BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNoel çelengi ihracatından 2 milyon dolar gelir bekleniyor----

Noel çelengi ihracatından 2 milyon dolar gelir bekleniyor

Noel çelengi ihracatından 2 milyon dolar gelir bekleniyor
05 Aralık 2021 - 11:32 www.finansgundem.com

Hristiyanların kutlamaya hazırlandığı Noel ve yılbaşı için Antalya'da üretilen çelenkler, en fazla Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Süs bitkileri firmalarının 1990'lı yıllardan bu yana üretimi ve ihracatını gerçekleştirdiği çelenkler, çam artığı, çam kozalağı, andız ve selvi dalı, sandal ve Mersin meyvesi gibi tamamen doğal orman artığı ürünlerden yapılıyor.

Hristiyanların kapı, mezarlık ve yemek masası gibi alanlarda kullandığı Noel çelenkleri, ihracatçı firmaların siparişleri doğrultusunda ağustos ayından aralık ayının ilk haftasına kadar Antalya'da kadınlar tarafından hazırlanıyor.

500 bin Noel çelengi ihraç edildi
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, yaptığı açıklamada Hristiyanlarda Noel kutlamalarının 24 Aralık'ta başladığını belirterek, bu döneme yönelik Noel çelenkleri hazırladıklarını söyledi.

Orman artığı, çöp olacak ürünleri işleyerek ekonomiye kazandırdıklarını dile getiren Yılmaz, bu alanda çalışanların tamamının kadın olduğunu belirtti.

Noel çelenklerini birçok Avrupa ülkesine ihraç ettiklerini anlatan Yılmaz, 

"En fazla Hollanda, Almanya, İngiltere, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bu yıl yaklaşık 500 bin adet çelenk ihracatımız oldu. Çelenkte kullanılan ürünlere göre fiyatı 1 ile 3 dolar arasında değişiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin süs bitkileri alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Yılmaz, taşımacılık alanında yeni tip koronavirüs nedeniyle dünyada ciddi sıkıntı yaşandığını ifade etti. Konteyner bulmakta, hava kargo taşımacılığındaki fiyatlandırmada problemlerin yaşandığını dile getiren Yılmaz, süs bitkilerinin büyük bölümü Avrupa ülkelerine gönderildiği için Türkiye'nin lojistik avantajını kullandığını kaydetti.

Avrupa pazarında son iki yıldır Türkiye'ye doğru bir yöneliş söz konusu olduğunu vurgulayan Yılmaz, ihracatın devam ettiğini belirterek, "Bu yıl Noel çelenklerinden 2 milyon dolar seviyelerinde gelir bekliyoruz." dedi.

Orman atıkları kadınların elinde şekilleniyor
Antalya'da çelenk ihracatı yapan firmada çalışan Fatma Zehra Ünlü, Noel döneminde yeşil bitkilerle kapı süslemeleri üzerine, diğer zamanlar ise kuru materyaller üzerine faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Çam artığı, çam kozalağı, andız ve selvi dalı, sandal ve Mersin meyvesi gibi tamamen doğal orman artığı ürünlerin kadınların el beceresiyle işlendiğini dile getiren Ünlü, 

"Ürünler, içeriğindeki malzemeye göre değişiklik kazanıyor. Noel döneminde yeşil bitkiler üzerinde çalışıyoruz, diğer zamanlar ise kuru ürünlerden çelenk, süsleme, dekorasyon üzerine üretim yapıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatı 80 milyar dolara yaklaştı

Japonya'nın tarım, orman ve denizi ürünleri ihracatında bir ilk

Kimya sektöründen kasımda ihracat rekoru

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)