BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarNFT modası kısa sürdü----

NFT modası kısa sürdü

NFT modası kısa sürdü
29 Eylül 2022 - 10:42 www.finansgundem.com

Ticaret hacminde belirgin bir düşüş yaşanan NFT’lerin toparlanmasının uzun süre alabileceği öngörülüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

'Non-Fungible Token' ya da Türkçe karşılığıyla ‘Nitelikli Fikri Tapu’ olarak bilinen ve dönüştürülemeyen token’ları ifade eden NFT’lerin modası kısa sürmüşe benziyor. Ticaret hacminde belirgin bir düşüş yaşanan NFT’lerin tekrar toparlanması zor gözüküyor.

MarketWatch’tan Anushree Dave’in haberine göre, 2022 yılının başında bu yana ticaret hacmi bakımından belirgin bir düşüş gözlenen NFT’lerin ilk zamanlar yarattığı olumlu rüzgar dinmişe benziyor. Kripto veri analizi şirketi olan Dune Analytics verilerine göre, dönüştürülemeyen token’ların ticaret hacmi yaklaşık yüzde 97 oranında azaldı.

17 milyar dolardan 466 milyon dolara

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, grafikler de bunu doğruluyor. 2022 yılı Ocak ayındaki 17 milyar dolarlık seviyelerinden 466 milyon dolar seviyelerine gerileyen ticaret hacmi verileri, NFT’lerin modasının geçtiğini düşündürüyor.

OpenSea, LarvaLabs, LookRare, NFTX, Rarible ve Foundation gibi popüler ticaret platformlarından gelen verileri içeren analizi, en büyük NFT pazarı olan OpenSea’nin satış hacminde yaşanan yüzde 75 oranındaki düşüşü ve tüm NFT projelerinin taban fiyatlarında yaşanan belirgin düşüşler de doğruluyor. DappRadar’ın son bir aylık verilerine göre ise, NFT işlem hacmi düşüş gösterirken, işlem açan trader sayısında ise ilginç bir şekilde sadece yüzde 5’lik bir gerileme gözleniyor.

NFT ticaret hacmindeki düşüş, 2021 yılı Kasım ayı ile 2022 yılı Temmuz ayı arasında kripto para piyasalarındaki 2 trilyon dolarlık büyük kaybı da tam olarak yansıtıyor.

Kripto para piyasalarındaki düşüşle paralel

NFT’lerin ticaret hacmindeki düşüş, 2021 yılı Kasım ayı ile 2022 yılı Temmuz ayı arasında kripto para piyasalarındaki 2 trilyon dolarlık büyük kaybı da tam olarak yansıtıyor.

Jimmy Fallon ve Justin Bieber'ın da aralarında bulunduğu Bored Ape Yacht Club gibi popüler NFT projeleri de son zamanlarda daha az heyecan yaratıyor. Bir koleksiyondan NFT satın almak için harcamanız gereken en düşük fiyat hakkında veriler sunan NFT Price Floor'a göre de, Bored Apes, Nisan ayındaki 144 ETH'lik zirve noktasından Eylül ayında 79 ETH seviyelerine düştüğünü gösteriyor.

Şirketler NFT yayınlamayı sürdürüyor

Ancak NFT’ye duyulan merak ve heyecandaki bu düşüş, şirketlerin NFT'leri iş stratejilerinde denemelerini ve uygulamalarını engellemiyor. Örneğin Starbucks kısa süre önce ‘pul’ (stamps) olarak adlandırılan NFT ödüllerini yayınladı ve Tiffany's ve Gucci gibi lüks markalar da kripto kışına rağmen NFT yayınlamayı sürdürüyor.

NFT’ler dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan ve blok zinciri adı verilen dijital defterde depolanan veri birimleri olarak biliniyor. NFT'ler, videolar, ses ve fotoğraf gibi yeniden üretilebilir dijital dosyalardan oluşabiliyor. NFT'lerin kopyaları herkesin ulaşımına açıkken orijinal NFT'ler, sahibine telif hakkından ayrı bir sahiplik kanıtı sağlamak amacıyla blok zincirlerde izleniyor.

NFT'ler 2022'de 8 milyar dolarlık işlem gördü

 

Cem Karaca'nın NFT'sinin satışı durduruldu

 

Dünyaca ünlü dolandırıcıdan NFT hamlesi

 

Bill Gates: Kripto ve NFT sektörü büyük aptal teorisine dayalı

 

Asyalı zenginlerin yeni gözdesi: Yeni ve popüler NFT koleksiyonları

 

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)