BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi New York Fed imalat endeksi düşüş gösterdi----

New York Fed imalat endeksi düşüş gösterdi

 New York Fed imalat endeksi düşüş gösterdi
17 Ocak 2023 - 16:59 www.finansgundem.com

New York Fed' in açıkladığı imalat endeksi, ocakta eksi 32,9 ile Mayıs 2020'den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi. Aylık hane halkı harcaması geçen yıl aralıkta bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,7 arttı.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi'nin ocak ayına ilişkin imalat endeksi raporu yayımlandı. New York'ta imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarla yapılan anket sonucu hazırlanan rapora göre, imalat endeksi, ocakta 21,7 puan azalarak eksi 32,9'a indi.

Bu dönemde beklentilerin altında gelen ve imalat sektöründeki daralmaya işaret eden verinin, eksi 8,7 değerini alması öngörülüyordu.

Mayıs 2020'den bu yana en kaydedilen en düşük seviyesine gerileyen endeks, aralık ayında 11,2 olarak gerçekleşmişti.

Yeni sipariş endeksi ocakta 27,5 puan azalışla eksi 31,1 değerine, sevkiyat endeksi de 27,7 puan azalarak eksi 22,4 değerine geriledi. Gelecek 6 aylık görünüme ilişkin iyimserlik ise 6,3'ten 8'e çıktı.

Üretim sektöründeki görünüme ilişkin bilgi veren imalat endeksinin sıfırın üzerinde değer alması sektörde büyüme, sıfırın altında değer alması ise daralma olduğuna işaret ediyor.

Tüketici harcamalarındaki artış yavaşladı

Aylık hane halkı harcaması geçen yıl aralıkta bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,7 arttı.Harcamalarındaki artış geçen yıl ağustosta yüzde 9 ile rekor seviyeye ulaşmıştı.

Bu dönemdeki yavaşlamaya rağmen hanehalkı harcamalarında geçen yılın son ayında yaşanan artış, Aralık 2021'deki yüzde 5,1'lik ve Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasından önce Aralık 2019'da kaydedilen yüzde 2,5'lik artışın üzerinde kalmaya devam etti.

Son dört ayda büyük bir harcama yaptığını bildiren hanelerin oranı da geçen yıl ağustosta bir önceki yıla kıyasla azalış gösterdi. Söz konusu dönemde hanelerin yaklaşık yüzde 56,4'ü büyük bir harcama yaptığını bildirirken, bu oran geçen yıl ağustosta yüzde 61,7 ve Aralık 2021'de yüzde 58,1 olarak kaydedilmişti.

Analistler, New York Fed'in anket sonuçlarının ABD'de faiz oranları yükseldikçe tüketici harcamalarındaki artışın yavaşladığını ancak yine de yüksek kalmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

ABD enflasyon canavarını gerçekten yeniyor mu?

 

ABD'de ithalat fiyat endeksi arttı, ihracat fiyat endeksi düştü

 

ABD bütçesi aralıkta 85 milyar dolarlık açık verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)