BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOrta sınıf, enflasyon tuzaklarına dikkat etmeli----

Orta sınıf, enflasyon tuzaklarına dikkat etmeli

Orta sınıf, enflasyon tuzaklarına dikkat etmeli
19 Ağustos 2022 - 10:58 www.finansgundem.com

Bank of America CEO’su Brian Moynihan: ABD ekonomisi iyiye gidiyor ancak benzin ve kira maliyetleri orta sınıfın belini büküyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin geleceğine yönelik iyimserliğini koruyan az sayıda kişiden biri olan Bank of America CEO’su Brian Moynihan, orta sınıfın iki önemli enflasyon tuzağına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor: benzin ve kira fiyatları.

Fortune’dan Tristan Bove’un haberin göre, Son aylarda yaptığı olumlu yorumlarla ABD ekonomisinin geleceğinden endişe duymadığını birkaç kez ifade eden BofA CEO’su Biran Moynihan, gelecek yıl beklenen derin resesyon öngörülerini dahi gülerek karşılıyor. Ancak Moynihan’ın üzerinde durduğu iki önemli nokta var: Benzin fiyatları ve ev kiraları.

Benzin ve kira maliyetleri

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Moynihan, son birkaç aydaki tüketici harcamalarında belirgin bir umut ışığı gördüğünü belirtmiş ve Amerikalıların finansal anlamda iyi durumda olduklarını ve enflasyon fırtınasını atlatmaya hazır olduklarını ifade etmişti. Moynihan, genel ekonominin daha çalkantılı bir hale bürünmesi halinde dahi Amerikalıların bununla başa çıkabilecek güçte olduğunu savunuyor.

Bu hafta verdiği röportajda Moynihan, “Yılın başından bugüne kadar tüketici davranışlarında herhangi bir bozulma görmüyoruz” diyor. Yine de Moynihan, ekonominin geleceği konusunda iyimserliğini korusa da, özellikle orta sınıf Amerikalıları iki tuzakla ilgili olarak uyarıyor: Benzin ve kira maliyetleri.

Enflasyon canavarları

Geçen hafta açıklanan TÜFE rakamları, fiyatların gidişatıyla ilgili olumlu sinyaller vermişti. Fiyatlar ve enflasyonun zirve yaptığını ve yönün değiştiğini düşündüren rakamlar, ekonomide bir yavaşlamaya da işaret ediyordu. Yavaşlamanın asıl nedeni ise aylardır enflasyona öncülük eden ve gıda ve barınma da dahil olmak üzere diğer kalemlerdeki artışları dengeleyen benzin fiyatlarındaki önemli düşüş yol açmıştı.

Benzin fiyatları bir aydan uzun bir süredir keskin bir şekilde tersine dönmüş durumda ve bu da Amerikalı tüketicileri epey rahatlatıyor. Fiyatlar bu yıl galon başına 5 doları aştıktan sonra yönünü değiştirerek 4 doların altına kadar indi ve 3,93 dolara kadar düştü.

Benzin fiyatlarındaki değişkenlik sarsıcı olabilir

Benzin fiyatlarının değişkenliğine vurgu yapan Moynihan, mevcut eğilimin devam edeceğinin bir garantisi olmadığını söylüyor. Özellikle küresel petrol arzı bu denli sınırlıyken, Teksas’taki bir petrol sahasının işlemez hale gelmesi ya da bir kasırganın yerel rezervleri geriletmesi gibi ekonomik formüllerin dışında gelişen olaylar nedeniyle dahi petrol fiyatları aniden yükselebiliyor.

Moynihan en azından şimdilik, petrol fiyatlarıyla ilgili olarak iyimserliğini koruduğunu ve trendin aşağı yönlü olmasının kendisini cesaretlendirdiğini söylüyor. Ancak Moynihan’ın asıl endişesi, her Amerikalının aşina olduğu ve hala yükselişte olan bir başka enflasyon kalemi olan kira maliyetleri. Moynihan, “Benzin fiyatları geri geliyor ancak kiralar yüzde 10-15 bandında artıyor. Ve kira, bu hanelerin gelirinin yüzde 40'ına karşılık geliyor” diyor.

Kira bedellerinin, benzin fiyatları gibi değişkenlik göstermemesi, kira maliyetlerini orta sınıf Amerikalılar için asıl endişe verici kalem yapıyor.

Yükselen kira maliyetleri kalıcı olabilir

FED’in faiz artırımlarından öncelikli olarak etkilenen sektörlerin başında gelen konut piyasasında kira maliyetleri geçen ayki TÜFE’nin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Kira maliyetleri bir yıl öncesine göre yüzde 6,3 oranında yükselmiş durumda. Ayrıca, kira bedellerinin, benzin fiyatları gibi değişkenlik göstermemesi, kira maliyetlerini orta sınıf Amerikalılar için asıl endişe verici kalem yapıyor.

Moynihan, kira maliyetleriyle ilgili olarak, “ABD'de geniş tabanlı tüketici kitlesi için artan kiralardan endişe duyuyoruz, özellikle de okul başlangıcı döneminde” diyor.

Moynihan, ABD'de artan ücretlerin tüketicilerin olumsuz enflasyonist etkilerle başa çıkmasına yardımcı olması gerektiğini, ancak birçok Amerikalının pandemi sırasında kenara koyduğu tasarrufların yüksek enflasyon nedeniyle eridiğini de sözlerine ekliyor.

Bank of America’dan karamsar tahmin

 

Bank of America: Wall Street ayı piyasası dibine henüz ulaşmadı

 

ABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı

 

FED teşvikleri orta sınıfı bitiriyor

 

Orta sınıfın krizle imtihanı

 

New York'ta orta sınıf kayboluyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)