BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNebati: ABD’de politika faizi enflasyonun altında----

Nebati: ABD’de politika faizi enflasyonun altında

Nebati: ABD’de politika faizi enflasyonun altında
01 Ekim 2021 - 06:55 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati, Merkez Bankası'nın çekirdek enflasyonun üzerinde olmakla birlikte enflasyonun sınırlı olarak altında politika faizi belirlemesine yöneltilen tepkilere yanıt verdi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, "Brezilya, ABD ve Avro bölgesi gibi ülkelerde politika faizinin enflasyonun altında belirlenmesine hiç sesini çıkarmayanlar, Merkez Bankamızın çekirdek enflasyonun üzerinde olmakla birlikte enflasyonun sınırlı olarak altında politika faizi belirlemesi durumunda kıyameti koparıyorlar." dedi.

Yozgat'ta Belediye Başkanı Celal Köse'yi ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya gelen Nebati, ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Nebati, 1999-2002 döneminde ortalama yüzde 0,9 büyüme kaydeden Türkiye'nin 2003 yılından bu yana ortalama yüzde 5,1 büyüdüğüne dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Böylece satın alma gücü paritesine göre ülkemizi dünya sıralamasında 17. sıradan 11. sıraya çıkardık. Büyümedeki bu güçlü seyrimizi, pandeminin etkisiyle küresel ekonominin yüzde 3,2, küresel ticaret hacminin yüzde 8,3 daraldığı ve küresel çapta doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 35 gibi rekor bir oranda düşüş kaydettiği 2020 yılında da sürdürdük ve son dört çeyrektir pozitif büyüme kaydetmekteyiz. 2021 ilk çeyreğinde yüzde 7,2'lik büyümeyle salgının etkisinden en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduk. İkinci çeyrekte de güçlü iç ve dış talebin katkısının yanı sıra düşük bazın etkisiyle yüzde 21,7'lik büyümeyle dünyada İngiltere'nin ardından ikinci sırada yer aldık."

Sanayide çarkların döndüğünü, Turizm ve diğer hizmet sektörlerinin de salgının olumsuz etkilerinden kurtulduğunu dile getiren Nebati, "Kapasite kullanım oranı 2021 yılının üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre 1,1 puan artarak eylül ayında 77,8 seviyesinde gerçekleşmiş ve reel kesim güven endeksi temmuz-ağustos döneminde ikinci çeyreğe göre 4,1 puan artarak ağustos ayında 112,2 seviyesine yükselmiştir. Bu veriler, bizlere 2. çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,5 büyüyen sanayide çarkların döndüğünü göstermektedir." dedi.

"2021'İ YÜZDE 9 CİVARINDA BİR BÜYÜMEYLE KAPATACAĞIZ"

Türkiye'nin bu yıl yüzde 9 civarında büyüyeceğinin öngörüldüğüne işaret eden Nebati, "Uluslararası kuruluşlar da ülkemize yönelik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etmişlerdir. Örneğin, Goldman Sachs Türkiye'nin 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 9,5'e, Fitch Ratings yüzde 9,2'ye, Standart&Poor's yüzde 8,6'ya ve JP Morgan yüzde 8,4'e yükseltmiştir. Geçtiğimiz günlerde OECD de küresel büyüme tahminini yüzde 5,8'den yüzde 5,7'ye düşürürken, Türkiye büyüme tahminini yüzde 8,4'e yükseltmiştir." ifadelerini kullandı.

Muhalefetin Merkez Bankası (TCMB) varlıklarıyla ilgili eleştirilerine değinen Nebati, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz aylarda muhalefetin ağzına sakız ettiği rezervlerimiz de artış eğilimindedir. Geçen yılın 15 Mayıs'ında 84,4 milyar dolar olan TCMB brüt rezervlerimiz yüzde 43'lük artışla 120,8 milyar dolara ulaşmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında düşük borçluluk düzeyine sahip olmakla övünmekteyiz. Yakın zamanda yayınlanan Uluslararası Finans Enstitüsünün Küresel Borç İzleme Raporu'na göre Türkiye, ekonominin her bir bileşeninde düşük borçluluk düzeyine sahiptir."

