BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriNakit kullanımı azalırken ‘dijital eğitimin’ önemi artıyor----

Nakit kullanımı azalırken ‘dijital eğitimin’ önemi artıyor

Nakit kullanımı azalırken ‘dijital eğitimin’ önemi artıyor
03 Aralık 2021 - 14:49 www.finansgundem.com

Dijital ödemelerin yaygınlaşması ve nakit kullanımının azalmasıyla, ‘dijital okuryazarlığın’ önemi her geçen gün artıyor. Çocukları finansal okuryazarlık konusunda eğitmenin ise bir bedeli var.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şimdilerde temassız ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte, iki yaşında çocuklar dahi kartla temassız ödeme yapabiliyor. Çocukların para ve ödemeler konusunda tecrübe edinmesi oldukça önemli, ancak dijital ödemelerin fiziki para kullanımına kıyasla ‘görünmez’ olması endişe verici. Çocuklar temassız ödemelerde para harcandığının farkına varıyor mu, yoksa bu ‘sihirli kartların’ her şeyi mümkün kıldığına mı inanıyor? Temassız ödemeler yetişkinler için dahi o kadar kolay ki, insanlar para harcadıklarını unutabiliyorlar.

Zaman zaman günlük alışverişlerde, satın alınan ürünlerin fiyatını bilmeyenler dahi olabiliyor. Aynı zamanda dijital işlemlerde genellikle fiş alınmaması da durumu karmaşıklaştırıyor. Çocukların parayla ilgili bilgi sahibi olabilmesi için, bir miktar para verilmesi de başka bir problem ortaya çıkarıyor. Korona virüs pandemisinin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok işletme nakitsiz bir sisteme geçti. Birçok kişi de neredeyse her alışverişini internet üzerinden yapıyor.

Tüm bunlar ise finansal ve dijital okuryazarlığın bu süreçte oynadığı rolü düşündürüyor. Finansın geleceğinin dijital olduğu açıkça görülse de, çocuklar dijital araçlara erişimleri olmadığı takdirde tehlikeleri ya da fırsatları nasıl yönetebilecekleri konusunda bilgi sahibi olamıyor. Financial Times’ın haberine göre İngiltere’de bankaların büyük bir bölümünde hesap açabilmek için en az 11 yalında olmak gerekiyor. Bazı bankalar ise temassız kart ve online bankacılık hizmetlerini 13 ya da 16 yaş üzerine sunuyor.

Ancak bu yaşın altındaki çocuklar bu kısıtlamaya rağmen çok daha genç yaşta dijital mecralarda varlık gösterebiliyor. HSBC İngiltere Perakende Bankacılık ve Varlık Yönetimi Başkanı Stuart Haire, yakın zamanda ebeveynlerden gelen taleplerin yaş sınırını düşürmektense, çocuklarının kartlarındaki temassız özelliği kaldırmak yönünde olduğunu söyledi. Ebeveynlerin çocuklarını denetlemek istemesi anlaşılabilir. Online bankacılık gençlere henüz hazır olmadıkları bir dijital krallığın anahtarlarını verebilir. Aynı şekilde genç insanların bu alanda denemeler yapmak için ‘güvenli bir alana’ da ihtiyacı var.

İngiltere’de okul çağındaki çocuklar, kripto paralar hakkında da şaşırtıcı derecede fazla bilgiye sahip. Aynı zamanda ‘şimdi al sonra öde’ gibi ödeme sistemleri konusunda da bilgi sahibi olmaları şaşırtıcı. Çünkü bu hizmetleri kullanabilmeleri için 18 yaşın üzerinde olmaları gerekiyor. Peki çocuklar bu konuda nasıl eğitilebilir? Şimdilerde 6 yaşında çocuklar için dahi önceden ödemesi yapılan temassız kartlar var.

Hizmeti sunan şirket GoHenry’nin Kurucu Ortağı Louise Hill, “bu şekilde çocuklar para kullanmayı öğreniyor” dedi. Şirketin İngiltere’de 1,5 milyonun üzerinde hesabı bulunuyor ve ayda 2,99 sterlinlik ücretle ebeveynler çocuklarının temassız kartına aylık olarak para yatırabiliyor. Aynı zamanda çocuklarının yaptığı harcamaları anlık bildirim olarak görebiliyor, hesapta ne kadar para kaldığını kontrol edebiliyor ve parayı harcayabileceği yerleri kısıtlayabiliyor.

Hill, “çocukların bugünün nakitsiz toplumunda bilgi sahibi olması önemli” diyerek, “bu bilgiyi erken yaşta vermezseniz yetişkinlik hayatlarında krediye kolay erişim kötü sonuçlar doğurabilir” ifadesini kullandı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre kendi kredi kartlarını, çocuklarının oyun hesaplarına bağlayan ebeveynler de büyük zarara uğradı. Çocuklar, oyun içi alışverişlerinde ne kadar büyük maliyetler olabileceğini bilmiyor. Dijital okuryazarlığın bir başka önemli açısı da, online mecralarda para kazanabilme imkanı.

Hill çocukların Etsy, Vinted ve Depop gibi uygulamalar üzerinden eşyalarını satarak para kazanabildiğini söyledi. Ancak dijital ödeme platformlarına erişim genellikle 18 yaş üzeri yetişkinlere açık. Bu da çocukların ebeveynlerinin hesaplarını kullandığını ya da siteleri yanılttığını gösteriyor. Hill, “bu kurumların bazılarıyla daha sıkı bir işbirliği için görüşme halindeyiz” dedi. Büyük bankalar da şimdilerde bu alana giriş yapmaya başladı. Starling, “Starling Kite” isimli uygulaması üzerinden altı ila 16 yaş arasındaki çocuklar için kart hizmeti veriyor.

Kartlar ve uygulama ebeveynlerin hesaplarına bağlanıyor. NatWest de yakın zamanda fintek şirketi Rooster Money’i satın aldı. Fintek şirketi de benzer bir hizmet veriyor ve hizmetleri yakın zamanda NatWest uygulaması üzerinden erişilebilir olacak. Bankanın CEO’su Alison Rose, “7-11 yaş grubu finansal eğitim açısından oldukça önemli, aynı zamanda kendi bağımsızlıklarını geliştirebilmeleri için de önem taşıyor” dedi.

Kahve fiyatları yükselişini sürdürüyor

 

Garanti BBVA Mobil ile QR işlemleri artık tüm POS’larda, tüm ATM’lerde ve tüm para transferlerinde!

 

İngilizler Türkiye’nin dijital sağlık sistemine talip oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)