BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNail Olpak: Büyüme rakamları güven tazeledi----

Nail Olpak: Büyüme rakamları güven tazeledi

Nail Olpak: Büyüme rakamları güven tazeledi
09 Eylül 2016 - 16:33 www.finansgundem.com

TÜİK bugün Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ikinci çeyrekte %3.1 büyüdü. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye ekonomisinin, 2016 yılının 2. çeyreğinde %3,1 ile pozitif büyüme eğilimini sürdürdüğünü ve 27 çeyreğe ulaşan bir performans sunduğunu belirterek, yılın ilk yarısında sağlanan %3,9’luk büyüme oranının, Orta Vadeli Programda belirlenen %4,5 oranındaki yıl sonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içerdiğini ifade etti.

Olpak sözlerine şöyle devam etti:

“Bölgemizde artış kaydeden jeopolitik risklerin yanı sıra küresel ekonomik gelişmelerin de dalgalı görünüm arz ettiği bir dönem olan 2016 yılının 2. çeyreğinde, Türkiye ekonomisinin %3,1 oranında büyümesini önemsiyoruz. Öncü makroekonomik göstergeler önümüzdeki dönemde de Türkiye ekonomisinde pozitif büyümenin süreceğine işaret ediyor.

“Ekonomimiz iç talep ağırlıklı büyümeye devam ediyor”

Yılın ikinci çeyreğinde %5,2 oranında artış kaydeden hane halkı tüketimi ile, %15,9 artış kaydeden devletin nihai tüketimi, bu bağlamda dikkat çeken göstergeler olmuştur. Sanayi sektöründe sağlanan %3,9’luk büyümeyi ve sektörün GSYİH içindeki payının artış kaydetmesini ise memnuniyetle karşılıyoruz.

Ancak bu dönemde yatırımlarda gözlenen azalma, üzerine dikkatle eğilmemiz gereken bir meseledir. Hem kamu, hem de özel sektörün makine ve teçhizat yatırımlarının düşüş eğilimde olması, ekonomimiz adına gelen önemli bir uyarı olarak değerlendirilmelidir.

Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 3.1 büyüdü

“Dış talep büyümeye pozitif katkı sağlamalı”

Yılın ikinci çeyreğinde net dış talebin büyümeye katkısının ise negatif olduğunu görüyoruz. İhracatta küresel koşulların olumsuz yansımalarının farkındayız. Ancak %4,5’lik hedefe ulaşılabilmek için ihracatın mutlak suretle artırılması ve dış talebin büyümeye katkısının pozitife dönmesi gerekmektedir. %3,1'lük büyüme olumlu olmakla birlikte, potansiyelimizi tam olarak yansıtmamaktadır. Bu nedenle Türkiye ekonomisinin; yalnızca iç talep kaynaklı tüketimle değil, aynı zamanda yatırımlar ve dış talebin de pozitif katkısıyla gerçek potansiyelini ortaya koyabileceğini düşünüyor ve bu konuda ekonomimize olan güvenimizi yineliyoruz.”

Genel Başkan Olpak, 15 Temmuz darbe girişimi akabinde ortaya çıkan mevcut konjonktürde, ekonomiye duyulan güvenin ehemmiyetinin, daha kuvvetli bir şekilde anlaşıldığını dile getirdi ve “Yılın ikinci çeyreğindeki %3,1’lik bu büyüme, iş dünyasının Türkiye ekonomisine olan güvenini tazelemiş, üretmeye ve direnmeye devam etme konusundaki kararlılığımızı perçinlemiştir” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)