BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkNatWest’e verilen ceza yaptırım dalgası mı başlatacak?----

NatWest’e verilen ceza yaptırım dalgası mı başlatacak?

NatWest’e verilen ceza yaptırım dalgası mı başlatacak?
17 Ocak 2022 - 12:56 www.finansgundem.com

İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) kara para aklama faaliyetlerine karşı harekete geçiyor. NatWest’in aldığı 264,8 milyon sterlinlik ceza, bu alanda yeni yaptırımlara kapıyı açabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA), NatWest’in mihenk taşı niteliğindeki bir kararla iki kara para aklama soruşturmasında suçlu bulunması üzerinde, yaptırım güçlerini daha fazla kullanmayı planlıyor. FCA’dan Financial Times’a yapılan açıklamada, 40 aktif dosyada iki kriminal soruşturma bulunduğu söylendi. Bu noktada düzenleyicilerin, müşterilerinin parasının nereden geldiğini bilmeyen finansal hizmetler şirketlerini ya da bireyleri soruşturmaya tabi tuttuğu açıklandı.

FCA’ya kara para aklama vakalarında yaptırım gücü 2007 yılında verilmişti ancak düzenleyici kurum bu yaptırım gücünü ilk kez geçtiğimiz yıl kullandı. Royal Bank of Scotland’ın yan kurumlarından NatWest’e kara para aklama düzenlemelerine uyum sağlamadığı için 264,8 milyon sterlin ceza verildi. FCA’nın bu dönemde yürüttüğü soruşturmaların 29’u düzenleme soruşturmaları, ikisi kriminal soruşturmalar ve ikisi kamu soruşturması.

Altı vaka “çift takipli” soruşturma ve bu düzenleyici kurumun dosyanın henüz düzenleyici ya da kriminal soruşturmaya tabi tutulacağına karar vermediğini gösteriyor. Hukuk şirketi Eversheds Sutherland, FCA’nın 2020’nin temmuz ayından bu yana beş kara para aklama dosyasını bıraktığını açıkladı. NatWest ise müşterilerin bankadan siyah çöp torbalarında binlerce sterlinlik nakit çıkardığını ve taşıdığını gösteren görüntülerin ardından, diğer bankalara bir tür uyarı olarak cezaya çarptırıldı.

FCA’nın Yaptırım Başkanı Mark Steward, yüksek seviyede çalışan eksikliği çeken kurumun, kriminal dosyaları yüksek miktarda kaynak tükettikleri için bırakmadığını söyledi. Steward, “nasıl soruşturma yürüttüğümüz ve neyi soruşturduğumuz konusunda karar alma sürecimiz, dosyalar özelinde gerçekleşiyor” dedi. FCA CEO’su Nikhil Rathi, geçtiğimiz ay İngiltere Maliye Bakanlığı komitesine yazdığı bir mektupta NatWest soruşturmasının, ekibin 30 bin saatini aldığını ve 85 tanıkla görüşüldüğünü söyledi.

Bununla birlikte 300 bin dokümanının incelendiğine ve NatWest’le 350 kez hukuki iletişimin gerçekleştiğine dikkat çekti. Kurumsal suç ve soruşturmalar konusunda uzmanlaşan hukuk şirketi Eversheds Sutherland Hukuk Direktörü Ruth Paley, FCA’nın bilgi alma özgürlüğünü dikkate almasının kara para aklamayla mücadelesinin temelinde yer aldığını söyledi. Açıklamasında düzenleyici kurumun yaptırım gücünü özel vakalarda kullanacağını düşündüğünü dile getirdi. Paley, “kriminal soruşturma oldukça ciddi bir adım ve devasa kaynaklar gerektiriyor. Bu nedenle bu tür soruşturmaların oldukça nadir görülmesini bekleyebiliriz” dedi.

Devamında, “geçtiğimiz ay zafer kazanan FCA için, bu gücü nasıl kullanacağına karar vermek büyük bir adım olacak” ifadesini kullandı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre FCA daha önce de kara para aklama kurallarına uymadığı gerekçesiyle bankalara karşı yaptırım uygulamış ve geçtiğimiz ay HSBC’ye 2010’un mart ayı ve 2018’in mart ayı arasındaki dönemde denetimlerindeki “önemli ölçüdeki zayıflık” nedeniyle 64 milyon sterlin ceza vermişti.

İngiltere'de faturalarını ödemekte zorlananlar üçe katlanacak

 

İngiltere'de enerji fiyatları son 1 ayın zirvesinde

 

Credit Suisse’in zirvesinde deprem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)