BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriÖdeme şirketleri harcama patlamasına hazırlanıyor----

Ödeme şirketleri harcama patlamasına hazırlanıyor

Ödeme şirketleri harcama patlamasına hazırlanıyor
13 Aralık 2021 - 16:06 www.finansgundem.com

Korona virüsün Omikron varyantına olan etkileri ve yüksek meblağlı harcamaların gelip gelmeyeceği belirsiz. Ancak ödeme şirketleri, harcamalarda patlama için olumlu sinyalleri izliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün Omikron varyantı birçok kişinin seyahat planlarını ya da yüksek meblağlı alışverişlerini ertelemesine neden oldu. Ancak ödeme şirketlerinin hisselerindeki hareketler, planların tamamen ortadan kalkmadığının sinyallerini veriyor. Genellikle kart harcamalarından fayda gören şirketlerin hisseleri son dönemdeki zayıflığın ardından yükselişe geçti. American Express, Capital One Financial, Fiserv, Mastercard ve Visa aralık ayı başından bu yana piyasaların genelindeki %3’lük yükselişin neredeyse iki katı miktarda artış kaydetti. 

Wall Street Journal’ın haberine göre yeni korona virüs varyantının tüketici davranışı üzerinde göstereceği etkiler henüz bilinmiyor. Ancak kart harcamalarına bakıldığında olumlu sinyaller görülebiliyor. Örneğin American Express, geçtiğimiz salı günü düzenlenen bir konferansta, Omikron varyantı nedeniyle son dönemde harcamalarda bir değişim görülmediğini söyledi. Uluslararası seyahatlerdeki iptaller ise ülkelerin sınırlarını kapatmasıyla ortaya çıktı ve geçtiğimiz hafta tüm ödeme şirketlerinin gündeminde yer aldı. Ancak talebin yüksek olmaya devam ettiği ve sınırlar açıldığında seyahatlerin başlayacağı tahmin ediliyor.

American Express içinde bulunduğumuz çeyreğin başından bu yana, tüketici seyahat acentesindeki rezervasyonların 2019 yılındaki seviyelerden %30 daha yüksek olduğunu söyledi. Elbette American Express oldukça zengin bir tüketici tabanına sahip. 2022 yılında yeni bir teşvik ödemesi beklenmediği için, düşük gelirli ailelerin birikimleri ve alım gücünün artma ihtimali düşük.

Bu nedenle müşteri tabanları bu şirketler için kurtarıcı nitelikte olacak. Yüksek gelirli aileler, eylül ayında önceki iki yıla kıyasla %40 daha yüksek nakde sahipti. Morgan Chase analistlerine göre, Omikron varyantının ortaya çıkmasından hemen önce ödeme şirketlerindeki güçlenme dikkat çekiciydi. Özellikle de genellikle kredi kartlarıyla yapılan ihtiyaç dışı harcamalarda. Visa’nın ABD’deki harcamaları gösteren endeksi kasım ayında ard arda iki ay yükseldi.

Bu da giderek daha fazla tüketicinin bir önceki yıla kıyasla harcama yapmaya istekli olduğunu gösterdi. Bu durum temel ihtiyaçlar dışındaki harcamaların artmasıyla da tetiklendi. Birçok kart şirketi aynı zamanda güçlü trendlere de işaret etti. Geçtiğimiz hafta Synchrony Financial, son iki yılın en iyi harcama hacminin görüldüğünü söyledi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geriye bakıldığında Delta varyantının harcamalar üzerindeki etkisi de belirgin bir şekilde tespit edilemiyor.

Delta’nın yaz aylarındaki yükselişi, ABD’de teşvik ödeneklerinin sona erdiği bir döneme denk geldi. Ancak dipler genellikle seyahat ve restoran harcamalarında görüldü. Benzer bir değişikliğin tüketici davranışlarında görülüp görülmeyeceği ise henüz belirsiz. Autonomous Research analistleri tarafından kasım ayı sonunda ABD ve İngiltere’de yaşayan tüketicilerle yapılan anket çalışması, Delta ile Omikron varyantlarının tüketici davranışı üzerindeki etkilerinin farklı olduğunu ortaya koydu. Araştırmada katılımcıların %8’i seyahatlerini iptal edeceğini söyledi. Ancak bu rakam Delta varyantının yükselişe geçtiği ağustos ve eylül aylarında %35 seviyesindeydi.

Tüm bunlar seyahat gibi yüksek meblağlı alışverişlerde kredi kartı harcamalarının yükselişe geçme potansiyeli olduğunu gösteriyor.

Avusturya’da alışveriş yerleri yeniden açıldı

 

Omikron varyantından Avrupa'da ilk ölüm

 

İngiltere'de fiyatlarını artıran imalatçıların oranı en yüksek seviyede

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)