BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNomura: Faiz indirimleri virüsün etkilerini azaltmaz----

Nomura: Faiz indirimleri virüsün etkilerini azaltmaz

Nomura: Faiz indirimleri virüsün etkilerini azaltmaz
06 Mart 2020 - 11:20 www.finansgundem.com

Yatırımcılar Merkez Bankaları'nın küresel ekonomiyi kurtarmak için adım atmasını beklese de bazı ekonomistler faiz indirimi gibi para politikası araçlarının küresel ekonomiyi virüsün etkilerine karşı koruyamayacağı görüşünde

Fed'in bu hafta korona virüsün ekonomik etkileri nedeniyle faiz indirimi yapmasının ardından diğer merkez bankalarından da beklentiler arttı.

Fed Salı günü sürpriz adım atarak faizleri 50 baz puan indirmişti. Trader'lar bankanın 17 - 18 Mart toplantısında da faiz indirimi fiyatlıyor. Ancak bazı ekonomist ve stratejistler Faiz indirimi gibi para politikası araçlarının küresel ekonomiyi virüsün etkilerine karşı korumayacağı görüşünde.  

Nomura analistleri paylaştıkları bir notta "Finansal piyasalarda ne zaman önemli bir küresel ekonomik çöküş olsa merkez bankalarının agresif biçimde faiz indirerek kurtarıcı olacağı fikri yerleşmiş. Piyasalar korona virüs nedeniyle de aynı politikayı bekliyor. Ancak bu kez durum farklı" ifadelerini kullandı.

Analistler şu anki ekonomik zayıflamanın finansal nedenlerden kaynaklanmadığını, bu nedenle virüse karşı en iyi yanıtın güvenli sağlık politikaları oluşturmak olduğunu bildirdi.

MUFG Union Bank Kıdemli Ekonomisti Chris Rupkey de faiz oranlarının zaten düşük olduğunu ve daha fazla indirimin şirketleri harcamaya teşvik etmek için efektif olmayacağını söyledi.

Rupkey Fed'in beklemesi gerektiğini belirterek "Bekleyip gerçekten resesyonda mıyız görmeli. Onlara tavsiyem bir daha faiz indirmemeleri yönünde, bu büyük bir hata olur" diye konuştu.

MALİ POLİTİKA VURGUSU

Bazı ekonomistler kamu harcamaları gibi mali önlemlerin virüsün ekonomik etkileriyle mücadelede daha etkili olacağını düşünüyor.

Economist Intelligence Unit'te Kıdemli Ekonomist olan Simon Baptist sektörleri ve şirketleri hedef alan önlemler açıklayan Singapur ve Hong Kong örneğini verdi. Uzman, turizm gibi çeşitli sektörlere sağlanacak sübvansiyonların fark yaratacağını söyledi.

Tüm bu beklentilere rağmen Fed'in aldığı karar sonrası Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası gibi büyük bankaların daha fazla faiz indirimi için açık kapı bıraktığı görülüyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)