BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakOfis kiralamada yeni trend: 5 ay kal 4 ay öde----

Ofis kiralamada yeni trend: 5 ay kal 4 ay öde

Ofis kiralamada yeni trend: 5 ay kal 4 ay öde
07 Mart 2023 - 18:01 www.finansgundem.com

Pandemi dönemi sonrası boş kalan ofisler mülk sahiplerini farklı arayışlara itti. Ofisinin değerini düşürmek istemeyenler kampanyalı kiralamalara başladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir daire kiraladığınızı ve konakladığınız sürenin beşte birinde kira ödemediğinizi düşünün. Dünya çapında bazı ofis binası sahipleri son günlerde ofislerin boş kalmaması için bu tür yöntemlere dahi başvurabiliyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre iyi kaliteli ofislerin manşet kira fiyatları pandemi boyunca sürpriz bir şekilde sabit kaldı. Ticari gayrimenkul danışmanlık firması Carter Jonas'a göre, Londra'da en iyi, merkezi konumdaki mülklerin kiraları 2019 seviyelerinin %1,3 üzerinde. Gayrimenkul analiz şirketi CompStak verilerine göre New York’taki kiraların %5,7 arttığı görülüyor.

Ancak talep manşet fiyatların önerdiği kadar iyi durumda değil. Mülk sahiplerinin şirketleri ikna etmek için daha fazlasını yapması gerekiyor. CBRE'ye göre, geçen yıl ABD'de, kiracı iyileştirme ödenekleri için harcanan miktar (mal sahiplerinin yeni kiracılara ofisi donatmak için yaptıkları ödemelere verdiği destek) 2019'a göre %23 daha yüksekti. Mal sahipleri mülklerini doldurabilmek için kiranın da bir kısmından feragat ediyor. Bu avantajı daha iyi zamanlar için de sağlamalarının yanı sıra kira istenmeyen dönemlerin de süresi artıyor.

İngiltere merkezli ticari gayrimenkul firması Derwent London, geçen hafta yaptığı açıklamada son dönemde yaptıkları iki yeni kira sözleşmesinde %20’lik dönem için kira istemeyeceklerini açıkladı. Bu oran 2019’daki ana kiralama işlemlerindeki oran olan %17 ortalamasının üzerinde.

CompStak verilerine göre, New York’ta 2022 yılında yapılan en büyük 10 ticari gayrimenkul kira anlaşmasında kiracılar kira süresinin %7'sinde kira vermiyor. Bu oran 2019'da ise sadece %3'tü. Teknoloji şirketleri ise henüz işten çıkarma dalgasına dahi girmeden önce Silikon Vadisi’nin bulunduğu San Francisco’da ofisleri boşaltıyordu. Ofis mülk sahiplerinin kira anlaşmalarında kabul ettiği kirasız dönem pandemiden bu yana iki kat artarak %6’ya ulaştı.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre mülk sahipleri kirayı düşürmek yerine bu tür avantajlar sağlamayı tercih etmesinin sebebi farklı. Mülk sahipleri binalara değer vermek için kullanılan yöntem nedeniyle, manşet kiralarını düşürmüyorlar. Zira kiradaki olası bir düşüş sonucu tüm ofis bloğunun değerini aşağı çekilebilir.

Carter Jonas’tan Michael Pain konuyla ilgili açıklamasında, “Kira imtiyazları bir çeşit şok emicidir. Eğer manşet kira düşüyorsa sermayenin değeri de düşer” ifadelerine yer verdi.

Buffett 65 yıldır aynı evde oturuyor

 

İlk kez ev alacakların işi zor!

 

Zirvedeki milyarderler gayrimenkule göz dikti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)