BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÖmer Aras: Vergi artışı bizim için sürpriz oldu----

Ömer Aras: Vergi artışı bizim için sürpriz oldu

Ömer Aras: Vergi artışı bizim için sürpriz oldu
29 Eylül 2017 - 10:31 www.finansgundem.com

QNB Finansbank ‘üst yönetimi’ 30. Yıl’da basınla ‘sohbet’te buluştu. Yönetim Kurulu Başkanı Aras, yeni vergi artışlarından KGF’ye çarpıcı açıklamalar yaptı.

KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM

QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, “KGF iyi bir ilaç oldu. Büyümeyi sağladı, likiditeyi rahatlattı. Politikaya da ekonomiye de destek oldu. Başka hiçbir şey bu rahatlamayı sağlayamazdı” dedi. Aras, iki gündür gündeme damgasını vuran vergi artışları için de, “Sürpriz oldu. Bankacılık üzerine ek yük geldi, bunu değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

QNB Finansbank’ın 30. yılı nedeniyle düzenlenen ‘sohbet toplantısı’nda banka üst yönetimi ekonomi medyasıyla buluştu. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Şahinbaş ve Genel Müdür Temel Güzeloğlu’nun katıldığı basınla buluşmada, gündeme, bankacılık sektörüne ve bankaya ilişkin önemli açıklamalar yapıldı, sorular yanıtlandı.

“BANKACILIK ÜZERİNE EK YÜK GELDİ”

Konuşmasına “30 yaş önemli bir eşiktir, hem genç hem de olgunsunuzdur. 4 milyon dolar sermayeyle kurulan banka bugün 3.2 milyar dolar özkaynağa geldi. Sektörde ilklere imza attık. Büyük projelerin finansmanında yer aldık. Bankanın sicil numaraları 55 binlerde, yani 55 bin kişi QNB Finansbank’ta çalışmış…” diye başlayan Ömer Aras, vergi artışlarına yönelik bir soru üzerine, “Olay çok taze, yeni, konuyu kendi içimizde değerlendirme fırsatımız olmadı. Onun için yorum yapmak erken. Ancak bizim için sürpriz oldu. Çünkü Maliye Bakanı daha önce düşürüleceği yolunda açıklama yapmıştı. Bankacılık üzerine ek yük geldi, bunu değerlendirmemiz lazım” yanıtını verdi.

“KGF İLAÇ OLDU”

Türkiye’nin sıkıntılı bir dönemi atlatmasında büyük katkısı olduğu belirtilen Kredi Garanti Fonu (KGF) bir alkış da QNB Finansbank’tan aldı. Ömer Aras, yorumunda çarpıcı bir dil kullandı: “KGF ilaç oldu. Bu ilaç tedavi edici değil, kortizon. Biliyorsunuz kortizon ağrıyı hissetmesin diye verilen bir ilaçtır. KGF iyi bir ilaç oldu. Büyümeyi sağladı, likiditeyi rahatlattı. Politikaya da ekonomiye de destek oldu. 14 milyar lirayla ekonomiyi rahatlattı. Başka hiçbir şey bu rahatlamayı sağlayamazdı.”

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ise KGF kredilerine ilişkin soru üzerine, “Biz sektörün en hızlı büyüyen bankasıyız. Onun için KGF kredilerinde en çok büyüyen Banka görünüyoruz. Yoksa KGF kredilerinden dolayı büyümüyoruz.

Bu yıl tüzelde (KOBİ, ticari ve kurumsal bankacılığın tamamı) çok hızlı, bireyselde ise sektör civarında büyüyeceğiz. Biz geçmiş yıllarda bireyselde çok büyüdük. Diğer bankaların bilançosunun yüzde 70’i kurumsal, yüzde 30’u bireysel iken bizde tam tersiydi, Şimdi bunu dengelemeye çalışıyoruz. Bunu yaparken bireyselde frene basmak yerine tüzelde hızlanacağız” dedi.

QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Şahinbaş da KGF kredilerinin 14 milyar lira civarında, QNB Finansbank’ın KGF’deki payının ise yüzde 6 civarında olduğunu söyledi.

