BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNijerya'da halk, salgın hastalıkların pençesinde----

Nijerya'da halk, salgın hastalıkların pençesinde

Nijerya'da halk, salgın hastalıkların pençesinde
21 Ekim 2022 - 11:31 www.finansgundem.com

Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya'da bu yıl yüzlerce kişi, kolera, Lassa ateşi, menenjit, maymun çiçeği virüsü, sıtma, ishal ve çocuk felci gibi salgın hastalıklar yüzünden öldü.


Hükümetin önlemlerine rağmen Nijerya'da temiz su ihtiyacının karşılanamaması ve tıbbi müdahalenin anında ve etkili yapılamaması, salgınları ve ölüm oranlarını artıran nedenlerin başında.

10 ayda koleradan 256 kişi vefat etti

Özellikle sellerin ardından ülkenin farklı eyaletlerinde kolera salgını patlak verdi. "Vibrio" bakterisinin sebep olduğu, gıda ve su yoluyla bulaşan kolera, şiddetli ishale ve vücutta su kaybına yol açıyor. Hastalık, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor.

Ülkede yılbaşından bu yana başkent Abuja'nın yanı sıra 33 eyalette 10 bin 745 kişide kolera vakası tespit edildi, salgın nedeniyle 256 kişi öldü. En çok 5-14 yaşlarındaki çocuklarda görülen salgın yüzünden vefat edenlerin yüzde 48'inin erkek olduğu belirtildi.

Lassa ateşinden 172 kişi öldü

Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan Lassa ateşi, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) verilerine göre bu yılda 6 bin 883 şüpheli Lassa ateşi vakası görüldü, bunlardan 937'si doğrulandı ve 172 kişi hastalık nedeniyle öldü.

Hayvandan insana geçebiliyor

Her yıl kurak dönemin yaşandığı kasım ve mayıs aylarında artan, hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi salgını, ocaktan bu yana Nijerya'nın 26 eyaletine bağlı 104 bölgeye yayıldı.

Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine Nijerya'da ilk olarak 1969'da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.

Menenjitten 56 kişi can kaybı

Beyinden başlayarak tüm vücudu etkisi altına alan ve hava yoluyla bulaşabilen menenjit salgını, başkent Abuja'nın yanı sıra 32 eyalete yayıldı. Ülkede 961 menenjit vakası belirlenirken hastalardan 56'sı öldü.

Salgının kontrol altına alınması için çalışan hükümet, boyun ve baş ağrısı yaşayanların hemen hastaneye başvurmaları gerektiğini bildirdi. Hükümet, 2030'a dek hastalığı yenmek için küresel hedefe bağlılığı vurguladı.

Maymun çiçeği vakası 318 oldu

Nijerya'da mayısta görülen ilk maymun çiçeği vakası sonrası virüs, ülkenin farklı eyaletlerinde yayıldı. Ülkede sıklıkla görülen maymun çiçeği hastalığıyla ilgili şimdiye kadar 317 vaka tespit edildi, 19 kişi virüsten öldü.

En çok sıtma vakası Nijerya'da

Nijerya Sağlık Bakanı Osagie Ehanire, küresel vaka ve ölümlerin yüzde 27'sinin Nijerya'da görüldüğünü duyurdu. Ehanire, dünyada sıtma vakalarının en fazla Nijerya'da görüldüğünü, sıtmanın, nüfusun yüzde 98'inden fazlasını etkilediğini bildirdi.

Sıtmanın ülkede halk sağlığı açısından hala önemli bir hastalık olduğunu belirten Ehanire, hükümetin sıtmaya bağlı ölüm oranını 2025'e dek 1000 doğumda 50'den aza düşürmek için çalıştığına dair güvence verdi.

ABD'den Nijerya afetzedelerine 1 milyon dolarlık yardım

 

Nijerya'daki sellerde can kaybı 603'e çıktı

 

Nijerya'da kolera salgını: Yüzde 47 arttı!

 

Nijerya'da salgının bilançosu ağırlaştı

 

Nijerya'da seller, 1,41 milyondan fazla kişiyi kötü etkiledi

 

Nijerya'da sel bilançosu: 24 ölü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)