BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemO pakette sona gelindi!----

O pakette sona gelindi!

O pakette sona gelindi!
13 Ağustos 2013 - 15:36 www.finansgundem.com

Kamuoyunda demokratikleşme paketi olarak bilinen çalışmalarda sona gelindi...

AK Parti'nin 2023 vizyonu çerçevesinde hazırladığı ve kamuoyunda demokratikleşme paketi olarak bilinen çalışmalarda son aşamaya gelindiği, paketin gelecek hafta başındaki Bakanlar Kurulu'nda ele alınabileceği belirtiliyor. Kürt sorununa çözüm sürecinin ikinci aşaması çerçevesinde BDP ve PKK'nın İmralı'daki hükümlü  lideri Abdullah Öcalan hükümetten "yol temizliği" adı altında bazı yasal düzenleme taleplerinde bulunmuştu. Bu talepleri değerlendirmeye alarak sürdürdüğü çalışmaları son aşamaya getiren  hükümet, sadece Kürtlerle ilgili olarak değil, daha geniş kesimleri kapsayan bir paket hazırlayarak demokratikleşme yönünde adım atmaya hazırlanıyor.   
BDP'nin talepleri arasında seçim barajının düşürülmesi, anadilde eğitim, Terörle Mücadele  Kanunu'nun (TMK) kaldırılması, KCK'lıların serbest bırakılması, vatandaşlık tanımının değiştirilmesi, sınır karakolu inşaatlarının durdurulması, Öcalan'ın hapishane şartlarının  iyileştirilmesi ve eve dönüş yasasının yeniden düzenlemesi gibi unsurlar bulunuyordu.
"Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi için Yasal Düzenleme" adındaki paket için aynı  anda biri Adalet Bakanlığı biri de Başbakanlık olmak üzere paralel iki ayrı çalışma yürütüldü.
Adalet Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, kendi çalışmalarının bittiğini, çalışma metninin Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu belirterek, bu metnin 24-25 maddelik teknik konulardan oluştuğunu bildirdi.
Seçim barajının düşürülmesi, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, başörtüsü yasağının  kaldırılması, Alevilere sağlanacak haklar gibi siyasi irade gerektiren konular için ise Başbakanlık'ta çalışma yürütülüyor.
Aylardır süren bu çalışmaların gelecek hafta Pazartesi günü toplanması beklenilen Bakanlar Kurulu'nda ele alınmasına muhtemel gözle bakılıyor. Adalet Bakanlığı'nın yaptığı yaklaşık 25 maddelik pakette "Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda bazı değişiklikler, Türk Ceza Kanunu'ndaki yeni düzenleme ile terör örgütlerinde hiyerarşik yapıda yer almayanlara, şiddete karışmamış olması kaydıyla terör örgütüne üyelikten ceza verilmemesi, siyasi partilere Hazine yardımının yeniden düzenlenmesi, hakaret ve nefret suçlarına adli ceza getirilmesi" gibi konularda düzenlemeler yer alıyor.
Paketteki adımlardan bir kısmı yasa değişikliği gerektirdiğinden TBMM'nin 1 Ekim'den önce erken açılmasıyla hayata geçirilecek. Bir kısmı ise bürokratik işlemlerle devreye sokulacak.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da bugün bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın şu anda demokratikleşme paketi üzerinde çalıştığını söyleyerek, "Önümüzdeki haftayı takip edelim. Ondan sonraki günlerde Başbakanımız sanırım açıklayacak" dedi. Arınç, Eylül'de bu paketin tartışılmaya başlanacağını belirterek, TBMM'nin de Eylül'ün ortasında açılabileceğini kaydetti.
ÖCALAN ESKİ ODASINA TAŞINABİLİR
Öte yandan bu paketten ayrı olarak, BDP'nin ısrarlı olduğu İmralı'da yatmakta olan Abdullah Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesi çerçevesinde, Öcalan'ın odasının değiştirilmesi de gündemde tutuluyor.
Henüz kesin bir karar alınmamakla birlikte, Öcalan'ın ilk yakalanarak Türkiye'ye getirildiği 15 Şubat 1999 tarihinde kaldığı eski odasına dönmesinin hükümet çevrelerinde tartışıldığı belirtiliyor. Bu odanın Öcalan'ın şu anda kaldığı bina ile bağlantılı bir yer olduğu, oda değişimi durumunda Öcalan'ın yeni bir binaya taşınmış olmayacağı bildiriliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)