BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNobel ödüllü ekonomistten enflasyon yorumu----

Nobel ödüllü ekonomistten enflasyon yorumu

Nobel ödüllü ekonomistten enflasyon yorumu
08 Temmuz 2022 - 13:02 www.finansgundem.com

2008 yılında Nobel Ekonomi Ödülü alan ünlü ekonomist Paul Krugman enflasyonun kontrolden çıktığı yönündeki beklentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman enflasyon beklentilerinin kontrolden çıktığı düşüncesini reddetti. Krugman konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında ABD’de bir stagflasyon gerçekleşmesi olasılığını küçümsedi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre Krugman Twitter mesajında, ABD St. Louis Merkez Bankası’nın Hazine notu verilerine dayanarak beklenen enflasyonu ölçen 5 yıllık başa baş enflasyon oranının mevcut seviyesine atıfta bulundu. Ünlü ekonomist, “5 yıllık başa baş oran 2,48 seviyesinde” diyerek kontrolden çıkan enflasyon beklentilerinin yanlış olduğunu sözlerine ekledi.

St. Louis FED enflasyon göstergesi Mart ayındaki %3,34'ten 6 Temmuz'da %2,48'e gerileyerek geçen yılın Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Mayıs ayında %8,6 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yükselen enflasyonlar birlikte çalışan kesimin ücret artışı talep edeceği, işletmelerin maliyetin artacağı ve rekabet fiyat artışlarını görüleceği beklentileri piyasalarda endişelere sebep oldu. Insider’ın haberine göre söz konusu endişeler fiyatlarda hızlı bir yükselişe ve ekonomik büyümede yavaşlamaya diğer bir deyişle stagflasyona işaret ediyor.

2008 yılında Nobel İktisat Ödülü alan Krugman milyarder yatırımcı Bill Ackman’ın Mayıs ayı sonu itibariyle enflasyonun ve enflasyonu beklentilerinin kontrolden çıktığı uyarısına katılmadığını söyledi.

Krugman, “İnsanların kontrolden kaçan enflasyon anlatısının şimdilerde ne kadar dramatik bir şekilde çöktüğünü fark ettiğinden emin değilim. Piyasa beklentileri çok aşağıda" ifadelerine yer verdi.

Ekonomi profesörü piyasaların gelecekteki fiyat artışlarının oranı konusunda mutlak doğruyu gösteremeyeceğini kabul ediyor. Ancak Krugman stagflasyonun piyasa beklentilerinden destek aldığına dikkat çekerk, “Stagflasyon için gerekli olan enflasyonun yerleşik olacağı beklentilerine ilişkin hiçbir işaret yok” açıklamasında bulundu.

Krugman, "stagflasyon anlatısının gerçek anlamda çöktüğünü" de sözlerine ekledi. Nobel ödüllü ekonomist söz konusu beklentilerin yıllardır enflasyonun kontrolden çıkması bekleyen yorumcular tarafından desteklendiğini söyledi.

Ekonomist gelecek hafta açıklanacak Haziran ayı enflasyon verilerinin enflasyona ilişkin azalan beklentileri yansıtmayabileceğini vurguladı. Perakende benzin fiyatlarının Haziran ortasına kadar zirveye ulaşmadığını ve bu zaman aralığının toptan satış fiyatlarındaki son çöküşü yansıtmaktan çok uzak kaldığını söyledi.

ABD'de yöneticiler enflasyon hedefinde karamsar

 

İngiltere'de enflasyon bekleyişleri artıyor

 

Enflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri

 

Kriz kâhini yatırımcıdan çok yıllı enflasyon uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)