BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOperasyon öncesi 8 saat müzakere----

Operasyon öncesi 8 saat müzakere

Operasyon öncesi 8 saat müzakere
01 Nisan 2015 - 04:42 www.finansgundem.com

Savcı Kiraz'ı rehin alan 2 teröristle 8 saat boyunca Emniyet güçlerince müzakere yapıldı. Müzakerelere İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal da katıldı

Terör örgütü DHKC militanı 2 kişi dün saat 12.30’da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na avukat cübbesiyle geldi ve avukatların aranmadan geçtiği bölümden girdi. Berkin Elvan ve Gezi Parkı soruşturmalarını yürüten Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın 6. kattaki odasına çıktı. Savcının odasına silahlar ve bombayla girip kapıyı kilitleyen Bahattin Doğruyol ve Şafak Yayla, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın ağzını koli bandıyla kapatıp ellerine plastik kelepçe taktı. Bağırışmalar üzerine adliyede görevli özel güvenlikler içeri girmek isteyince militanlar iki el ateş etti. Saat 12.36’da örgütün sosyal medya hesaplarından savcının rehin alındığı açıklandı ve savcının başına silah dayanmış fotoğrafları da paylaşıldı. Özel harekat polisleri adliye binasına geldi, çevre binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Örgütten yapılan açıklamada, 5 maddelik taleplerinin yerine getirilmesi için 15.36’ya kadar bekleyeceklerini, süre sonunda savcıyı öldüreceklerini duyuruldu. Talepler arasında, Berkin’i vuran polislerin canlı yayında itirafta bulunmaları, polislerin halk mahkemelerinde yargılanmaları, Berkin için yapılan eylemlere katıldıkları için işten atılanların geri alınmaları, 3 saatin sonunda eylemcilerin güvenle binadan ayrılmasının sağlanması, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Sezgin Tanrıkulu, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden bir avukatın da arasında bulunduğu heyetle bağlantı kurmak istedikleri yer aldı.

GÖRÜŞMEYİ ARABULUCULAR YAPTI

Adliye giriş-çıkışlara kapatılırken, Kiraz’ın odasının bulunduğu 6. kat boşaltıldı. Alt ve üst katlarda yoğun güvenlik önlemi alındı. Polisin müzakere timi ile İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan adliyeye geldi. Başsavcılığın çağırısı üzerine adliyeye gelen İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da müzakerelere katıldı. Eylemcilerin talebi üzerine Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da geldi. Eylemcilerin görüşmek istediği Sami Elvan, rehin alınan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasının bulunduğu kata çıkartıldı. Saat 15.00’ten itibaren adliyede çalışan personel güvenlik gerekçesiyle paydos ettirilerek binadan dışarıya çıkartıldı.



TERÖRİSTLER: AÇIKLAYIN, ÖLDÜRÜRÜZ

Eylemciler, Berkin Elvan’ın öldürülmesi olayına karışan polislerin isimlerinin canlı yayında açıklanmasını istediler, diğer taleplerinde pazarlık yapabileceklerini ileterek 19.50’ye kadar süreyi uzattılar. Gerekirse kendilerini feda edeceklerini de söyleyen teröristler  “Son 10 dakika. Açıklamayı yapmazsanız savcıyı öldüreceğiz” dediler. Emniyet yetkilileri, bu açıklamayı yapmalarının mümkün olmadığını iletti.

8 SAAT SONUNDA OPERASYON

Görüşmeleri yürüten Ümit Kocasakal, Sami Elvan, avukat Şükriye Erden saat 20.15’te aşağı indiler. Polis katı boşalttı. Saat 20.24’te önce büyük bir patlama duyuldu, ardından peşpeşe silah sesleri gelmeye başladı. Çatışma devam ederken 10 dakika sonra bir patlama daha duyuldu. Teröristler kapının arkasına barikat kurduğu için polisin içeri girmesi güç oldu. Saat 20.44’te silah sesleri kesildi, ardından 6. kata sedye götürüldü. İki terörist çatışmada ölürken ağır yaralı olan Savcı Kiraz hastaneye götürüldü. Başında ve sırtında kurşun yaraları olan Savcı Kiraz hemen ameliyata alındı. Ancak kurtarılamadı. Hastaneden yapılan açıklamada, “Geldiğinde kalbi ve solunumu durmuştu. Ameliyata aldık, geri döndürmeye çalıştık. Ancak tüm müdahelelelere rağmen kurtaramadık” denildi.



SAVCI KİRAZ HANGİ SORUŞTURMALARA BAKIYORDU

Savcı Mehmet Selim Kiraz, 1971 Siirt doğumlu, Mersin İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakultesi mezunu. İstanbul ‘dan önce Osmaniye’de görev yapıyordu. HSYK’nın yaz kararnamesi ile Gaziosmanpaşa Adliyesi’nden Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne ataması yapılmıştı. Kiraz, geçen yıl ekim ayında Gezi Parkı dosyalarında bakmakla görevlendirildi. Berkin Elvan’ın öldürülmesinin yanı sıra Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Erdal Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren’in de aralarında olduğu, Gezi Parkı gösterileri sırasında yaralananlar hakkındaki soruşturma dosyalarını yürütüyordu. Kiraz’ın eşi de Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda  hâkim olarak görev yapıyor. 

DOSYAYI PAYLAŞTILAR

Teröristler, görüşmeler sürerken bir yandan da, Berkin Elvan soruşturma dosyasına ulaştı. Eylemciler, savcılık ve Emniyet arasındaki yazışmalar ve Emniyet’ten savcılığa gönderilen olay günü bölgede görev yapan polislerin vesikalık fotoğraflarını, sosyal medya üzerinden paylaştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)