BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNATO: Finlandiya ve İsveç PKK'yı terör örgütü olarak tanımladı----

NATO: Finlandiya ve İsveç PKK'yı terör örgütü olarak tanımladı

NATO: Finlandiya ve İsveç PKK'yı terör örgütü olarak tanımladı
15 Haziran 2022 - 13:50 www.finansgundem.com

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi konuştu. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in PKK'yı terör örgütü olarak tanımladığını açıkladı.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurularını "tarihi" olarak niteleyen Stoltenberg, Türkiye'nin bazı spesifik konularda güvenlik endişelerini dile getirdiini anımsatarak şunları söyledi:

Türkiye'nin güvenlik endişeleri özellikle terörle mücadele konusunda. Türkiye'nin terör örgütü PKK ile ilgili endişeleri meşru endişelerdir. PKK, NATO müttefikleri, Avrupa Birliği, aynı zamanda Finlandiya ve İsveç tarafından bir terör örgütü olarak tanımlanmıştır. Oturup Türkiye'nin endişelerini ele almamız gerekir. Şu anda yaptığımız bu. Finlandiya ve İsveç'ten gelen harekete geçmeye ve güvenlik endişelerinin giderilmesi için Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarına dair sinyalleri ve mesajları da memnuniyetle karşılıyorum.

Stoltenberg: Ne zaman çözülür bilmiyorum

Stoltenberg, bu meselenin kısa sürede çözülmesini istediğini söyleyerek, "Ancak bu ne zaman çözülür, söylemek zor" dedi.

Stoltenberg, konunun 29-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'nden önce hallolmasını istediklerini ama bunu kesin olarak söylemenin mümkün olmayacağını belirtti.

Tahıl ihracatı meselesi ve Türkiye'nin tutumu

Stoltenberg, Ukrayna'nın tahılının dünya piyasalarına ihraç edilebilmesine yönelik çabalarla ilgili bir soruyu yanıtlarken, dünyada tahıl ve gıda fiyatlarındaki artışın Batılı ülkelerin Rusya'ya yaptırımlarından değil, Rusya'nın Ukrayna savaş açmasından kaynaklandığını ifade etti.

Konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Stoltenberg, tahılın Karadeniz'den dünya piyasalarına ihraç edilebilmesi için Türkiye'nin bir anlaşma sağlamaya yönelik çabaları olduğunu hatırlattı.

Stoltenberg, "Türkiye'nin çabalarının sonuç vermesini ümit ediyorum ancak bunu söylemek için erken. NATO müttefiki Türkiye çabalarını sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Ukrayna'ya verilecek destek de görüşülecek

NATO Savunma Bakanlarının bugün ve yarın Ukrayna'ya verilecek desteği de görüşeceğini açıklayan Stoltenberg, bugün ABD öncülüğünde bazı ülkelerin katılımıyla savunma bakanları düzeyinde Ukrayna Temas Grubu Toplantısı'nın da yapılacağını bildirdi.

Bu akşamki çalışma yemeğine 30 NATO ülkesinin yanı sıra AB, İsveç, Finlandiya, Gürcistan ve Ukraynalı temsilcilerin katılacağını hatırlatan Stoltenberg, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un bilgilendirme yapacağını dile getirdi.

Ukrayna'ya bugüne kadar NATO ülkelerinin eşi görülmemiş askeri yardımlarda bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya ilave destek konusunda açıklamalar yapacağını bildirdi. Stoltenberg, "NATO müttefikleri, Ukrayna'nın (Rusya karşısında) üstün gelmesi için ağır silahlar ve uzun menzilli sistemler dahil askeri malzeme sağlamaya devam edecekler" diye konuştu.

Zelenskiy de davet edildi

Stoltenberg ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin NATO’nun Madrid Zirvesi'ne davet edildiğini, kişisel katılımından memnuniyet duyacaklarını ancak bu mümkün olmazsa liderlere videokonferans yoluyla sesleneceğini açıkladıı.

NATO: Türkiye'nin endişelerini almak zorundayız

Ukrayna, NATO'dan ağır silahlar isteyecek

NATO'dan Türkiye, İsveç ve Finlandiya açıklaması

Erdoğan: NATO terör örgütlerine destek kuruluşu değildir

Çavuşoğlu'ndan NATO açıklaması: Talebimiz meşru

Kalın: NATO temelinde güvenin olduğu bir ittifaktır

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)