Nebati, salgın sebebiyle devletlerin uyguladığı genişleyici para ve maliye politikaları, kuraklık, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve küresel ekonomik aktivitenin canlanmaya başlamasının, dünya genelinde ham madde ve emtia fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Bu durum hem dünyada hem ülkemizde fiyatlar genel seviyesinin hedeflerin üzerinde artmasına neden olmaktadır. Örneğin, İngiltere'de de TÜFE ağustos ayında yıllık yüzde 3,2 artarak 2012'den bu yana en hızlı yükselişini kaydetmiştir. ABD'de TÜFE 2020 Mayıs ayında yüzde 0,1 olmasına rağmen 2021 Haziran ayında 54 katına çıkarak yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Avro bölgesinde 2020'nin son 5 ayında negatif enflasyon görülmesine rağmen 2021'in Ağustos ayında yüzde 3 ile son 10 yılın en yüksek enflasyonu görülmüştür. 2019 Ağustos'tan 2020 sonuna kadar negatif ÜFE görülen Avro bölgesinde, 7 ay gibi kısa bir sürede ÜFE yüzde 11,2 seviyesine ulaşmıştır. Brezilya'da TÜFE 2020 Mayıs ayında yüzde 1,9 iken 2021 Temmuz ayında 5,1 katına çıkarak yüzde 9,7 olarak gerçekleşmiştir. OECD ülkelerinin ortalamasında TÜFE, 2020 Mayıs ayında yüzde 0,6 iken 2021 Haziran ayında 7 katına çıkarak yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir."

Maliye politikaları ve yapısal önlemlerle enflasyonla mücadeleye katkıda bulunduklarını vurgulayan Nebati, şöyle dedi:

"Buna göre, yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının yanı sıra belirli hizmet sektörlerine yönelik uygulanan KDV indirimleri enflasyonu azaltıcı rol oynamıştır. Yapılan indirim ve fiyat ayarlamaları sonucunda 102,6 milyar liralık kamu gelirinden vazgeçtik. Lira mevduatlara stopaj desteğinin uygulama süresini eylül sonuna kadar uzatmamız da enflasyonla mücadelemize katkı sağlamıştır. Ayrıca, haziran ayının sonunda Fiyat İstikrarı Komitesi'ni kurduğumuzu sizlere hatırlatmak isterim. Ekonomi politikalarının eşgüdüm içinde daha bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmasını ve daha etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan Ekonomi Koordinasyon Kurulu, fiyat istikrarının sağlanmasına da katkı sağlayacaktır. Bunlara ilaveten, son zamanlarda fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için denetimleri artırmaktayız. Merkez Bankası himayesinde oluşturacağımız Erken Uyarı Sistemi ile gıda fiyatlarında öngörülebilirliği artıracağız. Para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümüyle enflasyonun 2022'den itibaren kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirilmesini amaçlıyoruz."

"POLİTİKA FAİZİ DÜNYADA ARTIŞTA"

Muhalefeti eleştiren Nebati, "Ülkemizde enflasyonla mücadelede para politikaları ile üzerine düşen her şeyi yapan Merkez Bankamız muhalefet eli ile karalama kampanyalarının hedefine oturtuluyor. Nitekim Brezilya, ABD ve Avro bölgesi gibi ülkelerde politika faizinin enflasyonun altında belirlenmesine hiç sesini çıkarmayanlar, Merkez Bankamızın çekirdek enflasyonun üzerinde olmakla birlikte enflasyonun sınırlı olarak altında politika faizi belirlemesi durumunda kıyameti koparıyorlar. Nitekim bizim ligimizdeki ve bazı batı ülkelerindeki son enflasyon verileri ve politika faizleri şu şekildedir: Brezilya'da halihazırda enflasyon yüzde 9,7 iken politika faizi yüzde 6,25'tir. Meksika'da enflasyon yüzde 5,6 iken politika faizi yüzde 4,5'tir. Hindistan'da enflasyon yüzde 5,3 iken politika faizi yüzde 4'tür. ABD'de enflasyon yüzde 5,3 olmasına rağmen politika faizi yüzde 0-0,25 aralığındadır. Avro bölgesinde enflasyon yüzde 3 iken politika faizi yüzde sıfırdır." diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)