BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemO ülkede 'koronavirüs' kelimesinin kullanımı yasaklandı----

O ülkede 'koronavirüs' kelimesinin kullanımı yasaklandı

O ülkede 'koronavirüs' kelimesinin kullanımı yasaklandı
31 Mart 2020 - 18:39 www.finansgundem.com

Türkmenistan'da koronavirüs kelimesinin kullanılmasının yasaklanması tepkilere yol açtı

Covid-19 salgının ulaşmadığı ülke neredeyse kalmazken, resmi verilere göre hiçbir hastanın bulunmadığı Türkmenistan "koronavirüs" kelimesine sansür getirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkmenistan'ın bu sansürle halkını tehlikeye attığını savundu. RSF tarafından yapılan açıklamaya göre devlet kontrolündeki basın kuruluşları, haberlerinde artık "koronavirüs" kelimesini kullanamıyor.

Kelimenin ayrıca okullara dağıtılan bilgi broşürlerinden de kaldırıldığı belirtiliyor. Salgına karşı alınması gereken önlemlerin açıklandığı broşürde, şubat ayı başında "koronavirüs" kelimesi olduğu halde yeni basımlarda sadece "akut solunum yolu enfeksiyonu" ibaresi yer alıyor.

RSF'nin Doğu Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Jeanne Cavelier, "Bilginin bu şekilde sansürlenmesi, hem risk grubunda bulunan Türkmen vatandaşlarının hayatını tehlikeye atıyor hem de Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un otoriterliğini güçlendiriyor" açıklamasında bulundu.

Cavelier, uluslararası kamuoyunun bu konuda duyarsız kalmaması ve ülkedeki sistematik insan hakları ihlallerinin son bulması için çağrı yaptı.

Salgına karşı önlem: Üzerlik otu tütsüsü

Diğer yandan Türkmenistan'da Covid-19 salgınına karşı bazı tartışmalı önlemler alınıyor. Başkan Berdimuhammedov'un 13 Mart'ta verdiği bir karar üzerine çok faydalı olduğu düşünülen üzerlik otu bitkisinden yapılan tütsüler, kamu alanlarına yerleştirildi.

Radio Free Europe/Radio Liberty'nin haberine göre, okullarda düzenli olarak klor ile dezenfeksiyon gibi önlemler bulunsa da halk bu tedbirlerin ne için yapıldığını bilmiyor. Haberde ayrıca en az iki koronavirüs vakasının bir hastanede izole edildiği ancak yetkililerin bu bilgiyi yalanladığı belirtiliyor.

Türkmenistan, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor. Devlet kontrolünde olan basının yanı sıra Türkmen halkı, sadece büyük oranda sansürlenmiş bir internete ulaşabiliyor. (Euronews)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)