BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD: Türkiye'de kademeli toparlanma bekliyoruz----

OECD: Türkiye'de kademeli toparlanma bekliyoruz

OECD: Türkiye'de kademeli toparlanma bekliyoruz
10 Haziran 2020 - 11:04 www.finansgundem.com

OECD, Türkiye ekonomisinin 2020'de %4,8 daralmasını, 2021'de %4,3 büyümesini bekliyor

OECD, 2020 yılına pozitif bir başlangıç yapan Türk ekonomisinin korona virüs salgınının etkileri ile yılı daralma ile tamamlamasını beklediklerini bildirdi.

Korona virüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanıp yaşanmayacağını dikkate alarak Türk ekonomisi için iki farklı senaryo oluşturduklarını belirten OECD, salgında ikinci dalganın yaşanmadığı senaryoda Türk ekonomisinin 2020 yılını yüzde 4,8 daralma ile kapatacağını öngördü.

OECD, korona virüs salgınında ikinci dalganın vurması halinde ise Türk ekonomisinde daralmanın yüzde 8,1'e kadar çıkabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin göreceli olarak ılımlı sosyal güvenlik ağının ve şirketlerin borç yüklerinin sonucu olarak, korona virüsün yayılmasını önlemek için alınmış tebirlerin kaldırıması sonrasında kademeli bir toparlanma beklediklerini ifade eden OECD, "İkinci dalganın geldiği senaryoda ise, karantina, kapatma tedbirlerinin yeniden uygulanması 2020'de daha keskin yatırım ve üretim düşüşüne, 2021'de daha kademeli, daha yavaş yavaş bir toparlanmaya yol açar" değerlendirmesini yaptı.

Bugün yayınladığı "Global Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye'nin korona virüs salgınını etkilerinden kurtulmak için atması gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan OECD, "Likidite baskılarının hafifletilmesi için geniş bir bantta bütçesel, yarı bütçesel ve parasal tedbirler uygulandı. Ancak, ihtiyacı olan hanehalklarını, kayıt dışı sektörde ücretli ve kendi adına çalışanları da kapsayan yardım ortaya konmalı. Tercihen borçlandırmayan enstrümanlar yolu ile aşırı kaldıraçlı ve tür büyüklükteki sağlam şirketlere korona virüs yoku sonrası potansiyel büyümelerini artırmaları için uzun vadeli ve borç ödeme yeterliliğini güçlendiren mali destek sağlanmalı" tespitinde bulundu. OECD, para ve maliye politikalarının şeffaflığırnı ve kredibilitesini güçlendirmenin zayıf makroekonomik temel göstergelerin düzeltilmesine yardım edeceğini ve Türkiye'nin dış şoklara karşı kırılganlığının azaltılmasına katkı yapacağını da vurguladı.

OECD raporunda, korona virüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanmaması halinde Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 4,8 daralacağı, 2021'de ise yüzde 4,3 büyüyeceği tahmini yer alırken, enflasyonun 2020 sonunda yüzde 10,6 ve 2021 sonunda yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşeceği tahminine yer verildi. İşsizlik oranı için 2020 ve 2021 tahminleri yüzde 15,6 ve yüzde 14,2 olurken, cari işlemler dengesi/GSYH oranı için beklentilerde sırasıyla yüzde 0,9 ve -1,3 olarak duyuruldu.

Korona virüs salgınında ikinci dalganın vuracağı senaryosuna göre de tahminlerde bulunan OECD, ikinci dalganın vurması halinde Türk ekonomisinin 2020'de yüzde 8,1 küçüleceğini ve 2021'de sadece yüzde 2,0 büyüyeceğini öngördüğünü belirtti.

2020 ve 2021 sonu enflasyon tahminlerini yüzde 10,3 ve 8,6 olarak belirleyen OECD, işsizlik oranlarının ise yüzde 16,8 ve 16,1 olacağını tahmin etti. Cari işlemler dengesi/GSYH oranı için beklentiler ise sırasıyla yüzde 0,6 ve -0,4 oldu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)