BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOnline alışverişte fiyatlar düşüyor----

Online alışverişte fiyatlar düşüyor

Online alışverişte fiyatlar düşüyor
15 Ağustos 2022 - 13:18 www.finansgundem.com

Online alışveriş ucuzluyor. Elektronik eşya ve giyim ürünlerinde Temmuz ayında belirgin bir düşüş gözleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Online alışverişte fiyatlar iki yıllık artışın ardından nihayet duruluyor. Özellikle bazı ürünler için geçerli olan bu durum, enflasyonun yavaşladığına dair verileri de destekliyor.

Adobe Dijital Fiyat Endeksi’ne göre, elektronik ürünlerdeki fiyat düşüşlerinin, online alışveriş fiyatlarında yaşanan düşüşte büyük etkisi bulunuyor. Temmuz ayında iyice düşen fiyatlar, ABD’nin rekor düzeyde yüksek enflasyonun pençesinde olduğu iki yıldan fazla bir sürenin ardından bir rahatlama yaşanmasını sağlıyor. Bu süre boyunca yaşanan istikrarlı fiyat artışlarından uzak durmanız için ise elektronik ve giyim alışverişi yapmanız gerekiyor.

Elektronik, oyuncak ve giyim ürünlerinde fiyatlar düşüyor

Son yayınlanan Adobe Dijital Fiyat Endeksi’ne göre, e-ticaret, Temmuz ayında deflasyona girdi. Bu da fiyatların son 25 ayda ilk kez düşüş eğilimde olduğu anlamına geliyor. MarketWatch’tan Zoe Han’ın haberine göre, online alışveriş fiyatları, Haziran ayındaki yıllık yüzde 0,3 ve Mayıs ayındaki yıllık yüzde 0,2 oranındaki artışların ardından Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 1 oranında düştü.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, internet alışverişi fiyatlarındaki düşüş, büyük ölçüde elektronik, oyuncak ve giyim ürünlerindeki düşüşten kaynaklanıyor. Online alışverişin en büyük kategorisi olan ve 2021 yılında online harcamaların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan elektronik ürünlerin fiyatları, Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 9,3’lük bir düşüş yaşadı. Bunu, Haziran ayındaki yıllık yüzde 7,3 oranlı düşüş izledi. Bir diğer online alışveriş kategorisi olan giyim ürünlerinin fiyatları da Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 1 oranında düştü.

Gıda ürünlerinde artış sürecek

Adobe’de büyüyen pazarlardan sorumlu başkan yardımcısı Patrick Brown, özellikle elektronik ürünlerin fiyatında yaşanan düşüşlerin çeşitli nedenlere dayandığını söylüyor. Brown, “Tüketici güveninin sarsılması ve harcamalardaki gerileme, bazı perakendeciler için arz fazlası ile birleştiğinde, elektronik ve giyim gibi belli başlı online kategorilerin fiyatlarını aşağı çekiyor" diyor. Brown, düşen fiyatların tüketiciler için bir parça rahatlama sağlayacağını, gıda maliyetlerinin ise hem online hem de mağazalarda artmaya devam edeceğini söylüyor.

Online gıda fiyatları Temmuz ayında geçen yıla oranla yüzde 13,4, Haziran ayına göre ise yüzde 1,4 oranında artış gösterdi. Hayat pahalılığı ise Temmuz ayında bir yıl öncesine kıyasla yüzde 8,5 oranında arttı. ABD İş gücü İstatistikleri Bürosu verilerine göre ise market fiyatları geçen yıla oranla yüzde 13,1 oranında yükseldi.

Alışveriş yapmayı tercih edenler, yakın gelecekte özellikle giyim ürünlerinin fiyatında daha belirgin düşüşler görebilir. Büyük perakendecilerin kısa süre önce stoklarında yığılma olduğunu ve bu sorunu çözmek için giyim başta olmak üzere belli kategorilerde indirime gitmeyi düşünebileceklerine yönelik açıklamalarının da bu düşüşte etkisi olacaktır. Stoklarda yaşanan yığılma, büyük oranda pandeminin ilk günlerinde gerçekleşen popüler ürün siparişlerinin birikmesinden kaynaklanıyor.

Seyahat ve tatil harcamaları artıyor

Yapay zeka çözümleri şirketi Morning Consult Ekonomi Analisti Kayla Bruun, elektronik ürün fiyatlarındaki son düşüş eğiliminin pandemi öncesi uzun vadeli döngüyle tutarlı olduğunu belirtiyor. Bruun, tarihsel olarak, teknolojinin gelişmesi ve üretimin daha verimli hale gelmesi nedeniyle elektronik cihazların fiyatlarının zaman içinde düştüğünü söylüyor.

Ancak Bruun, 2021'in sonlarında yaşanan tedarik zinciri kesintileri ve yarı iletken kıtlığının bu eğilimi tersine çevirdiğinin altını çiziyor. Bruun, şimdi gıda ve benzin fiyatlarındaki yüksek enflasyonla birlikte tüketicilerin harcamalarını bu kategorilere yoğunlaştırdığını ve dikkatlerini pandeminin ilk günlerinde yüksek fiyatlar nedeniyle neredeyse imkansız olan ürünlere kaydırdığını ifade ediyor.

Bruun, “Verilerimiz, elektronik de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi için gelecek yıl satın alma niyetlerinin Temmuz 2021'e kıyasla düştüğünü, seyahat ve tatil rezervasyonu yapmayı planlayan yetişkinlerin payının ise bir yıl öncesine göre daha yüksek olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Küresel enflasyon geçici mi?

 

Enflasyona karşı en doğru yatırım

 

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi

 

Online alışverişin yüzde 63'ü yorumlara dayalı

 

Online teslimatta zam krizi patlak verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)