BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Ortaklık yapmaya hazırız'----

'Ortaklık yapmaya hazırız'

'Ortaklık yapmaya hazırız'
18 Mart 2013 - 15:11 www.finansgundem.com

Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Alderman Roger Gifford, İstanbul Finans Merkezi yapmak için yanınızdayız

Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Lord Mayor Alderman Roger Gifford, ''İstanbul'u bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi haline getirmek, bu amacı gerçekleştirmek için sizin yanınızdayız'' dedi. İngitere Başkonsolosluğu'nda düzenlenen ''Birleşik Krallık ve Türkiye: Mükemmel İş Ortakları'' adlı toplantıda Mayor, Türkiye'nin İstanbul'u uluslararası bir finans merkezi haline getirebilmesi için Londra'nın bütün deneyimlerini paylaşmaya ve Türkiye ile ortaklık yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Türkiye'nin bulunduğu bölgede yeni çekim merkezi halini aldığına dikkat çeken Lord Mayor, ''Bir Finans merkezi olarak Londra için İstanbul'la olan ortaklığımızdan daha önemli birşey yok. İstanbul'u bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi haline getirmek, bu amacı gerçekleştirmek için sizin yanınızdayız. Londra'nın kaynaklarını ve uzmanlığını İstanbul'un geliştirilmesi ve desteklenmesi için kullanmak istiyoruz'' dedi.
Türkiye ziyareti kapsamında çarşamba günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la görüşme yapacağını söyleyen Lord Mayor, şunlar ıkaydetti:
''Biz Türkiye'nin harika bir ülke olduğuna inanıyoruz. Türkiye dünya sahnesinde her zamankinden önemli bir rol oynuyor ve artık İstanbul son derece önemli bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'de dinamik, girişimci genç bir nüfus ve iş gücü var. Türkiye aynı zamanda stratejik, ekonomik, politik olarak büyük öneme sahip bir bölgede yer alarak doğu ve batı arasında bir köprü vazifesi görüyor. İngiltere, Türkiye'nin bu başarısını desteklemek ve paylaşmak istiyor.''
Türkiye'nin yakın dönemde İstanbul'u bölgesel bir finans merkezine dönüştürebilmesi için yasal alyapının yatırımcılar için uygun hale getirilmesinin yanında, şehrin fiziksel altyapısının da geliştirilmesi gerektiğine belirten Lord Mayor, ''Deloitte'in bir araştırmasına göre, İstanbul'un yumuşak altyapısını (soft infrastructure) geliştirmesi için önümüzdeki beş yıl boyunca yaklaşık 1,8 milyar dolarlık bir yatırımın yapılması gerekiyor. Bu yatırımların Türkiye'nin ekonomik ve politik statüsünü yükseltecek olmasının yanısıra, 2025 yılına kadar 20 milyar dolara yakın bi değer yaratması da bekleniyor'' dedi.
Toplantı sonrasında İstanbul Finans Merkezi Girişimi Açılımı'nın Başkanı Artunç Kocabalkan moderatörlüğündeki panelde konuşan Standart Chartered Avrupa CEO'su Richard Holmes de uluslararası şirketlerin birbiri ardına İstanbul'u merkez olarak seçtiklerini belirterek,''Biz zaten Coca Cola'da bunu gördük. 35 bölgenin merkezi olarak İstanbul'u seçtiler'' dedi.
     Holmes, krizle birlikte dünya ticaretinin de doğuya kaydığının belirterek, ''2008'de Türkiye'nin Avrupa ile ticareti toplam ticaretinin içerisinde yüzde 60 oranındaydı. Fakat bu oran yüzde 40'lara düştü. Sadece Çin değil, Kore, Endonezya, Hindistan gibi doğudaki birçok ülke yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme elde ediyor. Dünya ticareti kayıyor. Bu anlamda Türkiye tarihsel bağları sebebiyle de inanılmaz bir şekilde iyi bir yerde yer alıyor. Türkiye'de olmaktan çok mutluyuz'' şeklinde konuştu.
     Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı ise, İstanbul'un artık büyüme ve ticaret merkezi haline geldiğini belirterek, ''Yükselen Anadolu aslanlarına baktığınızda, bütün bölgeye baktığınızda, yükselen gücün sadece İstanbul olmadığını görüyoruz. Türkiye'de İstanbul'un hemen arkasından Gaziantep, Konya, Kayseri, Bursa, Eskişehir gibi yeni büyüme merkezleri ortaya çıkıyor'' dedi.
Panelin konuşmacıları arasında yer alan HSBC Türkiye CEO'su Martin Spurling ise Londra ve Hong Kong'un ortasında bir zaman dilimi içerisine yer alan İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olmak konusunda şansının oldukça yüksek olduğunu belirterek, 10,000 doların üzerinde kişi başına milli geliri, genç nüfusu ve hızlı ekonomik büyümesiyle Türkiye'nin bu hedefine ulaşmasını istediğini söyledi.
Türkiye'nin bankacılık sektörünün gücünden ve deneyimlerinden övgüyle bahseden Spurling, ''Türk bankalarıyla yarışmak gerçekten çok zor. Türkiye'de bankacılar gerçekten uluslararası deneyimleriyle son derece başarılılar'' dedi.İstanbul'un uluslararası bir finans merkezine dönüşmesi için 3.köprü ve 3.havaalanı gibi projelerin son derece önemli olduğunu belirten Spurling, ''İngilizce bilenlerin sayısının artırılması gerekiyor. Türkiye'de çalışmanın ve yaşamanın yabancı profesyoneller için çekici bir hale getirilmesi gerekli. İstanbul'un yatırım yapmak ve büyümek için ve bir finans merkezine dönüşmesi için marka haline getirmeliyiz'' şeklinde konuştu.
     Panelde konuşan New Century Media Başkanı David Burnside ise Türkiye'nin uzun yıllardır Avrupa Birliği'ne girmek istediğini belirterek, ''Türkiye şu an bulunduğu yerden çok mutlu olmalı. İngiltere'de bizim benzer tartışmalarımız var. Uluslararası platformda İslam ülkeleri ile kurduğunuz ilişkiler son derece önemli. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için daha iyi bir zaman olamaz'' dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)