“KATAR ÇOK GÜÇLÜ BİR DEVLET’

Yakın zamanda Arap dünyasında başlatılan ve süratle küresel bir boyut kazanan Katar krizinin bankayı ne kadar etkilediği ve QNB’nin tavrı da sohbette ele alındı. “Katar’da yaşanan sorunda sizden yardım talebi ya da sizi etkileyen olumsuz bir süreç oldu mu?” denildi. Ömer Aras çok net yanıt verdi: “QNB’nin bizden en ufak bir talebi olmadı. Bu soru Yunanistan’ın krize girdiği dönemde de gelmişti. Biz, Türkiye’de kurulu olan, Türkiye kanunları çerçevesinde yönetilen bir Türk bankasıyız. Onlardan da (Katar) böyle bir talep gelmedi. Böyle bir ihtiyaçları da olmadı.” Aras, cevabını “Katar çok güçlü bir devlet” sözüyle noktaladı.

“RAKİPLERİMİZ BANKALAR DEĞİL, GOOGLE, APPLE…”

Sektörün büyük bir yatırımla ön almaya çalıştığı dijital bankacılığa gelince… Toplamda 17 milyon müşteriye sahip olduklarını, bunun 12 milyonunun son bir yıl içinde işlem yaptığını, 7 milyon müşterinin ise aktif olduğunu ifade eden Temel Güzeloğlu konuşmasına çok ses getirecek bir bakışla girdi. Rakiplerinin İş Bankası, Akbank ya da diğer bankalar değil, Google, Apple gibi kuruluşlar olduğuna işaret etti. Güzeloğlu, “Bunlar gelip salam gibi dilim dilim işlerimiz elimizden alıyorlar. Bu noktada regülasyonlar önemli. Regülatör bankaların işlerini çok fazla sınırlamaması lazım. Bütün dünya için geçerli bu. Sadece Türkiye için değil” şeklinde konuştu.

Kurumun internetteki yatırımı enpara.com’u ‘para kazansın’ amacıyla değil, ‘bankacılık nasıl yapılır?’ı öğretmek için kurduklarını anlatan Güzeloğlu’nun verdiği bilgiye göre 800 bin enpara müşterisi var. 500 binin üzerindeki kısmı da aktif.

Ömer Aras sektördeki sıkı reglasyonların yarattığı bir başka olumsuzluğa dikkat çekerek, “Regülatörün çok sıkı olması kaliteli beyinlerin sektöre girmesini önleyebilir. Faizi belirlersen, krediyi belirlersen, kuru belirlersen kaliteli beyne ihtiyaç kalmaz. Temel, elektronik mühendisi. Bütün bunlar önceden belli olursa bir elektonik mühendisi niye bankacı olsun ya da banka böyle bir beyne neden ihtiyaç duysun?” dedi.

“KREDİ/MEVDUAT ORANIMIZ MAKUL”

Temel Güzeloğlu, faiz artışına ilişki soruya yanıt olarak ise şunları söyledi: “Kredi verirken bir yerden kaynak yaratacaksınız. Bu kaynak ya yurt dışından bulunacak ya da mevduat toplayacaksınız. Mevduat faizleri bu nedenle yüzde 14’lere çıktı.
Bizim kredi/mevduat oranımız yüzde 118. Bu makul bir oran ve biz buralarda gitmek istiyoruz. “

ÖMER ARAS’TAN 30 YILIN ÖZETİ…

Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras’ın, QNB Finansbank’ın 30 yılını özetleyen görüşleri ise şöyle:

*30 yılda 3 dönem
Birincisi; kurucusu, babası Hüsnü Özyeğin ile geçen 19 yıl.
İkinci dönem; Yunan bankası NBG ile yaşanan 10 yıllık dönem.
Üçüncü dönem ise QNB ile yaşadığımız son 1.5 yıllık dönem.

*Önemli krizleri kurum kültürüyle aştık
Genç bir banka olmamıza rağmen kurum kültürünü oluşturmuş bir bankayız. Kendi yöneticilerini yetiştiren bir banka olduk. Bu 30 yılık dönemde 94 krizi, 98 Uzak Doğu, 99 Rusya krizi, 2001 krizi gibi önemli krizleri yaşadık, aştık. Bu krizleri bu kurum kültürüyle aştık.

