BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriÖdeme şirketleri baskı altında----

Ödeme şirketleri baskı altında

Ödeme şirketleri baskı altında
23 Kasım 2021 - 16:07 www.finansgundem.com

Pandemi döneminde hükümetlerin teşvik ödenekleriyle birlikte nakdi bollaşan hane halkları, kredi kartlarını tercih etmedi. Uluslararası seyahatlerin henüz tam anlamıyla başlamamış olması da ödeme şirketlerini baskı altında bırakıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüketiciler kartları iki temel nedenle kullanıyor: Harcama ve kredi. Şimdi yatırımcılar harcamaların geleceğinden endişeli. Kartların harcama kısmını yürüten Visa ve Mastercard, satıcı faaliyetlerini yürüten Fiserv ve FIS ile dijital ödeme şirketleri PayPal ve Square hisseleri düşüş gösterdi. Aynı zamanda S&P 500’ün finansal sektöründen de geride kaldı. PayPal bu ayın ilk döneminde 2021 için gelir büyüme hedefini düşürmesinin ardından %16 düşüş gösterirken, Square Cash App isimli uygulamasının gelir büyümesinin yavaşladığını açıklayarak %9 geriledi.

Aynı zamanda Capital One Financial ve Synchrony Financial gibi önde gelen kredi kartı sağlayıcıların hisseleri, finans sektörünün üzerinde performans gösterdi. Wall Street Journal’ın haberine göre pandemi döneminde birçok harcama kategorisi yükselirken, krediler teşvik ödemeleriyle nakdi bollaşan hane halkları nedeniyle düşüşe geçti. Yatırımcılar bu döngünün değişmesini ve ödeme hacmi küçülürken kredilerin artışa geçmesini bekliyor. Ancak ödeme hacminin yüksek kalması için bazı nedenler var.

Kredilerde olduğu gibi, ödeme hacimleri için de en büyük endişe kaynağı uluslararası seyahatlerin durmuş olması. Bu önemli harcama kategorisinin yeniden açılması, kesin olarak tahmini zor olan bir süreç ve sınırların ne zaman açılacağına yönelik siyasi kararlara dayanıyor. Ancak şimdilik seyahat talebinin azaldığına dair bir işaret yok. Açılan sınırlardan gelen göstergeler ise olumlu: Visa’dan yapılan açıklamada ABD-Meksika arası seyahatlerde son çeyrekte harcama hacminin 2019 seviyelerinin %60 üzerinde olduğu söylendi.

Visa aynı zamanda yaptığı açıklamada Avrupa içi seyahatler de dahil edildiği takdirde, toplam uluslararası seyahatlerin gelecek mali yıl sonunda 2019 seviyelerine döneceğini söyledi. Bu nedenle Asya Pasifik gibi bölgelerde seyahat bariyerleri kalkarken ve insanlar seyahate daha yüksek talep gösterirken seyahat harcamaları kısa vadede yukarı yönlü bir sürpriz yapabilir. Bununla birlikte gelecekteki harcamaların dijital tarafta olma ve kart ağırlıklı yapılma ihtimali de yüksek.

Dijital ödemeler, temassız ödemeler gibi özelliklerle birlikte yükselişte. Birçok işletme ise e-ticaret alanına yöneliyor. Bernstein Analisti Harshita Rawat 2021 yılın da ABD’de kartların tüketici-işletme arası ödemelerin %75’ini oluşturabileceğini düşünüyor. Bu rakam ise 2020 yılı sonunda %70 seviyesindeydi. Kartla yapılan ödemelerin oranı genellikle her yıl artıyor ancak bu artış geçmişteki yıllık artışların yaklaşık iki kat üzerinde. Benzer bir şekilde kartlar ve kart ağları da yeni alanlarda kullanılmaya başlıyor.

Bunlar arasında şirket ödemeleri ve şirketlerin tüketicilere yaptığı ödemeler de yer alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre son dönemde popülerlik kazanan “şimdi al, sonra öde” isimli taksitli ödeme hizmeti de bu yükselişte katkı sağlıyor. Bu hizmeti sunan Afterpay gibi şirketler, işlemin gerçekleşmesi için bir başka şirketin kart ağını da kullanabiliyor. Ancak tüketiciler harcamalarında banka kartı kullanıyor olsa da, kredi tercihleri kredi kartlarından uzaklaşıyor olabilir.

Enflasyon da ödeme hacminde önemli bir rol oynarken, kredi kartları için engel oluşturdu. Yüksek fiyatlar daha yüksek ödeme hacmi anlamına gelirken, yüksek faizli kredi kartları için düşüş anlamına geliyor. Genel olarak tüketicilerin kart kredilerinde de bir yükseliş bekleniyor. Ancak kısa vadede kredi kartları için görünüm, kart harcamaları kadar olumlu değil.

 

Citigroup dijital varlıklar için 100 yeni personel alacak

 

Akbank'tan çevreye duyarlı kartlar

 

ECB: Enflasyon için riskler yukarı yönlü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)