BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriNükleer saldırıya dayanıklı banka----

Nükleer saldırıya dayanıklı banka

Nükleer saldırıya dayanıklı banka
21 Mart 2016 - 12:25 www.finansgundem.com

Soğuk savaş döneminin Batı Almanya'sında olası bir nükleer saldırıya karşı paraların saklanması için yapılan yeraltı bankası, kapılarını halka açtı

1960’ların ortaları Soğuk Savaş’ın en ‘kızıştığı’ dönemdi. Almanya Merkez Bankası yedek para depolamak için sığınak yaptırmıştı. Sığınağın gizli ve saldırılara dayanıklı olması gerekiyordu. Mosel nehri kıyısındaki küçük bir kentte bulunan 9 bin metrekarelik arsanın altına inşa edilen 1500 metrekare genişliğindeki ve koridor uzunluğunun 300 metreyi bulduğu sığınak için 3 bin ton beton kullanıldı.
Merkez bankası memurlarına arsadaki eski bir evde kurs verildi. Eğitim merkezinin altındaki sığınaktan sadece ‘eğitim merkezi müdürünün’ haberi vardı. Yakınlardaki Büchel nükleer silah merkezine atom bombasıyla saldırılması durumunda yer altı sığınağındaki bodrum katı idare merkezi olarak kullanılacaktı.

Radyasyon korkusu

Sığınaktakilerin radyasyon ve diğer zehirlerden etkilenmeden çalışabilmeleri için her türlü tedbir alınmıştı. Sığınakta radyasyon ölçümü yapan bir aletle radyasyondan temizlenme tertibatı da bulunuyordu.
Yer altı sığınağı sadece yedek banknotları ve bekçilerini korumak için yapılmamıştı. Nükleer saldırı halinde 175 kişinin sığınabileceği şekilde planlanmıştı. Sıhhi tesisat kadınlara uygun olmadığından burada erkekler kalabilecekti. Stoklar iki hafta yetecek kadar hesaplanmıştı.

Dış dünyayla bağlantı

Sığınak personeli olduğu yerden dış dünya ile bağlantı kurabilecekti. Dört telefon ve bir de teleks bulunuyordu. İçişleri Bakanlığına kırmızı hat çekildiğine rivayetler doğru çıkmadı.

Milyarlara açılan kapı

Nükleer sığınak değil de dev bir kasaya benziyordu. Yedek para tonlarca ağırlıktaki çelik kapıların arkasında stoklanmıştı. İçerde anahtar yoktu. Bütün anahtarlar ve kasanın şifresi merkez bankası kontrolörlerine emanet edilmişti. Parayı saymak için kapı düzenli olarak açılıyordu. 25 yıl boyunca tek bir banknotun dahi kaybolmadığı anlatılır.

15 milyar yedek Alman Markı

Banknotlar, yabancı bir gücün muazzam miktardaki sahte parayla Mark’ı değersizleştirmesini önlemek amacıyla bastırılmıştı. Ama yedek Marklara ihtiyaç kalmadı. Soğuk Savaşın sona ermesine yakın endişeler dağılmış olacak ki, yedek Marklar ödeme aracı olarak kullanılmadan imha edildi. Sadece hatıralık birkaç banknot yakılmadı.

Cochem’in yeni turistik atraksiyonu

Sığınak, şirin Cochem’deki bir çok yapı gibi tarihi eser koruması altına alındı. Cochem gotik stilde inşa edilmiş şatosu, Ortaçağ’dan kalma kent merkezi, ahşap kâgir evleri ve ünlü şarabıyla tanınan bir belde. Dokümantasyon merkezi kente yeni bir atraksiyon kazandırdı. Yedek Markların depolandığı eski sığınak önümüzdeki günlerden itibaren gruplar halinde gezilebilecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)