BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD'den gelir dağılımı uyarısı----

OECD'den gelir dağılımı uyarısı

OECD'den gelir dağılımı uyarısı
21 Mayıs 2015 - 19:39 www.finansgundem.com

OECD, üyelerinin önemli bir kısmında, zengin ve fakir arasındaki uçurumun son 30 yılın en yüksek oranına ulaştığı uyarısında bulundu

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerin önemli bir kısmında, zengin ve fakir arasındaki uçurumun son 30 yılın en yüksek oranına ulaştığı uyarısında bulundu.

Merkezi Paris'te bulunan OECD, üye ülkelerdeki gelir dağılımıyla ilgili hazırladığı yıllık raporu açıkladı. Raporda, gelir dağılım adaletsizliği sıralamasında Şili ilk sırayı alırken bu ülkeyi Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail izledi. Gelir dağılımın en az olduğu ülkeler arasında ise Danimarka ilk sırayı alırken, bu ülkeyi Slovenya, Slovakya ve Norveç takip etti.

Raporda, gelir dağılımı eşitsizliğinde kullanılan "Gini" katsayısına göre, Türkiye'nin bu konuda 1985 ve 2013 yılları arasında gelir dağılımı eşitsizliğinin giderilmesinde aşama kaydettiği görülüyor. Gelir dağılımı eşitsizliği oldukça fazla olmasına karşın gelişmekte olan Brezilya da Türkiye gibi eşitsizliğin giderilmesinde yol katetti.

Rapora göre, üye ülkelerde nüfusun en zengin yüzde 10'u, nüfusun en fakir yüzde 10'undan 9,6 kat daha fazla kazanıyor. OECD'ye göre, bu oran 1980'li yıllarda 7,1, 1990'lı yıllarda 8,1, 2000'li yıllarda ise 9,1'e çıkmıştı.

Gelişmekte olan bazı Latin Amerika ülkelerinde gelir dağılımı adaletsizliğini azaldığına dikkati çekilen raporda, gelir eşitsizliğinin yine de bu ülkelerde diğer OECD ülkelerinden daha fazla olduğu bildirildi.

Kriz zamanlarında gelir eşitsizliğinin özellikle istihdamın düşmesiyle arttığına işaret edilen raporda, gelir dağılımı eşitsizliğinin sosyal uyumu bozmanın dışında uzun dönemde ekonomik büyümeye de zarar verdiği uyarısı yapıldı.

Raporda 1985 ve 2004 yılları arasındaki gelir dağılımı eşitsizliğinin 1990 ve 2010 yılları arasındaki ekonomik büyümeye yüzde 4,5 oranında olumsuz etki yaptığı kaydedildi.

OECD raporunda, cinsiyet ayrımının giderilmesi ve kaliteli işgücünün artırılmasının gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesine katkı vereceği vurgulandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)