BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMustafa Koç'tan şok soru----

Mustafa Koç'tan şok soru

Mustafa Koç'tan şok soru
27 Şubat 2015 - 05:29 www.finansgundem.com

Vehbi Koç Ödül töreninde konuşan Mustafa Koç, Türkiye'nin hayırseverlik endeksinde 128. olduğunu belirterek sordu: Gerçekten hayırsever millet miyiz

Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl sırasıyla eğitim, kültür ve sağlık alanında verilen Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi Prof. Dr. Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi oldu. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre başta Koç Ailesi üyeleri olmak üzere iş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı ödül töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, tutumluluğu ile tanınan Koç Holding Kurucusu merhum Vehbi Koç’un eğitim ve kültür söz konusu olduğunda gözünü kırpmadan yatırım yaptığını hatırlattı.

Konuşmasında İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Charities Aid Foundation’ın 135 ülkeyi kapsayan hayırseverlik araştırmasında Türkiye’nin 128’inci olduğu bilgisini de paylaşan Mustafa Koç’un, bu sonuçların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, “Biz gerçekten hayırsever bir millet miyiz” şeklindeki sorusu geceye damga vurdu. 



100 ÜZERİNDEN 18

Charity Aid Foundation’ın ‘World Giving Index 2013’ araştırmasında katılımcılara, son bir ayda ‘bir hayır kurumuna bağış yaptınız mı?’, “Gönüllü bir çalışmaya katıldınız mı?’, ‘Tanımadığınız birine yardım ettiniz mi?’ şeklinde 3 soru sorulduğunu kaydeden Mustafa Koç, şunları söyledi: “Bu soruların yanıtları üzerinden ülkelere bir not veriliyor. Türkiye olarak notumuz 100 üzerinden 18. 128’inci sırada olduğumuz endekste geride bırakabildiğimiz ülkeler ise, Hırvatistan, Karadağ, Ekvator, Filistin, Venezuela ve Yemen. Dünyanın en güvenilir araştırma şirketlerinden birisinin imzasını taşıyan bu ve benzeri çalışmaları analiz ederken kendimize samimi bir şekilde sorabilmemiz lazım. Biz gerçekten hayırsever bir millet miyiz? Hayırseverlikten ne anlıyoruz? Yetiştiğimiz kurumlara, topraklara, geri dönüp elimizi gerçekten uzatıyor muyuz?”

EĞİTİMDE İRTİFA KAYBI

Türkiye’nin dünyanın en büyük 20 ekonomisinde yer aldığını ancak eğitim kalitesi, mühendislik, fen ve matematik gibi birçok alanda geride olduğunu ve giderek de irtifa kaybettiğini vurgulayan Mustafa Koç şöyle devam etti: “Nitelikli eğitim, Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ne yazık ki, eğitim kalitesi eğitime erişim ve fırsat eşitliği, ülkemizin en önemli sorunları olmaya devam ediyor.” Mustafa Koç, bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye’de birçok saygın kurum ve insanın canla başla çalışarak, özellikle eğitim konusunda Türkiye’ye çok değerli faydalar sağladığını ve bunlardan birinin de Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi olduğunu söyledi.

Eğitim ve kültüre göz kırpmadan yatırım

Mustafa Koç, Vehbi Koç’u sürekli hatırladıklarını belirterek, “Zaman zaman ‘Yaşasaydı şimdi bu durumda ne yapardı?’ diye kendimize soruyoruz. Bazen de o muzip gülümsemesiyle bizi izlediğini hissediyoruz. Eğer bizi gerçekten izliyor olsaydı, eminim ki, Koç Topluluğu’nun geldiği noktayla gurur duysa da, onu en çok mutlu eden gelişmeler; eğitim, sağlık ve kültür kurumlarımızın her geçen gün artan başarıları olurdu. Tutumluluğuyla tanınmasına rağmen, söz konusu eğitim ve gelecek ise muazzam yatırımlara gözünü kırpmadan imza atardı” şeklinde konuştu.

Daha önce kimler ödül almıştı
 2002:  Topkapı Sarayı Müzesi
 2003: Anne Çocuk Eğitim Vakfı’ (AÇEV)
 2004: Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
 2005: Fazıl Hüsnü Dağlarca
 2006: Sakarya Valisi Nuri Okutan
 2007:  Prof. Dr. Aziz Sancar
 2008: Prof. Mehmet Özdoğan
 2009:  Prof. Dr. Türkan Saylan
 2010: Prof. Dr. Turgay Dalkara
 2011: Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) 
 2012: Prof. Dr. Nermin Abadan Unat 
 2013: Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil
 2014:  Prof. Dr. Zeynep Çelik

100 bin dolarlık ödülle Felsefe Köyü’ne katkı

ÖDÜLÜNÜ Koç’un elinden alan Prof. Dr. Ali Nesin, aynı zamanda 100 bin dolarlık para ödülünü de Nesin Vakfı adına kabul etti. Ali Nesin, para ödülünü Felsefe Köyü’nün yapımında kullanacaklarını açıkladı. Mustafa Koç da, “Türkiye’de matematik eğitiminin kalıplarını kıran, yayınları, araştırmaları ve özellikle de Matematik Köyü projesiyle yaratıcı eğitim alanında istisnai bir başarı yakalayan Prof. Dr. Ali Nesin’i yürekten kutluyorum” dedi. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)