BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNovak'tan tavan fiyat tepkisi----

Novak'tan tavan fiyat tepkisi

Novak'tan tavan fiyat tepkisi
20 Aralık 2022 - 22:18 www.finansgundem.com

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Avrupa’nın doğalgazdaki tavan fiyat uygulamasının siyasi karar olduğunu belirterek, karara tepki gösterdi

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, dün, doğalgaza megavatsaat başına 180 euro tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmasını değerlendirdi.

Bunun ekonomik bir karar olmadığını söyleyen Novak, “Bu sadece başka bir siyasi karar. Meslektaşlarımız aynı hatayı tekrar yapıyor” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Nobel ödüllü ekonomist Milton Friedman’dan yaptığı bir alıntıya atıfta bulunan Novak, “Domates açığı yaratmak istiyorsanız, tavan fiyat uygularsınız. Eğer meslektaşlarımız Avrupa’da doğalgaz olmamasını ve gazın başka pazarlara gitmesini istiyorlarsa tavan fiyat kısıtlaması uygular” dedi.

Novak, Rusya’nın AB ülkelerinin aldığı bu kararına vereceği yanıt için gerekli hukuki belgeleri inceleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa'dan gaza 180 euro tavan fiyat

Kovid-19 salgını ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle AB ülkeleri son dönemde doğalgaza yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyor.

AB ülkelerinin dün üzerinde anlaştıkları tavan fiyat kararı, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli gaz kontratının 3 iş günü boyunca 180 euroyu aşması ve aynı dönemde Avrupa'da sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 35 euro üzerine çıkması durumunda yürürlüğe girecek.

TTF'de işlem gören vadeli gaz kontrat fiyatı, Ağustos'ta megavatsaat başına 340 euroya kadar çıkarken bugün ise 106,2 eurodan işlem görüyor.

"Doğalgaza tavan fiyatla Rus manipülasyonu sona erecek"

 

AB'de anlaşma tamam: Doğal gaz tavan fiyatı 180 euro

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)