BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNebati: Enflasyon belasından kurtulacağız----

Nebati: Enflasyon belasından kurtulacağız

Nebati: Enflasyon belasından kurtulacağız
05 Mayıs 2022 - 20:18 www.finansgundem.com

Nebati, "Son 20 yılda, millet olarak karşı karşıya kaldığımız her türlü krizden nasıl güçlenerek çıktıysak bugün bu enflasyon belasından da aynı iradeyle kurtulacak, güçlenerek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonun herkesin ortak meselesi olduğunun söyleyen Nebati, "Ancak bu durum ihracat, istihdam, yatırım ve üretimdeki artışlarla Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdığımız gerçeğini asla gölgeleyemez. Pandeminin neden olduğu tedarik zincirlerindeki aksamalara ilaveten Rusya-Ukrayna savaşının küresel enerji, gıda ve diğer emtia fiyatlarını daha da yükseltmesi tüm dünyada enflasyonu körüklemiştir. Örneğin ABD'de enflasyon son 41 yılın zirvesinde seyrederken Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de durum bundan farksız." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, söz konusu küresel olumsuzluklara ilaveten ülkede döviz kuru gelişmelerine bağlı enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğinin de bir gerçek olduğunu vurgulayarak kur korumalı mevduat ürünleri başta olmak üzere aralık ayından bugüne alınan tüm tedbirlerle birlikte finansal piyasalarda istikrarı sağladıklarını ve döviz kurundaki oynaklığı önemli ölçüde kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Bunlara ek olarak KDV ve vergi indirimlerinden saha denetimlerine, stratejik sektör ve emtialardaki sübvansiyonlardan kapsayıcı teşvik paketlerine kadar geniş önlemler aldıklarını ve almaya devam ettiklerini belirten Nebati şunları kaydetti:

"Stokçuluğu önlemek ve fiyatların seyrini izlemek amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda dijital 'Ürün Takip Sistemi' çalışmalarımızın meyvelerini de çok yakında alacağız. Yüksek enflasyon sebebiyle insanımızın yaşadığı sıkıntıların her birinin farkındayız ve sorunları asla görmezden gelmemiz söz konusu dahi olamaz. Herkes şunu çok net bir şekilde bilmedir ki son 20 yılda, millet olarak karşı karşıya kaldığımız her türlü krizden nasıl güçlenerek çıktıysak bugün bu enflasyon belasından da aynı iradeyle kurtulacak, güçlenerek yolumuza devam edeceğiz. Yarına yön veren lider ülke olma yolunda sabırla, ısrarla, inançla ve beraberce yol alarak tüm sorunlarımızı tek tek aşacağız. Kararlılığımızdan ve azmimizden kimsenin en ufak bir şüphesi dahi olmasın!"

Yıllık enflasyon yüzde 70'e dayandı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları, 2022 Nisan ayında aylık bazda yüzde 7,25 arttı. 2022 Mart ayında yüzde 61,14 olan yıllık enflasyon 2022 Nisan ayında yüzde 69,97'ye yükseldi. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 7,67 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 121,82'ye çıktı. Böylece enflasyon 2022'de yüzde 65 seviyesini aşmış oldu.

Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış gerçekleşti.

Bakan Nebati: İhracat hedefimize adım adım ilerliyoruz

Nisan ayı enflasyon rakamı açıklandı

Erdoğan: Enflasyonun üstesinden geleceğiz

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cavit Sakallıoğlu08 Mayıs 2022 01:34

    Ekonomi yönetiminde alınan tartışmalı kararlar sonucu rezervler eksiye düştü, borç stoku arttı, dış ticaret açığı katlandı. Enflasyon, TÜİK’e göre bile yüzde 70’e dayandı. Türkiye bu alanda iç savaş yaşanan ve ambargo altındaki ülkelerin ardından dünyada altıncı sırada yer aldı.Halk perişan.

  • Mete bey07 Mayıs 2022 10:12

    Hayır deseki yada rakam verse oda yada burası önemli belki konvansiyonel olarak oda yok ee

  • BÜLENT KARAARSLAN06 Mayıs 2022 19:02

    Lafla peynir gemisi yürümez. Taşıma suyla değirmen dönmez. Saldım çayıra mevlâm kayıra ile bu iş olmaz.

  • Hilmi Çetinalp06 Mayıs 2022 00:09

    Ülkenin az sayıdaki rezervleri çar çur ediliyor. Yanlış politikalar sonucu, Kötü bir sona sürükleniyoruz.

  • Ahmet Melik 06 Mayıs 2022 00:03

    Nisan öncü dış ticaret açığında büyük artış: Yeni Ekonomi Programı çakıldı

  • Selami Çıkrıkçı05 Mayıs 2022 23:21

    Sayın bakan ENFLASYON, hiç bir şey yapmadan kendi kendine düşen bir olgu değildir. Enerjiye yapmış olduğunuz zamlarla enflasyonu tetikleyen sizsiniz. Şimdi nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?