BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa"Not indirimlerinin hiçbir anlamı yok"----

"Not indirimlerinin hiçbir anlamı yok"

Not indirimlerinin hiçbir anlamı yok
13 Mayıs 2018 - 12:45 www.finansgundem.com

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin kredi notunun indirilmesinin algı operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci yaptığı açıklamada, özellikle Zeytin Dalı Herakatı'nın ardından Türkiye'ye ekonomisi üzerinden bir operasyon yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Ülke seçime giderken, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yapılmaya çalışıldığı gibi ekonomik algılar oluşturulmak istendiğini kaydeden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Dövizin bu kadar yukarıya doğru hareket etmesi, ne dünya konjonktürüne uygun ne de Türkiye'nin gelmiş olduğu ekonomik büyüklük ve reel sektörün verileriyle uyumlu. Tamamen birtakım çevrelerin Türkiye ekonomisini manipülasyonlarla yönlendirmeye ve bir algı oluşturmaya yönelik bir operasyonu olarak görüyoruz. Elbette ki biz gerek Merkez Bankası gerek ekonomi yönetimi gerek Cumhurbaşkanımız bizzat konuyu takip ediyoruz. İnşallah süreç içerisinde, bu çok uzun bir zaman değil, döviz kurlarını ve faiz oranlarının aşağı çekileceğini görüyoruz." diye konuştu.

"Türk milleti bu oyun bozacak"

Türkiye'nin ekonomik müdahalelere açık olmaması adına cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçeceklerini vurgulayan Bakan Tüfenkci, milletin ülkedeki istikrar ve güvenin sürmesi için kararını vereceğini söyledi.

Tüfenkci, yeni sistemle birlikte istikrar, güçlü meclis ve hükümet tecelli ettiğinde, döviz kurlarının, enflasyonun ve faizlerin aşağı doğru bir yön aldığının görüleceğinin altını çizerek, etkin yönetim ve etkili kararlarla piyasalar içerisinde sorunların çözüme kavuşacağını dile getirdi.

Türkiye'de yaratılmak istenen algının tamamlayıcılarının kredi derecelendirme kuruluşları olduğunu ifade eden Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Dikkat edin, kredi derecelendirme kuruşları zamanlı zamansız, inandırıcı inandırıcı olmayan şekliyle sözüm ona Türkiye'nin notlarıyla oynayarak, Türkiye'de ve yurt dışı piyasalarda bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Hatırlayın, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Türkiye'nin, milletin demokrasiye, hükümete, anayasaya, hukuka sahip çıkışı görmezden gelinerek, aynı akşam veya bir gün sonra notunu indirdiler. Bunun hiçbir gerçekçi izahı yoktur. İhracatını 5 kat artıran, 2017'de yüzde 7,4 büyüyen Türkiye karşısında not indirimlerinin hiçbir anlamı yok. Daha önce büyümeyle ilgili yapmış oldukları tahminlerin hiçbiri nasıl tutmadıysa, bu not indirimleri de bahsettiğim algı operasyonun bir parçası. Türkiye'nin döviz ve faiz noktasında sıkıştırmanın bir parçası ama 24 Haziran'da inşallah Türk milleti bu oyunu bozacak. Bu algıların bir daha Türkiye ekonomisi üzerinde bir anlam ifade etmemesi için, 24 Haziran'da cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamasına geçtiğimizde güçlü yönetimlerle, inşallah etkin tedbirlerle bunun bir anlamı kalmayacak.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri14 Mayıs 2018 09:24

    Yorumlara bakınca çoğunluğun her şeyin farkında olması ülke açısından sevindirici bir şey. Tabi buraya yazanlar halkın diğer kısmına göre ekonomiyle ilgili olan insanlar olduğundan halkın tamamını temsil etmiyor. Düşünün ki ülkede herkes buradakiler kadar bilinçli olsa bu siyasetçiler insanları kandırabilir mi? Hayır kandıramaz, çünkü bilinçli insan geçmişte söylenenleri unutmaz. Bu tarih derinliği hata yapmasını engeller. Ülkeye bol para girerken böbürlenen, o durumu kendi başarısı gören iktidar, şimdi para gelmeyince hemen dış mihraklara bağlamaya başladı. Asıl olan senin ekonomin dışa bağımlı olmasıdır.

  • serkan14 Mayıs 2018 03:25

    2014 senesinde 1.90 olan dovis 430 ozamandami manipilasyon vardi yuzde 120 artti 4 snede

  • Muzaffer Altınok14 Mayıs 2018 02:02

    Dünyaya meydan okursak dünyada tek başımıza kalırız.Meydan okunacak bir durumda yok aslında , savaş hali değil ne bileyim kimsenin toprağında gözümüzde yok.Ama dış politika yumuşak olmalı yani hem ab ye gircez diyoruz hem de ab ye kafa tutuyoruz.Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır derler.Bence dünyadaki tüm devletlerle barışık olmalıyız.Ama taviz vermeden , kimsenin işine gücüne karışmadan , kendi işimize bakacağız.Çalışacağız , üreteceğiz ama kaliteli , dürüst olacağız.İnsan haklarına saygılı , çevreci , yani başka türlü yalnız kalırız.

  • Kara Davut14 Mayıs 2018 01:04

    Hiç ekonomiden anlamayan ben bile durumu idrak ediyorum da bunlar edemedi. Dış mihrak, deyip durmayın. Dış mihrak istese seni 15 milyar dolar ile batırır. Evet o kadar sığ ekonomin var. 15 milyar dolar da dış mihrak için çerez parası. Dolar yükseliyor çünkü cari açığın 35-40 milyar dolarlara dayandı. Bu parayı da eskisi gibi kolay bulamıyorsun çünkü dünyada eskisi gibi likidite bolluğu yok. Anlayın artık şunu.