*NBG'den QNB’ye…
NBG döneminde de bankanın yönetimi değişmedi. Günlük işlere karışılmadı.  Avrupa’daki krizden en çok etkilenen ülke Yunanistan oldu. Ülkenin reyting notu düştü, NBG’nin de notu düştü. Biz de notu düşük bir bankanın iştiraki konumuna düştük. NBG’nin satış kararıyla QNB’ye satıldık. 2016’da reytingi en düşük bankanın iştiraki iken, hissedarının reytingi en yüksek banka olan QNB’ye geçtik. Bu ne demek? Bu, bankaya yurt dışından rahat borçlanması, kurumsal bankacılıkta aşama yapma şansı verdi.
Finansbank kurulduktan sonra bugüne kadar toplamda 45 yeni banka kuruluyor, 49 banka kapanıyor! Bu da ne kadar volatil bir piyasada olduğumuzu gösteriyor.

*Hissedarı değişen ama yönetimi değişmeyen banka
QNB de bankanın yönetiminin bağımsız olmasını tercih etti. 13.500 çalışanından, QNB’den gelen kimse yok. NBG dönemi 10 yıl sürdü. Onların Yunanistan’daki yönetimi 4 kez değişti. Her siyasi değişimde oradaki yönetim değişti ama bizim burada yönetim değiştirmeye gerek duymadılar. Hissedarı değişen yönetimi değişmeyen banka olmak gibi ilginç bir durumumuz var.  

*Ünlü bankacılar yetiştirdik
Daima eğitime önem verdik. Bankada 6 genel müdür oldu. Hepsi bankanın içinden geldi. 68 genel müdür yardımcısı olmuş. Sektöre 25 genel müdür, 62 genel müdür yardımcısı vermişiz. Sektör derken sadece banka değil, leasing, faktoring, sigorta gibi tüm finans sektörünü kastediyorum. Örneğin, Faik Açıkalın şubemizde pazarlamacıydı, Şimdi Yapı Kredi Genel Müdürü; Servet Taze Şekerbank Genel Müdürü oldu. Aklıma gelen bunlar, daha çok isim var. Akbank ki 70 yıllık bankadır, genel müdür yardımcılarının birçoğu bizden gitmiştir.  Türkiye’de en iyi bankacıları yetiştiren banka olduk.  Yöneticilerini kendi içinden yetiştirmeyi, sektöre yönetici yetiştirmeyi çok önemsiyorum. Kurum kültürü bu…

*Kadın yöneticilerin gücü
(Üst düzey yöneticiler arasında kadınların oranı sorusu üzerine…) Bizim kredilerimizi Filiz Sonat yönetiyor. Yurt dışında para bulma işinin başında Özlem Cinemre var. Enpara’nın başında da Elsa Pekmez Atan bulunuyor. Risk yönetimi Zeynep Aydın Demirkıran’a emanet. Hukuk işlerinin başında Emel Özbay Yılmaz var. Teknolojinin başında Lale Maro vardı. Birbiriyle konuşmayan, kavga eden üst düzey yöneticimiz olmadı.

*Sektördeki ilkler
Anadolu’ya ilk çağrı merkezini biz kurduk.
İlk taksit yapan kredi kartı Galaksi’dir. (Galaksi adı sonradan cardfinans olarak değiştirilen Finansbank’ın kart markası)
Sektörde Bireysel Bankacılıktan gelen ilk genel müdür Temel Güzeloğlu’dur.Bu 30 yıllık süreç Harvard Business School’da keys olarak işlendi.

*Büyük projelerde biz de varız
Büyük projelerin finansmanında yer aldık. 3. Havalimanı, yeni köprü gibi projelerin hepsinde varız. Zaten bu projelere yerli bankalar finansman sağlamadı mı diye soruyorsunuz, şimdi yabancı bankalar bu büyük projelerin refinansmanı için geliyorlar…

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail aslan30 Eylül 2017 08:17

    allah bankaların eline düşürmesin

  • Ali Ergül29 Eylül 2017 17:34

    Finansbank bir bankacılık okuludur. Bu bankada çalışmamış bankacı eksiktir. Ama şuan için demiyorum şuan malesef ki, çalışılması en kötü bankalar arasında ilk 3'te yer alır...

  • Bika29 Eylül 2017 13:59

    KGF, Nasrettin hocanın kazanın doğurması fıkrasına benziyor. Maliyenin vergileri artıracağı belliydi.