BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖğrenci evlerinde, karantina bölgelerinde fatura düzenlenmeyecek----

Öğrenci evlerinde, karantina bölgelerinde fatura düzenlenmeyecek

Öğrenci evlerinde, karantina bölgelerinde fatura düzenlenmeyecek
03 Nisan 2020 - 15:31 www.finansgundem.com

Karantinaya alınan bölgeler, idari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerleri ve öğrenci evlerinde fatura düzenlenmeyecek

FİNANSGUNDEM-ANKARA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sayaç okumaları için uygulanacak yeni düzenlemede rutin sayaç okuma işlemlerinin muaf tutulacağı yerlere açıklık getirdi.

Kurum, Kovid-19 ile mücadele kapsamında salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun en iyi şekilde sağlanması amacıyla bu konuda yetkili uzman kurul ve kurumların tavsiyeleri doğrultusunda sayaç okumalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti.

Kurum tarafından yapılan düzenlemeyle önceliğinin hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerin sağlığının korunmasının amaçlandığının belirtildiği açıklamada, saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonunun da sağlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin “Kıyasen Fatura Düzenlemesi”nin bütün vatandaşların sağlığı için hayata geçirileceği ve sınırlı süre için uygulanacağı kaydedildi.

Tüketicilerin aleyhine bir uygulamanın kesinlikle söz konusu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, aleyhte bir uygulamaya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun izin vermesinin de mümkün olmadığı vurgulandı.

Kıyasen fatura uygulaması 3 ay uygulanacak

Açıklamada, “Kıyasen Fatura Düzenlemesinin sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir” denildi.

Elektrik ve Doğal Gaz faturalarına ilişkin Kıyasen Fatura Düzenlemesi’nin detayları şu şekilde olacak:

Kıyasen fatura uygulaması geçici bir süre (3 ay) uygulanacak.

Uygulama sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecek.

Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak faturada, bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığını ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltmenin yapılacağını içeren bir bilgilendirme yapılacak.

Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacak

Taksitlendirme yapılacak

Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacak.

Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacak. Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacak.

Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek, tüketicilerin mağdur edilmesine kesinlikle izin verilmeyecek.

Tüketicilerimiz kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumun internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden kontrol edebilecek.

Genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları (tahakkuk) ertelenecek.

Soruşturma başlatılacak

Mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları kurum tarafından titizlikle değerlendirilecek ve vatandaşların haksızlığa uğramasına kesinlikle izin verilmeyecek. Dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında vakit kaybetmeden soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacak.

Kıyasen Fatura Düzenlemesinin önceliği hem sektör çalışanları hem de tüketicilerin sağlığının korunması. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacak.

İlave bedel çıkartılmayacak

Alınan kararla vatandaşlara faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılması söz konusu olmayacak. Sayaçlarda yer alan değerlerin okunması esas olmakla birlikte okuma esnasında yaşanabilecek yakınlaşma, sosyal mesafenin ortadan kalkabileceği durumları ortadan kaldırmak hem vatandaşların hem de çalışanların korunması sağlanacak.

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkenin tamamında uygulanmayacak.

İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecek. Hatalı fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacak.

Öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evler

Meskenler için ise tüketimin olmadığı şirketler tarafından tespit edilebilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu olamaz, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecek.

Özellikle doğalgaz tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimlerimiz nedeni ile geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını arttıracağı endişesi ise yersizdir. Şöyle ki geçmiş aylar değil geçmiş 2 yılın aynı tüketim döneminin ortalaması üzerinden hesap yapılacağı, geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza Ocak veya Şubat tüketimleri baz alınarak Haziran ayında doğalgaz faturası çıkartılamaz.

Karantina dışında rutin sayaç okuma devam edecek

Karantinaya alınan bölgeler, idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgeler, sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgeler dışında rutin sayaç okuma işlemleri devam edecek.

Mahsuplaşma sonucu fazla alınan tutar olursa ya da itiraz edilir ise tüketicilere muhakkak defaten iade edilecek. EPDK bunun teminatı olacak.

Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecek.

Sayaçların uzaktan okunabildiği uzaktan sayaç okuma sistemleri kurulmuş olan tüketiciler (sanayi ve ticarethane yoğunlukludur) için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edecek. Bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacak.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yağmur28 Nisan 2020 18:42

    Benim Ankara da ögrenci evim var tek basıma yaşıyorum ama karantina sureci daha baslamadan ailemin yanina geldim ev de hicbir kullanim olmamasına rağmen olmadik faruralar geldi bana bu nasıl olabilir? Nereye başvurmalıyım ne yapmalıyım?

  • Firat03 Nisan 2020 18:21

    Nolcak o faturalar duzenlenmez odeyenden alirar gecmiste alenen yapilmiyan seymi ? Kayip kacak olur