BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOSB’de geri dönüşümün önü açıldı----

OSB’de geri dönüşümün önü açıldı

OSB’de geri dönüşümün önü açıldı
16 Nisan 2020 - 09:55 www.finansgundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, OSB Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle buralarda geri dönüşüm tesisi kurulabilmesine ve elektrik üretilebilmesine imkan sağlandığını belirtti.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik değişikliği uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesini amaçlıyor.

Yapılan değişiklikle birlikte OSB’lerde döviz cinsinden arsa satışı yapılmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırıldı, arsa iptal ve iadelerinde ödenecek bedelin hesaplanmasında parsel tahsis bedeli üst limit olarak belirlendi. Yönetmelikte yapılan değişikliği değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yönetmelikle sanayi parsellerinde inşaat alanı kullanım kapasitesini arttırdık. Toplam bölge büyüklüğünün en az yüzde 10’u kadar ortak kullanım alanı ayrılan bölgelerde sanayi parsellerinde emsal 1.00 olarak belirlenebilecek. Yine OSB katılımcılarının, kendi ihtiyaçları için rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurabilmesine imkân tanıdık” dedi.

BÜROKRASİDE SADELEŞMEYE GİTTİK

Geri dönüşüm sektöründen gelen talepleri dinlediklerini ifade eden Bakan Varank, OSB’ye ait teknik altyapı alanlarında geri dönüşüm ve bertaraf tesisleri kurulabileceğini belirtti. OSB’de kurulmasına izin verilmeyen tesisler hakkında nihai kararın bakanlığa ait olduğunu kaydeden Varank, “Süre uzatımı verilmesi uygulamasına yapı kullanma izni almış ancak henüz iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamamış katılımcıları da dâhil ettik. OSB organlarının görevlerinde ve işleyişinde düzenlemeler yaptık. OSB’lerin işleyişinde dijitalleşmeye ve bürokraside sadeleşmeye gittik” dedi.

Korona virüsü salgını nedeniyle yaşanılan zorlu süreçte sanayicilere büyük görevler düştüğünü ifade eden Bakan Varank, sanayicilerden iş güvenliğini en üst seviyeye çıkartarak çalışanlara sahip çıkmalarını beklediklerini belirtti.

İNŞAAT ALANI ARTTI

Yapılan değişiklikle OSB’lerin sanayi parselinde inşaat alanının kapasitesinin artırıldığına dikkat çeken Bakan Varank, “Toplam bölge büyüklüğünün en az yüzde 10’u kadar ortak kullanım alanı ayrılan bölgelerde sanayi parsellerinde emsalin 1.00 olarak belirlenmesine imkan tanındı. Ayrıca, emsal harici bodrum ve asma katların toplamının parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu aşmaması şartı ile zemin altı ilk bodrum kat ve tek asma kat gibi unsurlar emsal hesaplamasının haricinde tutuldu” dedi.

ENERJİ ÜRETMENİN ÖNÜ AÇILDI

Varank, OSB’lere sağlanan kolaylıklardan birisinin de güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretmenin önünün açılması olduğunu anlattı. Değişiklikle OSB’de yer alan sanayi ve hizmet destek parselinin boş kalan kısımlarında katılımcının kendi ihtiyacı için gerekli olan rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurabilmesine imkân tanındığını belirten Bakan Varank, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin, katılımcıya ait destek ünitesi kapsamında değerlendirmeye alınacağını kaydetti.

OSB’YE GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ

Geri dönüşüm sektöründen gelen talepler doğrultusunda, OSB’ye ait teknik altyapı alanında olması ve OSB müteşebbis heyet veya genel kurul kararı alınması şartı ile geri dönüşüm ve bertaraf tesislerinin buralarda kurulmasına imkân tanındığını ifade eden Bakan Varank, “Yönetmelikle bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın sadeleştirilmesi kapsamında da değişiklikler yapıldı. Artık özel OSB kurulmasına ilişkin taleplerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilmesinde tapu ibrazı istenmeyecek. Bakanlığın onaylaması şartı ile OSB’lerin bağış yapmasına da imkan tanındı” dedi.  

OSB’LERİN ZARARA UĞRAMASI ENGELLENDİ

Uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle OSB’lerde döviz cinden arsa satışı yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığına dikkat çeken Varank, “Yeniden değerleme oranlarındaki artış nedeni ile arsa iptal ve iadelerinde ödenecek bedelin hesaplanmasında parsel tahsis bedeli üst limit olarak belirlendi. Böylece sanayici mağdur edilmedi, OSB’lerin zarara uğraması engellendi. Ayrıca Bakanlık kredisinin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde dış finansman ile sağlandığı OSB yapım işi ihalelerinde, kredi veren kuruluşun ihale usul ve esaslarının uygulanmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)