BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNobel ödüllü iktisatçı: FED enflasyon için gerekeni yaptı----

Nobel ödüllü iktisatçı: FED enflasyon için gerekeni yaptı

Nobel ödüllü iktisatçı: FED enflasyon için gerekeni yaptı
11 Ekim 2022 - 13:06 www.finansgundem.com

Dünyaca ünlü ekonomist Paul Krugman’a göre FED’in agresif sıkı para politikası amacına ulaştı. Krugman’a göre etkileri zamanla görülecek olan politikalar ABD’ye resesyonu da getirecek

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi konut piyasasında ve ihracatta büyük bir krize doğru ilerliyor olabilir. Nobel Ödüllü İktisatçı Paul Krugman ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol edebilmek için halihazırda yapılması gerekenleri yaptığını söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre son üç para politikasında art arda üç kez 75 baz puan faiz artıran FED yükselen ABD enflasyonunu dizginleyebilmek için faiz oranlarını son 40 yılın zirvesine taşıdı. Politika Faiz oranlarını yıl başından bu yana %0’a yakın seviyeden %3-%3,25 aralığına çeken FED en son para politikasında 2023 yılında nihai faiz oranının %4,5’in üzerinde olacağının sinyallerini de verdi. Sıkı para politikaları küresel merkez bankalarının faiz kararlarını da etkilerken yükselen dolar ve azalan likidite küresel piyasalarda bir resesyonun yaklaşmakta olduğu endişelerini güçlendirdi.

ABD konut piyasasında kriz geliyor

Nobel Ödüllü İktisatçı Paul Krugman New York Times’taki makalesinde mortgage faiz oranlarının yükselmesiyle konut piyasasındaki talepte de etkilerini hissettireceğini yazdı. Krugman yüksek mortgage faizlerinin daha az inşaata sebep olacağını, sektörde çalışanların daha az para harcayacağını ve bu sebeple daha geniş çaplı bir ekonomik yavaşlamanın görüleceğini söyledi.

ABD’de inşaat izni başvuruları düşmüş olsa da sektördeki istihdam henüz düşüş göstermedi. Krugman bunun sebebinin muhtemelen faiz artışlarından önce başlayan konut projelerinin devam etmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Yakın zamanda ev fiyatlarının ve konut taleplerinin hızla düşmesini beklemediğini belirten Krugman, “Yaklaşan konut piyasası çöküşünün daha geniş ekonomik etkileri hâlâ aylarca uzakta” dedi.

Yüksek dolar ABD ekonomisini vuracak

Krugman ayrıca, ABD Doları’nın bu yıl 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının Amerikan ihracatını daha az rekabetçi ve ithalatı daha uygun fiyatlı hale getirdiğini söyledi. Krugman bunun gayrisafi büyüme için ters bir rüzgarı temsil ettiğini vurguladı.

Nobel ödüllü iktisatçı, “Düşen ihracat ve artan ithalat sonunda büyük bir ekonomik direnç halini alacaktır. Ancak yeni tedarikçilere geçmek zaman alıyor. Bu yüzden söz konusu etki gelecek yıla kadar gerçekleşmeyecek” açıklamasında bulundu.

Krugman, enflasyonun yavaşladığını gösteren birkaç başka sebebi daha ortaya koydu. Apartman kiralarına olan talebin zayıfladığına dikkat çeken Krugman, kiralardaki yükselişin fiyat artışları için kilit katalizör olduğunu hatırlattı.

Ünlü ekonomist ayrıca, trans-Pasifik nakliye maliyetlerinin Eylül 2021'de konteyner başına yaklaşık 21.000 dolardan bugün yaklaşık 2.300 dolara düştüğünü belirtti. Bu, arz sıkışmasına yol açan ve enflasyonu körükleyen pandemi sırasındaki tedarik zinciri krizinin yavaşladığını gösteriyor.

Resesyon yolda

Krugman, “Bu göstergelerin FED’in enflasyonda büyük bir düşüş sağlamak için yeterince şey yaptığını söylediğini iddia ediyorum. Ancak aynı zamanda bu tablo bize çok büyük bir olasılıkla bir resesyonu işaret ediyor” dedi.

Krugman, makalesinde, İngiltere'nin son devlet tahvili fiyaskosunu, hızlı faiz artışlarının ve güçlü bir doların neden olabileceği kaos türünün bir örneği olarak gösterdi. Nobel ödüllü iktisatçı bir bankacılık krizi veya piyasa çöküşü riskinin altını çizdi:

“Finans piyasalarının FED’in politikasını dikte etmesine izin vermek istemiyoruz. Ancak bu mali tehlikelerin görmezden gelinmesi gerektiği anlamına gelmiyor.”

Krugman FED’in enflasyonla mücadelede konusunda aşırıya kaçabileceğini zira şu ana kadarki faiz artırımlarının tam olarak etkilerinin görülmediğini yazdı. Nobel ödüllü iktisatçıya göre FED’in izlediği enflasyon verileri ise gerçeği olması gerekenden geç gösteriyor:

“Enflasyon ve istihdam verilerinin şu anda ne söylediğine aldırış etmeyin. Enflasyonist baskılarda çok fazla azalma var. Üretim ve istihdam üzerinde çok fazla engel var. Bunlar halihazırda sırada bekliyor. Mali sıkılaştırmanın tam etkileri gibi bir şeyi gördüğümüzü gerçekten düşünüyor musunuz? FED’in halihazırda yeterince hamle yaptığına dair güçlü bir durum görüyorum. Hareketli bir hedefin arkasına değil, önüne ateş etmek istersiniz."

Dolara yönelik küresel talep gücünü koruyor

 

Piyasalarda dikkatler Fed'in toplantı tutanaklarına çevrildi

 

CEO'lar 'hafif ve kısa süreli' bir resesyon bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)