BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNobel ödüllü iktisatçı: ABD’de resesyon söylemleri komik----

Nobel ödüllü iktisatçı: ABD’de resesyon söylemleri komik

Nobel ödüllü iktisatçı: ABD’de resesyon söylemleri komik
26 Ağustos 2022 - 13:22 www.finansgundem.com

Davranışsal iktisat alanındaki çalışmalarıyla 2017 yılında Nobel ödülüne layık görülen ünlü iktisatçı Richard Thaler ABD’nin resesyonda olduğu düşüncesine karşı çıktı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü iktisatçı Richard Thaler iki çeyrek boyunca küçülen ABD ekonomisinin resesyona girdiği yönündeki görüşleri için “komik” ifadesini kullandı. Ülkedeki rekor düşüklükte işsizlik rakamlarına ve rekor miktardaki boş pozisyonlara dikkat çeken Thaler CNBC’deki röportajında, “Resesyona benzeyen bir şey görmüyorum” açıklamasında bulundu. Thaler istihdama ilişkin tüm göstergelerin güçlü bir ekonomiye işaret ettiğini söyledi.

Thaler, “Ekonomi büyüyor, sadece fiyatlardan biraz daha az hızlı büyüyor. Bu da reel gayrisafi yurtiçi hasılanın biraz düştüğü anlamına geliyor. Ama bana kalırsa bunu bir resesyon olarak adlandırmak komik” ifadelerine yer verdi. Nobel ödüllü iktisatçı ekonomideki tablonun hayatı boyunca tecrübe ettiği hiçbir resesyona benzemediğini söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD GSYİH rakamları ikinci çeyrekte yıldan yıla %0,6’lık düşüş gösterdi. Dünyanın en büyük ekonomisi ilk çeyrekte de %1,6 küçülmüştü. GSYİH’de iki çeyrek üst üste gelen düşüşler geleneksel olarak resesyonu işaret eder. Ülkede resmi olarak resesyonu veya ekonomik büyümeyi ise ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) ilan eder. NBER’in söz konusu dönem hakkında uzun bir süre bir yargıda bulunması beklenmiyor.

2017 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Thaler, davranışsal iktisat üzerindeki çalışmalarıyla biliniyor. Başarılı iktisatçının çalışmaları insanların ekonomik teoriye göre görünüşte irrasyonel olan kararları nasıl aldıklarını inceliyor.

Enflasyon öngörüsü

Temmuz ayında yıllık bazda %8,5 yükseliş gösteren ABD enflasyonu hakkında da konuşan Thaler, “Enflasyonun geçici olup olmadığı konusunda uzun tartışmalar vardı ve kalıcı olduğuna inanan kanat kazanıyor gibi görünüyor. Ama sanıyorum zaferlerini biraz fazla hızlı ilan ediyor olabilirler” açıklamasında bulundu.

Nobel ödüllü iktisatçı enflasyonun yüksek fiyatların aksine fiyatlardaki değişim oranı olduğunu kaydetti:

“Gözlemlediğimiz yüksek fiyatların en azından bir kısmı doğrudan Ukrayna'daki savaştan veya Çin'den gelen tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanıyor. Umuyoruz ki bu faktörlerin her ikisi de geçicidir. Belki de bundan bir yıl sonra Ukrayna'da hala çatışmalar olacak ve Çin'de hala Kovid olacak. Ama umarız böyle bir durum gerçekleşmez ve bu sorunlardan biri veya her ikisi de hafifletilirse, bazı fiyatların düştüğünü öngörebiliyorum.”

Thaler ABD’deki ücret enflasyona ilişkin yorumlarını da paylaştı. Nobel ödüllü iktisatçı, “Bir sendikanın başkanı olsaydım, işçilerimin karşı karşıya oldukları yüksek fiyatları telafi etmek için gelecek yıl kesinlikle büyük bir zam isterdim. Bu bir kez olursa, şahsen bunu alkışlarım. Zira ücret alan insanlar, ücretli dediğimiz kesim, kazandıkları para itibariyle %1'in gerisinde kalan insanlardır. Kesinlikle gittiğim her yerde işgücü kıtlığının işaretlerini görüyorum ve arz ve talep ücretlerin artması gerektiğini söylüyor. ABD'de kapısında ‘personel aranıyor’ işareti olmayan bir restorana giremiyorum. Yani ücretler artacak ve bence bu iyi bir şey” ifadelerine yer verdi.

Hisse senedi piyasaları Jackson Hole’a nasıl tepki verecek?

 

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,6 daraldı

 

Amerikalılar uzun süreli bir resesyona hazır değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)