BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMyanmar'daki idam cezaları insanlığa karşı suç oluşturabilir----

Myanmar'daki idam cezaları insanlığa karşı suç oluşturabilir

Myanmar'daki idam cezaları insanlığa karşı suç oluşturabilir
21 Haziran 2022 - 10:30 www.finansgundem.com

BM'nin internet sitesi, Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian'ın açıklamalarına yer verdi. Koumjia, cunta yönetiminin 4 kişi için verdiği idam cezasının insanlığa karşı suç veya savaş suçu olabileceğini söyledi.

BM Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian, Myanmar'da kamuya açık olmayan yargılamaların ardından verilen ölüm cezalarını infaz etme planını yakından takip ettiklerini ifade etti.

Cunta yönetiminin 3 Haziran'da askeri mahkemece ölüm cezasına çarptırılan 4 kişiyi idam etmeyi planladığını anımsatan Koumjian, mevcut bilgilerin mahkumların temel haklarının bu yargılamalarda açıkça ihlal edildiğini gösterdiğini aktardı.

Uluslararası hukukun ihlali

Koumjian, "Bu gibi durumlarda hapis veya ölüm cezası verilmesi, insanlığa karşı suçlar veya savaş suçları teşkil edebilir" dedi.

Açıklamada, mahkumiyet ve cezayı meşrulaştırmak için dayanılan ulusal yasaların uluslararası hukuku ihlal etmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

4 idam cezası verildi

Cunta yönetimi, devrik lider Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliğinden (NLD) eski milletvekili Phyo Zeya Thaw ile ülkenin Terörle Mücadele Yasası'nı ihlal etmekten suçlu bulunan aktivist Kyaw Min Yu'nun yanı sıra 2 kişiye idam cezası vermişti.

Ülkede on yıllar sonra ilk kez uygulanacak idam cezaları, ABD ve Fransa dahil yabancı hükümetlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kınanmıştı.

Myanmar'da ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre ülkede darbeden beri yaklaşık 1400'den fazla kişi öldü ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Ordunun 2021'de şubatta iktidarı ele geçirmesinden beri ikisi çocuk 114 siyasi mahkuma ölüm cezası verildi.

Myanmar'da 142 çocuk öldü, 250 bini yerinden edildi

BM: Myanmar, darbe yüzünden fakirlik kıskacında

BM'den Myanmar'a idam tepkisi

Myanmar 2 yıl sonra tekrar turist vizesi verecek

Myanmar'da devrik liderin cezası kesinleşti

Myanmar'da siyasi mahkum sayısı 10 bin oldu

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)