BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOra'da neler oluyor?----

Ora'da neler oluyor?

Ora'da neler oluyor?
26 Mart 2013 - 07:39 www.finansgundem.com

Ora’da batık hale gelen 285 milyon euroluk kredisi için Sayıştay raporu Meclis’e gitti

Ziraat Bankası’nın Ora’da batık hale gelen 285 milyon euroluk kredisi için Sayıştay raporu Meclis’e gitti. Raporda bankadaki yönetim değişikliğine vurgu yapıldı.
Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre, Ziraat Bankası’nın 2010 yılında Ora İstanbul Alışveriş Merkezi’ne verdiği 285 milyon euroluk kredinin bankadaki yönetim değişikliğinin ardından 2012 yılında batık hale gelmesinin perde arkasını Sayıştay araladı. Ziraat Bankası 2011 yılı hesaplarıyla ilgili 2012 sonunda tamamlanan Sayıştay raporu Meclis’e gönderildi. Raporda, bankanın en yüksek tutarlı kredisi olan Ora kredisinin batış hikayesine de uzun bir bölüm ayrıldı. ‘Hizmete Özel’ damgasıyla gönderilen gizli rapor, Meclis Kit Komisyonu’nda görüşülecek.
Konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun sürdürdüğü incelemenin ardından Sayıştay, konuyu çok detaylı ele aldı. 29 Ekim 2011’de görkemli bir açılışla kapılarını ziyaretçilere açan Ora İstanbul’un bir anda iflas noktasına gidişi ve Ziraat Bankası’nın batık hanesine 285 milyon euroluk bir alacak kalemi olarak yazılması Sayıştay raporunda uzun ve çok taraflı anlatıldı. Sayıştay’ın kredinin batışıyla ilgili bankadaki yönetim değişikliğine vurgu yapması dikkat çekti. Raporda, yönetim değişikliğinin ardından, ‘Kredi riskinin yönetilmesi için çözüme yönelik gerekli tedbirlerin alınmadığı ve konunun bir anlamda sürüncemede bırakılarak zamana yayıldığı’ vurgulandı.
Özkaynak sorunu
Sayıştay ayrıca, “Bankanın icra kadrolarında yaşanan değişikliğe müteakip yönetim kuruluna yapılan sunum ve söylemlerde sürekli olarak firma özkaynağının yetersiz olduğu maliyet hesaplarının şüpheli olduğunun vurgulanmaya başlandığı ve bir önceki dönemde bankaca son derece olumlu bulunan projeye ilişkin banka görüşünün olumsuz yönde değiştiği...” belirtildi.
Söz konusu raporda, “Projede özkaynak yetersizliğinin söz konusu olmadığı ancak standart ve değerleme raporunun dikkate alınmadan özkaynak yetersizliğinden sözedildiği...” eleştirildi. Sayıştay raporunda, “Krediyi alan firmanın talebine rağmen, konunun banka yönetim kurulu gündemine alınmadığı, problemlerin çözümüne ilişkin çözüm ve alternatiflerde gecikmenin ortaya çıktığı ve ancak Mart 2012’de Yönetim Kurulu gündemine alınabildiği (Kasım 2011’den)...” vurgulandı.
Ekspertiz: 334.5 milyon TL İpotek: 675 milyon euro
Sayıştay raporunda projeyle ilgili TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin ekspertiz raporuna da değinilerek, şöyle denildi: “1.11.2010 tarihli 2010ZB-A250 sayılı ekspertiz raporunda göre toplam ekspertiz değeri 334.3 milyon TL olan projeye ait tüm gayrimenkuller ile projenin kendi iç teminatları dışında yeni /ilave gayrimenkuller üzerinde 675 milyon euro tutarında 1. derece ve sırada ipotek tesis edildi.”
Ora’da ne oldu?
 İstanbul Bayrampaşa’da 70 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Ora’da restoran ve kafeler, açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan ve 3 bin araçlık kapalı otopark da bulunuyor. Projenin 400 milyon dolara mal olduğu belirtilmişti. Bünyesinde 4 yıldızlı Crowne Plaza ve 3 yıldızlı Holiday Inn Express otellerinin de yer aldığı Ora’ya 2010 yılında 285 milyon euro kredi verdi. Ancak bu kredi 2012 yılı sonunda Ziraat Bankası’nın tahsili gecikmiş alacaklar kalemine geçirilerek batık hale geldi.
285 milyon euroyu kimler aldı?
Ziraat Bankası’ndan söz konusu 285 milyon euroluk krediyi alan Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım Geliştirme A.Ş., 7 Aralık 2007 tarihinde kurulmuş. Şirketin kuruluş sermayesi 48 milyon 700 bin TL.
Ora İstanbul Yatırım Geliştirme’nin iş konusu, turizm ve eğlence sektöründe her türlü konaklama tesisi, eğlence merkezi, sağlık ve spor tesisleri, günübirlik tesisler kongre ve sergi merkezleri, zincir tesisler, villalar, devre mülkler kış sporları, kayak merkezleri, tatil merkezleri, tatil siteleri, turizm kentleri vs. inşa etmek, inşa ettirmek, kurmak ve kurdurmak, kiralamak, işletmek olarak sıralanıyor.
Şirketin ortakları ise şu isimlerden oluşuyor:
Ahmet Sabri Uluğ, Emine Zeynep Kıray, Enver Nalbant, Fatma Müberra Rizo, Vladko Riso.
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Syşty26 Mart 2013 23:20

