyatları nedeniyle her gün sayıları artan şekilde elektrikli araçlara yönelmesi, elektrikli araçların da lüks fiyat bölgesine girmesine neden oluyor. Kelly Blue Book’un tahminlerine göre, yeni bir elektrikli aracın ortalama fiyatı Haziran ayında 66 bin doları aşmış durumda. Bu rakam bir önceki aya göre yüzde 3,8’lik, bir önceki yıla göre ise yüzde 13,7’lik bir artışa karşılık geliyor.

Liderlik Tesla’da

ABD lüks otomobil piyasasında liderliği Tesla üstleniyor. Tesla’yı Mercedes-Benz ve BMW takip ediyor. ABD merkezli tüketici kredisi şirketi Experian’ın verilerine göre, Elon Musk’ın elektrikli araç şirketi Tesla, bu yılın ilk yarısında toplam ABD lüks otomobil satışlarının yüzde 21,6’sını gerçekleştirdi. Bu yıl Haziran ayına kadar yaklaşık 180 bin Tesla aracı satılırken BMW ve Lexus sırasıyla 133 bin ve 112 bin lüks araç satışı gerçekleştirdi.

Aylık ödemelerin rekor seviyelere ulaşması hatta bazen kira seviyelerinin üzerine çıkması ve otomobil üreticilerinin devam eden tedarik sorunlarıyla karşı karşıya kalmalarına rağmen, özellikle lüks otomobillere yönelik tüketici talebi güçlü kalmaya devam ediyor. Otomobil piyasasındaki bu canlılık, düşük sayıda araca sahip birçok bayiinin ellerindeki araçları perakende fiyatının üzerinde satmasına da imkan veriyor. Sadece bir yıl önce lüks araçlar, etiket fiyatının ortalama 825 dolar altına satılırken, Kelley Blue Book verilerine göre, alıcılar Haziran ayında lüks araçlar için etiket fiyatının ortalama 1,069 dolar üzerinde ödüyor. Bu süreçte Mercedes-Benz ve Kia gibi markaların yeni araç satışları da ortalama yüzde 8,7 artış gösteriyor.

Cox Automotive Yönetici Asistanı Michelle Krebs, araçların bir süre daha pahalı kalmasını beklediklerini söylüyor. Krebs, “Arzda bir artış gözlemlemememize rağmen otomobillere yönelik talep hala güçlü seyrediyor. Devam eden düşük arz ve yüksek talep, fiyatları yüksek tutmaya devam edecektir” diyor.

Otomotiv ihracatı haziranda yüzde 18 arttı

 

Avrupa borsalarını otomotiv hisseleri sırtladı

 

Otomotiv sektöründen 2,3 milyar dolarlık ihracat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)