BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNijerya, AB'nin doğal gaz tedarikçisi olmak istiyor----

Nijerya, AB'nin doğal gaz tedarikçisi olmak istiyor

Nijerya, AB'nin doğal gaz tedarikçisi olmak istiyor
14 Ekim 2022 - 11:49 www.finansgundem.com

Petrol ve doğal gaz zengini Nijerya, Avrupa Birliği'ne (AB) doğal gaz ihracatını arttırmanın yollarını arıyor.

Afrika'nın en büyük gaz rezervlerine sahip ülkesi Nijerya, son aylarda Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle doğal gaz sıkıntısı yaşayan Avrupa ülkelerine daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gönderebilmek için adımlar atmaya başladı.

Şubat ayında başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Avrupa Birliği'nin Rusya'dan aldığı gaz giderek azaltılıyor. Bu sebeple AB Nijerya'dan doğal gaz ithalatını mevcut yüzde 14'ün üzerine çıkarmak istiyor.

Nijerya hükümeti ise gelecek kışa kadar Avrupa'ya daha fazla LNG gönderebileceğini açıklasa da ülkede bu sevkiyatlar için yeterli altyapının olup olmadığı tartışılıyor.

"Nijerya, Afrika'nın en büyük gaz rezervlerine sahip"

Skymark Enerji Şirketi Başkanı ve enerji uzmanı Muhammed Saleh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nijerya'nın çoğu kullanılmayan veya petrol kuyularına yeniden enjekte edilen yaklaşık 200 trilyon fit küp rezerve sahip.

Saleh, ülkede doğal gaz projelerinin enerji hırsızlığı ve yüksek maliyet riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, "Nijerya, Rusya-Ukrayna savaşını fırsata çevirerek Avrupa'ya doğal gaz ihraç etmek için çalışmalara başladı." ifadesini kullandı.

Nijerya, en büyük sıvı hidrokarbon boru hattını yeniden açmayı planlıyor

Nijerya'nın AB'ye daha önce gemi yoluyla doğal gaz ihraç ettiğini hatırlatan Saleh, daha fazla doğal gaz sevkiyatı için boru hattı kullanımı konusunda çalışmaların başladığını ifade etti.

Hükümetin, ülkenin en büyük sıvı hidrokarbon boru hattı olan Trans Nijer Boru Hattı'nı yeniden açmaya hazır olduğuna değinen Saleh, "Trans-Nijer Boru Hattı, Bonny İhracat Terminali'ne günde yaklaşık 180 bin varil ham petrol taşıma kapasitesine sahip." dedi.

Saleh, bu boru hattının ülkede devam eden yerli elektrik üretimi ve LNG ihracatı için kritik olan doğal gaz sıvıları tahliye altyapısının bir parçası olduğuna işaret etti.

Muhammed Saleh, ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının, ülkede uzun zamandır başlatılan "Ajaokuta–Kaduna–Kano Doğal Gaz Boru Hattı" olarak bilenen "AKK Projesi"nin tamamlanması yolunda itici güç olduğunu dile getirdi.

"Hükümetin, tüm doğal gaz boru hattı projelerini yeniden masaya getirme fırsatı var"

Saleh, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi'nin (NNPC), Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı için Nijerya-Sahra Çölü-Cezayir boyunca yaklaşık 4 bin 400 kilometrelik ayrı bir kıtalararası doğal gaz boru hattı çalışması başlattığını vurguladı.

Nijerya hükümetinin tüm doğal gaz boru hattı projesini yeniden masaya getirme fırsatını gördüğünü söyleyen Saleh, ülkenin yatırım yapmak isteyen Avrupa ülkeleri için hazır olduğunu belirtti.

Rusya’nın doğal gaz üretimi düştü, petrol üretimi arttı

 

Kuzey Akım'dan doğal gaz sevkiyatı üç günlüğüne duracak

 

Doğal gaz depolama tesisleri kışa hazır

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)