BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÖrtülü faiz artışı kredi faizlerini uçurdu----

Örtülü faiz artışı kredi faizlerini uçurdu

Örtülü faiz artışı kredi faizlerini uçurdu
03 Kasım 2020 - 08:56 www.finansgundem.com

Merkez Bankası’nın kurlardaki artışı durdurmak için yaptığı örtülü faiz artışı banka faizlerini uçurdu, mevduat faizleri yerinde kaldı

Merkez Bankası’nın son Para politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri sabit tutması döviz cephesinde sert fiyat hareketlerine neden oldu. Daha sonra sıkılaştırma politikalarının devreye sokan Merkez Bankası, örtülü faiz artırımına gitmek zorunda kaldı. Bankalar da bunu fırsata çevirerek kredi faizlerinde önemli artışlar yaptı. Mevduat faizleri ise yerinde saydı. Merkez Bankası'nın (MB) ağırlıklı fonlama maliyeti yüzde 13.45'e kadar çıktı. Piyasalarda faizler yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyelerine çıktı.

KREDİ FAİZİ YÜZDE 35’E YÜKSELDİ

İhtiyaç kredilerinde yıllık maliyet yüzde 35, taşıtta yüzde 31, konutta yüzde 25 seviyelerini bulurken, bankacılar vadeye ve tasarruf miktarına göre değişen mevduat faizlerinde yüzde 12-13 oranlarına çıkamadıklarını söylüyor. Sözcü’de yer alan habere göre, Bazı özel bankalar TL tasarruflar için yüzde 13 ‘hoş geldin' faizi teklif etse de, bu oran sadece kampanyalarla sınırlı kalıyor.

KAMU BANKALARI DA YÜKSELTTİ

Kamu bankaları da ihtiyaç kredilerinde faizi yüzde 1.44-yüzde 1.47 seviyelerine çıkardı. Konut kredisinde kampanya döneminde sıfır konuta uygulanan 120 ay vadeli yüzde 0.99 oranını tek bir kamu bankası devam ettiriyor, bu banka ikinci el konutta aylık faizi yüzde 1.25'e çıkarıyor.

Bankaların açıklanan 2020 Ocak-Eylül dönem kar zararları

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)