  • Murathan 13 Mayıs 2018 23:54

    Daha öncede döviz hareketlerine karşı politikacılar dış mihrak sloganları atılmıştı,merkez bankası bürün hareketler terki küçük hesaplarda demişti sma mariZi yemişti

  • Osman 13 Mayıs 2018 23:51

    Bu akanda dış mihrak spekülasyona veya dış mihrak mağduriyeti ihanetlerine gerek yok. merkez bankası bütün hesapları ve hesaplardaki hareketleri görüyor ve hereken açıklamayı yapmalı

  • Remzi bayar13 Mayıs 2018 20:48

    Benzin 6.2 kurus oldu odami manupulasyon. Etin kilosu 60 tl oldu odami manupulasyon.kasarin kulosu oldu 40 tl odami yabancinin oyunu manupulasyon.

  • Özer13 Mayıs 2018 20:09

    Kredi derecelendirme kuruluşları zamanından önce_,ve inandırıcı olmayan şekilde not indirimi yapıp yabancı yatırımcılar için ülkemizin güvendiz olduğu mesajı vermişlerdir.Döviz seçimden sonra düşecektir,bu duruma sevinenlerin sevinçleri kursağında kalacak.

  • Ali Ergül 13 Mayıs 2018 18:32

    Bence senin bu ülkede bakan olman en büyük algı, zira sen bakan olduktan sonra bu ülkede her şey normal arkadaş. Boş boş konuşan bir sıfat..

  • Bika13 Mayıs 2018 18:23

    Not indiriminin anlamı;sermaye kaçışı ve yeni yabancı yatırımların gelmemesi, borçlanma maliyetinin yükselmesiyle Türkiye'nin ödediği faiz oranlarının artışı. Gerçekleri görmemezlikten gelenler deve kuşu gibi kafasını kuma soksa bile açıkta kalanları tüm dünya görüyor.

  • Emekli13 Mayıs 2018 18:06

    Ekonomi lafla yürümüyor ellerinizi tutan yok icraat yapın icraat

  • Tam komedi13 Mayıs 2018 16:56

    Hayallerde ihracat 170 milyar dolar olacak gerçekte ithalat 220 milyar dolar , TÜRKİYE % 11 büyümüş tl %30 küçülmüş , isdihdam artmış genç işsizlik %25 , akp icrrat yapımış borç tavan yapmış , buğday ithal araba ihraç eder olduk BİR DÜŞÜNÜN AVRUPA DOĞAYI TAHRİP EDEN HERŞEYİ TURKİYE DE ÜRETMEYE ÇALIŞIYOR. TÜRKİYE İSE KENDİ ÜRETECEĞİ HERŞEYİ İTHAL ETMEYE ÇALIŞIYOR !!! Herneyse ki 3. Hvl ve 3. Köprü bizi kurtaracak !!!

  • #TAMAM Buraya kadar 13 Mayıs 2018 16:48

    Hâlâ mağduriyet edebiyatı.

  • evet magdur13 Mayıs 2018 18:12

    ama magdurlar, sonuçta hal etmedikleri halde hala %48.5 oy gözüküyor. adam zorla mi verdirtti bu oylari.

  • Talip 13 Mayıs 2018 16:01

    Adamlara laf atacağına ekonomi ne bak. Lafla yürümez bu işler...

  • Dış mihrak bayat13 Mayıs 2018 14:56

    Kredi derecelendirme kuruluşlarını sevmem ama bu sefer haklilar sanki. İthalatın ihracatı katladigi, cari açığın arttığı gerçek

  • Akp bitmiştir tamam13 Mayıs 2018 14:37

    beceriksizliğin adı ne zamanır manipülasyon

  • Okie Dokie13 Mayıs 2018 14:37

    Tüm paramı dövize çevirdim. Bence de dövizin bu kadar yükselmesi manipülasyon. Faizler düşmeli. Millet aç aç. Karnını doyuracak beton bulamıyor sayın bakanım.

  • Türkoğlutürk 13 Mayıs 2018 14:03

    Son beş yılda paramızın gelişmekte ülke paraları karşısında erimesine ne diyeceğiz. Kim ağızını her açtığunda dövizi ve faizi zıplatıyor

  • Hakan ertokkuç13 Mayıs 2018 14:02

    Her şey Türkiye'yi bitirmek için adamlar haklı.Bütün dünya birleşmiş Türkiye'yi batırmak için.Bununla da yetinmeyip bizi dünya dışına atacaklarmış.Geçen bi uzaylı arkadaşla konuştum işiniz çok zor,Allah yardımcınız olsun dedi,Akpartinin hiçbir suçu yok onlar suçsuz,günshsız,harama el sürmez,yalan söylemez dedi.Uzaylıdan daha iyi bilecek değilsiniz ya.!

  • Hasan Kılıç 13 Mayıs 2018 13:40

    Öyle olmazsa ,faizin yükselmesi,dolar,euro ve borsanın düşmesi,Türk parasının değer kaybetmesi,yabancı sermayenin çıkışı ve piyasaya güvensizlikten,inşaat sektörünün durması ve piyasanın durgunlasmasi niye?

  • Fadil danışman 13 Mayıs 2018 13:39

    Ihracat 5 kat artmış?2017 de 7.4 büyümüş! Elma + armut=?