    Du baki nolcek...

  • yorum26 Mart 2013 23:06

    Ziraat bankası tarıma destek sağlamak için kurulmuş. Ama Çiftçiye 100 bin liralık krediyi bile vermemek için binbir bahane uydururlar, 650 milyonluk krediyi hiç irdelemeden hemen açarlar. Bunlarda kuldan utanma yok anladık da Allah korkusuda mı yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını çarçur ediyorlar.

  • Sevgili Zaman...26 Mart 2013 17:32

    Zaman bir büyüke koşa koşa gitme zamanı mı yoksa "BİR BÜYÜK"e danışma zamanı mı? Bence bir büyüğe danışma zamanı. Ama sorun şu; buzlu mu buzsuz mu olacak bu danışma. Bu konu hemşeri milletvekili ile ya da Kanki İstanbul millet vekili vasıtasıyla Sn KILIÇDAROĞLU'na sorulabilir.

  • ZAman...26 Mart 2013 16:36

    Hem hemşeri hem Bursa'lı hem de Urfa'lı büyüğe koşa koşa gitme zamanı...

  • Rapor Meclise gitmiş26 Mart 2013 16:33

    Oldu mu şimdi, Bir de git Meclis ile uğraş, KİT Komisyonunda hesap ver. Komisyonda mıydı hatırlamıyorum ama "Hemşehri CHP milletvekili" destek verir ama AKP ve MHP vekilleri ne yapar emin değilim.

  • Demek ki26 Mart 2013 16:05

    Hala helal süt emmiş insanlar mevcutmuş.

  • Cengiz Küçükbakan26 Mart 2013 16:00

    Bu kredinin batmasını kim ve niye istesin ki?

  • Genel Müdürlük'te26 Mart 2013 15:57

    Ne fırtınalar kopuyordur, ne fırçalar atılıyordur, ne masaların yeri ve konumları değiştiriliyordur Allah bilir

  • Gerçek Ziraat'li26 Mart 2013 15:53

    Şu raporun tamamını çok merak ediyorum, nasıl görebiliriz bilen var mı? okusak da kim haklı kim haksız anlasak.

  • Ne olacak şimdi...26 Mart 2013 15:48

    Birilerinin paçaları tutuşmuştur herhalde...

  • Kul hakkı26 Mart 2013 15:46

    Binlerce kişini ekmek yiyeceği, ülkemizin değeri olan bir işletmeyi bilerek ve isteyerek batırmak her şeyden önce kul hakkına girer. Bunun hesabı nasıl verilir bilmiyorum. Allah yardımcıları olsun..

  • Murathan Eğin26 Mart 2013 12:31

    İyiler her zaman kazanır, kötüler ise kısa vadede bizi yönetenleri, ilgilileri kandırsalar da yalan, iftira sonsuza kadar devam edemez.

  • ziraatli26 Mart 2013 10:42

    Can Akın Çağlar hem binbir türlü baskı ile batacağını bile bile krediyi verdi. Şimdi de suçu mevcut yönetime yüklemeyi başardı. Valla korkulur bu adamdan müthiş birisi. Zeytinyağı gibi su yüzüne çıkmayı çok iyi beceriyor. Haberi yapan Gülümhan Gülten, Can Akın Çağlar'ın çok yakın tanıdığı, gizli raporu nereden aldığı da bu haberi buradan anlaşılıyor.

  • RAHMİ İLTER26 Mart 2013 10:24

    KİMİ ASGARİ ÜCRETE MUHTAÇ , KİMİ REZİDANS PAZARLAMA PEŞİNDE, HEY GİDİ ŞU ALEMİN İŞİNE BAK,TÜRKİYE DE ŞATAFATLI GELİŞMELER, TOPLUMSAL EKONOMİK VE İNSANİ GELİŞMEYE VE YAŞAMA ,HİÇ YANSIMIYOR,BAKAN VARMI ?