BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakNew York ofislerine çifte tehdit----

New York ofislerine çifte tehdit

New York ofislerine çifte tehdit
23 Ağustos 2021 - 17:56 www.finansgundem.com

İnşaat şirketleri birçok yeni ofis yaparken New York’un kiralık ofis sayısı giderek artıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Manhattan’ın en büyük ticari mülk sahiplerinden SL Green Realty’nin bir yöneticisi, yatırımcılarla yakın zamanda yaptığı bir görüşmede New York’un ofis piyasasında toparlanmaya yeşil ışık yandığını söyledi. Ancak iki trend bu tür bir iyimserlik için henüz erken olduğunu gösteriyor. State Street, Manhattan’ın şimdiden kalabalık olan ofis piyasasına yeni devren kiralık ilanları veren son şirket oldu.

Wall Street Journal’ın haberine göre daha önce Peloton ve Macy’s gibi kurumsallar da ellerinden emlak çıkarma amacıyla benzer hamleler gerçekleştirdi. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da ofise dönüş konusunda oldukça ısrarcı olan isimler arasında. Ancak JPMorgan yakın zamanda New York ofisinden 65 bin metre karelik ofis alanını kiraya vereceğini açıkladı.

Şirketlerin kira sözleşmelerinde uzun yıllar bulunuyorsa, devren kiraya vermek emlak maliyetlerini kısmak için faydalı bir yol olabilir. Bu trend ise şehrin emlak sahipleri için kötü haber. Zira mülk sahiplerinin karşısına rakip olarak kendi kiracıları çıkıyor. Manhattan’da devren kiralık alanlar için kiralar, Colliers verilerine göre doğrudan kiralama fiyatlarından %27 oranında daha düşük.

Pandeminin başlangıcından bu yana devren kiralık olan metre kare miktarındaki büyüme, emlak sahipleri tarafından kiraya verilen alanların üzerine çıktı. Temmuz ayının sonunda, kiracılar tarafından devren kiraya verilen mülkler New York’un toplam ofis alanının %23’ünü oluşturuyordu. Yazın ilk aylarında ise bu arz tükeniyor gibi görünüyordu. Ancak temmuz ayında büyük şirketlerin piyasalara dönmesiyle durum değişti ve devren kiralık ofis alanı pandemi sonrasının en yüksek seviyesine çıktı.

Bu trend New York’un mülk sahiplerinin kiracılarından talep edebileceği kira miktarı üzerinde de baskı oluşturuyor. Bu koşullar altında SL Green ve rakiplerinden Empire State Realty Trust gibi şirketlerin tamamen toparlanma göstermesi zorlaşıyor. Her iki şirketin de hisseleri pandemi öncesi seviyelerinin yaklaşık beşte bir oranında altında işlem görüyor. Ancak bu yılın ilk dönemlerinde yatırımcılar New York ekonomisiyle ilgili iyimserlik kazandığı günlerde, büyük bir ralli görülmüştü.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre küresel bir sağlık krizi olmadan da Manhattan’ın ofis piyasası arz fazlası tehdidiyle karşı karşıya olacaktı. 2022 ila 2024 yılları arasında şehrin var olan ofis binalarına yeni binalar eklenecek ve alan yaklaşık 232 bin metre kare artacak. Bu rakam ise 1980’lerin sonundan bu yana üç yıllık bir süreç içinde görülen en yüksek artış olacak. Yeni inşa edilmiş ofislerin kiraya verilmesi oldukça kolay. Kurumsal kiracılar modern ve enerjiyi etkin kullanan binalara yöneliyor ve bu şekilde karbon hedeflerine ulaşmaları kolaylaşıyor.

Aynı zamanda çalışanları ofise dönmeye ikna etme konusunda da yeni binalar daha etkili oluyor. SL Green yakın zamanda, ekim ayında açılacak olan yeni binasının şimdiden %90 oranında kiralandığını söyledi. Ancak kira sözleşmesi biten emlak sahiplerinin, yeni kiracı bulması kolay olmayacak. State Street gibi şirketlerden gelen arz akışı yavaşlamadan, New York’un ofis sahipleri için en kötü dönemin geride kaldığını söylemek için erken.

ABD’de bekleyen konut satışları yükseldi

 

Piyasaların merakla beklendiği Jackson Hole’de fikir ayrılıkları

 

Londra'da ev almak için doğru zaman mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)