BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOrman köylüsüne 90 milyon liralık ek destek----

Orman köylüsüne 90 milyon liralık ek destek

Orman köylüsüne 90 milyon liralık ek destek
01 Haziran 2020 - 13:02 www.finansgundem.com

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2020’de orman köylüsüne süt koyunculuğu ve sığırcılığı için 90 milyon liralık daha destek verileceğini açıkladı.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dünya Süt Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğe video konferans yöntemiyle katıldı.

Türkiye’nin, Avrupa’da büyükbaş hayvan varlığında ikinci sırada, küçükbaş hayvan varlığında ise ilk sırada olduklarını belirten Pakdemirli, hayvancılığa yapılan destekleri anlattı. IPARD ve kırsal kalkınma yatırımları kapsamında, bugüne kadar süt sektörüne yönelik toplam 2 bin 217 projeye 2,1 milyar lira hibe desteği vererek, 4,5 milyar liralık yatırımın hayata geçirilmesinin sağlandığını anımsatan Pakdemirli, 4 yılda toplam 1,1 milyon tondan fazla arz fazlası çiğ sütün piyasadan çekildiğini ifade etti.

Yem bitkileri desteklemeleri mevzuat çalışması kapsamında bu yıl yemlik soyayı, destekleme kapsamına dahil edileceğini ifade eden Pakdemirli, sorgum, sudan otu ve sorgum sudan otu melezinin destekleme birim fiyatının da artırılacağını kaydetti.

4 BİN 500 BAŞ DAMIZLIK SIĞIR VE 22 BİN BAŞ DAMIZLIK KOYUN

2023 yılına kadar, 2 milyon hektar araziyi daha sulamaya açarak, yetiştiricinin ihtiyacı olan kaliteli kaba yem üretim miktarını arttırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Pakdemirli, “2020-2022 yılları arasında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla, sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiriciliği için yüzde 25 ila yüzde 100 oranında indirimli kredi sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Ülkemiz yetiştiricilerinin üstün vasıflı damızlık taleplerinin karşılanması amacıyla TİGEM tarafından, her yıl yetiştiricilerimizin 3 bin 500 baş damızlık sığır ve 17 bin 500 baş damızlık koyun ihtiyacını karşılıyoruz. İnşallah bu yıl da 4 bin 500 baş damızlık sığır ve 22 bin baş damızlık koyun ile yetiştiricilerimizin kaliteli damızlık ihtiyaçlarını karşılayacağız. Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği ile imzaladığımız işbirliği protokolü sayesinde meteoroloji alanında, süt üreticilerimizin akıllı tarım uygulamalarına geçişleri için işbirliği yapacağız.”

ORMAN KÖYLÜSÜNE 90 MİLYON LİRALIK DESTEK

ORKÖY kapsamında orman köylülerine destek verdiklerini vurgulayan Pakdemirli “Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında; 47 bin 370 aileye, 1,6 milyar lira destek, Süt Koyunculuğu Projesi kapsamında ise 13 bin 135 aileye 555 milyon lira destek verdik. İnşallah 2020 yılında da bu projeler kapsamındaki desteklerimiz için 90 milyon liralık daha kaynak aktararak, orman köylümüzü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

SÜT ÜRETİMİNDE DÜNYADA 8. SIRA

Gezen Hibrit Sağımcı projesinin prototipinin hazır olduğunu ve seri üretim aşamasına geldiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Süt hayvancılığında sağım işi günlük toplam çalışma zamanının, bağlı ahırda yüzde 40-60'ını, serbest ahırda ise yüzde 70-80'ini almaktadır.  İşte bu nedenle Gezen Hibrit Sağımcı projemize ek olarak Fotovoltaik Pil Destekli Küçükbaş Mobil Süt Sağım Makinası Projemizi de Güneydoğu Anadolu Bölgesi için tasarladık. Buna ek olarak çadır aydınlatılması, sıcak su gibi insan refahını etkileyecek çözümler de prototipin üzerinde monofoze priz çıkışı verilerek sunulmuştur” dedi.

Büyükbaş hayvan sayısında yüzde 80, küçükbaş hayvan sayısında yüzde 51, süt üretiminde ise yüzde 173 artış sağlandığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, 2019 yılında da süt üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak, 22,9 milyon tona ulaştığını belirterek, “FAO verilerine göre, ülkemiz dünya süt üretiminde 8. sıraya, AB ülkeleri arasında ise, Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sıraya yükselmiştir. Bununla birlikte Ülkemiz süt üretiminde, yüzde 107’lik oranla kendine yeterli konumdadır” dedi.

SÜT VERİMİ YÜZDE 18 ARTTI

2002 yılında 122 kilogram olan kişi başına düşen süt üretim miktarının 2018 yılında 270 kilograma, 2019 yılında ise 276 kilograma yükseldiğini belirten Pakdemirli, uygulanan ıslah programı sonucunda, e-ıslaha kayıtlı siyah alaca ırkının, 2002 yılında 5 bin 812 kilogram olan süt verimi ortalamasının yüzde 18 artarak, 2019 yılında 6 bin 835 kilograma ulaştığını kaydetti.

Türkiye’den AB ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin de dâhil olduğu toplam 111 ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Süt sektöründe net ihracatçı konumda olan ülkemiz 2019 yılında süt ve süt ürünleri ihracatını, bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak 357 milyon dolara taşımıştır. Ramazan Bayramı öncesinde açıkladığımız 54 tesisimiz, Çin Halk Cumhuriyeti’ne süt ürünleri ihracatı yapabilecek. Üretmek kadar pazarlamanın da önemli olduğu günümüz şartlarında, Çin pazarı gibi büyük bir pastadan süt ve süt ürünleri üreticilerimizin gereken payı alacağına olan inancım tam” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)