BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem"Ortadoğu'daki rolümüzü Türkiye'ye kaptırdık"----

"Ortadoğu'daki rolümüzü Türkiye'ye kaptırdık"

Ortadoğu'daki rolümüzü Türkiye'ye kaptırdık
20 Mayıs 2013 - 12:31 www.finansgundem.com

Financial Times yazarından K.Irak'taki petrol ve doğal gaz anlaşmaları için ilginç yorum

İngiltere'nin dünyaca bilinen gazetelerinden Financial Times'ın yazarı David Gardner, Türkiye'nin Kuzey Irak  yönetimiyle petrol ve doğal gaz anlaşması yapma planlarını "Osmanlı  sonrası düzeninin sona ermesinin işareti" olarak değerlendirdi.
Bu  planlar nedeniyle Ankara'nın özellikle ABD tarafından Irak'ın bölünmesiyle sonuçlanabilecek bir kumar oynamakla  suçlandığını belirten yazar özetle şöyle devam ediyor:
"Ama  Irak'ın bölünmesi, Suriye'deki iç savaşın etkisiyle Orta Doğu'daki  parçaların dağılmasıyla ilgili tartışmanın sadece bir parçasını  oluşturuyor. Savaş, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt bölgesinin elini  güçlendirdi ve bu durum, Türkiye'yi kendi Kürtleriyle barışmaya ve  Iraklı ve Suriyeli Kürtleri ekonomik açıdan dinamik Türk nüfuz alanına  çekmeye sevk etti."
Bu durumu, Osmanlı'da Suriye ve  Mezopotamya'da 100 yıl öncesine kadar uygulanan devlet sistemine geri  dönülmesi olarak yorumlayan yazar şöyle diyor:
"Fakat bu  tartışmayla ilgisi sorun, başlangıç noktası olarak neyi alacağınızda.  1916'da İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı'nın elindeki Arap topraklarında  kendi çıkarlarına uygun bir düzen kurması mı, 2003'te Irak'ın işgal  edilmesi mi? Şimdi Türkiye'nin kucaklamaya çalıştığı genişlemiş bir  Kürdistan'ın yanı sıra iki fiili bölge daha ortaya çıkıyor."
"Bunlardan  biri Fırat'la Dicle arasında Irak'ın batısındaki Sünnilerle Suriye'nin  doğusundaki akrabalarını birleştiren Cezire bölgesi. İkincisi ise  kuzeybatı Suriye'deki Alevi bölgesi. Yani bir yerden çekilince hepsi  sökülecek. Bu aşamada tepki ne olur bilmek zor ama doğru tavır  muhtemelen dış politikasında eski Osmanlı topraklarında yumuşak  sınırlara inanan Türkiye'ye konferans vermek değil."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)