BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD'den Türkiye raporu----

OECD'den Türkiye raporu

OECD'den Türkiye raporu
31 Mayıs 2021 - 11:08 www.finansgundem.com

OECD, 2021 yılı için Türkiye ekonomisi büyüme tahminini yüzde 5,7'ye indirdi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisi için 2021 yılına ilişkin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Kurum gelecek yıl için beklentisini ise yukarı çekti.

OECD'nin "Ekonomik Görünüm Ara Tahminler" raporuna göre, Türkiye bu yıl yüzde 5,7 büyüyecek. OECD, Mart ayında yayımladığı "Ekonomik Görünüm Ara Tahminler" raporunda Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 5,9 olarak açıklamıştı.

OECD, 2022 yılı için büyüme beklentisini ise yüzde 3,0'ten yüzde 3,4'e yükseltti.

Raporda tüketici fiyatlarının bu yıl ortalama yüzde 16,0, gelecek yıl yüzde 12,8 olacağı tahmini yer aldı. Bir önceki raporda beklendi aynı sırayla yüzde 12,0 ve yüzde 10,0 seviyesinde bulunuyordu.

OECD işsizlik oranı beklentisini bu yıl için yüzde 13,7'den yüzde 14,0'e, gelecek yıl beklentisini yüzde 14,5'ten yüzde 14,2'ye revize etti.

Kurum'un 2021 yılı cari denge/GSYH beklentisi yüzde -4,6'dan yüzde -3,6'ya, 2022 yılı için beklentisi yüzde -4,8'den yüzde -3,4'e çıkarıldı.

OECD, Türkiye için yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

"Makroekonomik politika karışımı kayda değer şekilde güçlendirilmeli. Hükümet, imtiyazlı, ayrıcalıklı krediler ile ekonomiye destek olmak yerine kırılgan hanehalkı ve şirketlere doğrudan mali destek sağlamaya daha fazla yönelmeli. Para politikası açık bir şekilde dezenflasyonu hedeflemeli. Politika kredibilitesi, dış açığın finansmanı ve vadesi gelen dış borcun güvenli şekilde çevrilmesi için gerekli uluslararası fonlamanın temini için zaruri. İstihdam maliyetlerini azaltmak ve daha esnek istihdam biçimlerini teşvik etmek iş yaratımını artıracak. Genişleyen öz sermaye kaynakları yüksek şirket kaldıraçlarının azaltılmasına ve umut verici işletmelerin büyümelerinin desteklenmesine yardım edecek"

Makro ekonomik politikaya ve yapısal reformlara güvenin yeniden inşaa edimlmesinin anahtar olduğunu ifade eden OECD, Türk ekonomisinde daha dengeli bir bülümenin şeffaf ve sağlam makroekonomik politika çerçevesine ihtiyaç dulduğunu vurguladı. OECD, geçici mali politika desteğinin güvenilir, daha düşük enflasyonu sağlayacak bir para politikası ile birleştirilmesi gerektiğine de dikkat cekti.

OECD raporunda Arjantin ve Türkiye'nin makroekonomik ve kurusal çerçevelerinin daha fazla zayıglalasının finansal piyasa gerilimlerini yükseltebileceği de belirtildi.

Raporda ayrıca, Kololbiya, Kostarika, Türkiye ve diğer turizm ve hizmet ihracatüına bel bağlamış gelişmekte olan ekonomilerin hızla ilerleyen aşılamannın etkisi ile sınırların beklenenden erken yeniden açılmasından fayda sağlayacakları da ifade edildi. Ancak Çin öncülüğünde güçlü küresel büyümenin emtia fiyatlarında artış ile bir araya gelmesinin Türkiye ve Hindistan gibi net emtia ithalatçısı ülkeleri negatif etkileyeceği de vurgulandı.

OECD raporunda, kurlardaki değer kaybından kaynaklı olarak Brezilya ve Türkiye'de enflasyonun yükseldiğine de dikkat çekildi ve para politikasının sıkılaştırıldığı bu ülkelerde daha fazla faiz artırımının gerekebileceği ifade edildi.

Türkiye, 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü

TL varlıklarda volatilite artabilir

SAMEKS Bileşik Endeksi geriledi

Trafiğe kayıtlı araç sayısı azaldı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • manyak herif31 Mayıs 2021 13:19

    oecd,dünya bankası,imf,kredi derecelendirme kuruluşları gibi dost şirketler türkiye ekonomisinin düzlüğe çıkması için yani bizim iyiliğimiz için rapor yayınlarlar,tavsiye de bulunurlar yeri gelir emir ve talimat verirler.bu durumdan gocunmamalı gerekirse sineye çekip bu talimatları harfiyen yerine getirmeliyiz.netice de bunlar dost ve müttefik görünümlü kuruluşlardır.türkiyenin dünyada güçlenip söz sahibi olması en çok bunları mutlu eder.fakat türkiyenin güçlenip söz sahibi olmasından en çok muhalefet ve hainler rahatsız olur diye düşünüyorum.