BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaOligarklardan rubleye hayat öpücüğü ----

Oligarklardan rubleye hayat öpücüğü

Oligarklardan rubleye hayat öpücüğü
23 Aralık 2014 - 07:09 www.finansgundem.com

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kremlin Sarayı’nda topladığı oligarklardan her gün 1 milyar dolar istemesinin ardından ruble yükselişe geçti

Rusya’da rubleye oligarklar hayat öpücüğü verdi. Geçen hafta döviz piyasalarında yaşanan paniğin ardından Cuma akşamı Kremlin’de önde gelen 41 oligarkı toplayan Devlet Başkanı Putin, “Birbirimize destek olalım, krizi Rusya’nın ekonomik gidişatını değiştirmek ve petrole bağımlılığını kırmak için fırsata çevirelim” mesajı vermişti. Bu çağrı işe yaradı. Haftanın ilk işlem gününde ruble güçlenerek dolar karşısında 55 rublenin altına geriledi. 15 Aralık’ta 1 dolar 80 rubleyi görmüştü.

Paniği önlemek istiyorlar

Toplantının perde arkasına ilişkin Rusya’nın en saygın ekonomi gazetesi Vedomosti ve haber portallarından Gazeta.Ru’nun haberlerine göre, Kremlin’de kapalı kapılar ardından yapılan zirvede ana konu, rubleye destek için ihracatçı şirketlerin Rusya’da piyasaya dolar satmaları oldu. En azından yılbaşına kadar uygulanması istenen bu operasyonla oligark şirketlerinin, yaptıkları ihracat karşılığı elde ettikleri dövizden piyasaya 10 milyar dolar satmaları bekleniyor. Böylece hem borsada hem de döviz büfelerinde bir paniğin önlenmesi hedefleniyor. Rublenin değer kazanması, Putin’in oligarklardan “Her gün 1 milyar dolar” talebinin yerine getirildiğini gösterdi.

Toplantıya katılan bir kaynak, “Yasal bir zorunluluk yok ama Putin’in de söylediği gibi, bu bir vatandaşlık görevi.

1 Ocak’a kadar 10 milyar dolar civarında bir döviz satışı söz konusu “dedi.

Rusya Trust Bank’ı kurtardı

Rusya Merkez Bankası, iflasını önlemek amacıyla orta büyüklükte bir banka olan Trust Bank’a 30 milyar rubleye (530 milyon dolar) kadar yardım sağlayacağını açıkladı. Merkez Bankası mevcut ruble krizi çerçevesinde ilk kez bu türden bir destek sağlayacak. Merkez Bankası’nın krizden zarar gören bankaların idaresinden sorumlu Mevduat Sigorta Kurumu, Trust Bank’ın denetimini de üstleneceğini belirtti.    

600 milyar dolar borç var

31 Aralıkta 12 gün sürecek yeni yıl tatilinden sonrası için de planlama yapan Putin’in, ekonomiye 2008 krizinden çıkış modeli uygulama kararı aldığı bildiriliyor. Plana göre önde gelen Rus bankalarına sermayelerini yüzde 10 arttırmaları için 1 trilyon ruble (yaklaşık 16.5 milyar dolar) para akıtılacak. Rusya’nın döviz rezervleri 400 milyar dolar civarında olmasına rağmen özel şirketlerin birikmiş dış borçları 600 milyar dolar düzeyinde.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)