BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOrtak kredi faizi belirlenmesine rekabet soruşturması açılmalı----

Ortak kredi faizi belirlenmesine rekabet soruşturması açılmalı

Ortak kredi faizi belirlenmesine rekabet soruşturması açılmalı
26 Ekim 2021 - 07:40 www.finansgundem.com

Kamu bankalarının dün ortak bir kararla kredi faizlerinde 200 baz puanlık indirime gittiğini bir basın açıklamasıyla duyurması, Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez’e göre bir rekabet soruşturması konusu.

Ufuk Söylemez, kamusal sermayeli bankalarının kamu bankası olarak adlandırıldığını ancak bu bankaların hem özel hukuka hem de rekabet hukukuna bağlı olduğunu vurguladı. Söylemez şöyle dedi: “Ekonomik gerçeklerden kopuk bu ortak faiz indirimi, emir komuta yönetiminin bir sonucudur. Bu kredilerden edilecek zararın devlet tarafından karşılanacak olması sebebiyle diğer bankalara karşı bir rekabet suçu işlenmiştir. Mutlaka bir soruşturma açılması gerekir.” Ufuk Söylemez, 4054 Sayılı Rekabet Kanunu'nun 4. maddesine göre ortak faiz kararı almanın açık bir şekilde rekabet soruşturmasına konu olduğunu vurguladı.

ÖZEL BANKALARI ZORLUYOR
Söylemez, Halk Bankası ve Vakıfbank'ın hisselerinin halka açık olduğunu da hatırlatarak, “Bu şekilde oluşabilecek zararı, Hazine'ye sermaye artırımı biçiminde ödetebilecekleri kredi faizi indirimleri ile diğer özel bankaları da reel net sıfır- negatif faizli kredi vermeye zorluyorlar. Bu üç bankanın piyasa büyüklüğü yaklaşık yüzde 35. Yani sektörü domine edecek bir büyüklükten bahsediyoruz” diye konuştu. Söylemez, Berat Albayrak'ın bakanlığı dönemindeki kredi pompalanarak ekonomiyi canlandırma senaryosuna geri dönüldüğünü, ancak bu formülün işlemediğinin daha önce de görüldüğünü de ekledi.

Bitcoin hâlâ birkaç kişinin kontrolünde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)